Zadarski list – Dnevne novine – Dnevni list

Zadarski list – Dnevne novine – Dnevni list

list – Dnevne novine –

je prva i jedina dnevna novina u Zadru. List je najprije pokrenut kao tjednik početkom studenoga 1994. godine. Nakon četiri godine, 21. prosinca 1998., prerastao u dnevnik. pokriva područje zadarske regije, a donosi i vijesti iz zemlje i svijeta.

Mihaela Bujas, pomoćnica u nastavi za dvojicu učenika u "Preradoviću"

Radi human, ali jako zahtjevan i kompleksan posao
Ovo je human posao, ali i jako kompleksan te zahtjevan, kako fizički, tako i psihički. U mom slučaju zahtjevniji je psihički jer moram biti motivator, animator, psiholog, roditelj, učitelj, sestra, prijatelj, sve. Također potrebno je ostvariti jako dobru suradnju s roditeljima djeteta i učiteljicom, rekla je Bujas
Vedran SITNICA
Mihaela Bujas: Mojim učenicima sve odvlači pažnju, pomažem im čitati, pisati...

Grad Zadar već duži niz godina ima projekt u kojem zapošljava pomoćnike u nastavi kako bi omogućio učenicima s poteškoćama u razvoju ili u ponašanju sudjelovanje u nastavi i u redovnim programima.

Ove godine Grad Zadar zaposlio je ukupno 69 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi u 30 škola (22 osnovne i 8 srednjih škola).

Mihaela Bujas jedna je od od pomoćnica u nastavi bez čijeg bi predanog rada i truda školovanje pojedinih učenika bilo jako teško, ako ne i nemoguće.

- Ovo mi je druga godina kako radim kao pomoćnica u nastavi s dvojicom dječaka. Počeli smo lani, u trećem razredu, te smo nastavili i ove godine. Kod oba učenika utvrđene su teškoće u razvoju koje prema Orijentacijskoj listi vrsta teškoća pripadaju trećoj skupini te im je neophodna pomoć asistenta, rekla je Mihaela Bujas pojasnivši kako je učenicima potrebna posebna pažnja, koju im učiteljica zbog svog opsega posla ne može pružiti, i tada "uskače" asistent.

Mihaela Bujas je inače profesorica kineziologije i radi kao trenerica. Od 16. godine radi s djecom, te je kao gimnazijalka počela i kao volonterka. Inače je rodom iz Križevaca i dolaskom u Zadar nije mogla dobiti posao u školi već se zaposlila kao trenerica u jednoj sportskoj školi. Ipak, želja joj je bila raditi u obrazovnom sustavu te je odlučila završiti potrebnu edukaciju i biti asistentica u nastavi.

- Ovo je human posao, ali i jako kompleksan te zahtjevan, kako fizički, tako i psihički. U mom slučaju zahtjevniji je psihički jer moram biti motivator, animator, psiholog, roditelj, učitelj, sestra, prijatelj, sve. Također potrebno je ostvariti jako dobru suradnju s roditeljima djeteta i učiteljicom, rekla je Bujas.

Pitali smo je kako izgleda njen tipični radni dan te nam je rekla kako svako jutro po dolasku u školu prvo pomaže dječacima organizirati mjesto za učenje i pripremiti ih za rad.

- Mojim učenicima sve odvlači pažnju te je na stolu samo bilježnica, udžbenik i pribor za rad. Pomažem im čitati, pisati, po potrebi dopisujem sadržaj, dajem upute te im objašnjavam sve što je nejasno. I veliki odmor provodimo zajedno kako bih im pomogla u socijalizaciji, opisala je samo djelić onoga što svakodnevno radi.

- Da ne radim s ovom djecom oni ne bi mogli uspješno pohađati redovni program. U radu nisu samostalni, spori su i zato vrlo lako odustaju. Često im treba dodatno pojasniti sadržaje i usmjeravati ih. Kod oba učenika primjetan je napredak različitog intenziteta, rekla je Bujas. Dodala je i kako je ostali učenici u razredu uvažavaju te se osjeća dobrodošlo.

Ova suradnja će se nastaviti i u petom razredu ukoliko su svi sudionici procesa – ravnatelj, stručna služba, roditelji, učenik, ali i asistent zadovoljni suradnjom, a suradnja može trajati do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.

Kategorija: 

GALOVAČKO VIJEĆE U cilju demografske revitalizacije dva milijuna kuna za vrtić

Izglasan proračun u iznosu 6,6 milijuna kuna
Proračun je transparentan, razvojan i posvećen politici demografske reanimacije Općine Galovac. Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj. Za to su nam potrebne i državne mjere i poticaji. Jedna od njih je i dva milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića, kazao je načelnik Marin Gulan
Velimir BRKIĆ
Na sjednici Vijeća moglo se čuti kako stavka za gradnju objekta i uređaja iznosi 3.515.000 kuna

Na sjednici galovačkog Općinskog vijeća održanoj u Domu kulture pod predsjedanjem Alena Burčula, proračun Općine Galovac  za 2019. godinu utvrđen je u iznosu od 6.639.000 kuna. Šest vijećnika  vladajuće koalicije HDZ-HNS bilo je za ovakav proračun, vijećnik Marinko Šare je bio protiv, a vijećnici Marin Bučić i Miroslav Bučić, suzdržani.

Komunalcima povećati koeficijent plaće

- Proračun je transparentan, razvojan i posvećen politici demografske  reanimacije Općine Galovac. Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj. Za to su nam potrebne i državne mjere i poticaji. Jedna od njih je i dva milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića, kazao je  Marin Gulan, načelnik.

Na sjednici je nazočilo devet od 11 vijećnika: Alen Burčul, Ante Raspović, Kuzman Vujević, Mladen Ćoso, Velimir Gulan i Josipa Gulan (koalicija HDZ - HNS), Marin Bučić (Reformisti), Marinko Šare (grupa građana  Marinko Šare), Miroslav Bučić (grupa građana Miroslav Bučić). Nedostajali su Slavko Šare i Pere Burčul (Reformisti).

- Ovo nije razvojni proračun, prihod od poreza je u iznosu od  1.380.000 kuna, a kad se odbiju troškovi za načelnika u iznosu od 425.000  kuna i Jedinstvenog upravnog odjela od 880.000 kuna, što ostaje od proračuna, rekao je Marinko Šare zvani Loza, koji je izrazio i nezadovoljstvo  za, kaže, nikakvo obrazloženje proračunskih stavki i za 50.000 kuna namijenjenih Općinskom vijeću.

- Iznosite pogrešne podatke, vlastiti prihodi su 2.350.000 kuna, odgovorio je Željko Vujević, zamjenik načelnika.

Na prvoj točki dnevnog reda na kojoj se glasuje o verifikaciji zapisnika  s prethodne sjednice Šare je tvrdio kako sjednica nije bila zakonita.

- Na sjednici ste imali pet ruku, znači nije bila većina od minimalno  šest ruku. Sjednicu smatrajte nezakonitom, ne vrijedi vam ništa, uvjeravao je Šare.

U priloženom zapisniku s prethodne sjednice ispod svake točke dnevnog reda piše da je prihvaćena sa šest glasova za i dva glasa protiv ili suzdržana. Šare će dobiti pismeni odgovor na svoje tvrdnje, a verifikacija zapisnika na glasovanju je prihvaćena rezultatom šest glasova za i tri glasa  protiv.

- Općinskim komunalcima treba povećati koeficijente za obračun  plaće, a vama u uredu smanjiti, predložio je Šare na točki o izmjenama  koeficijenta za plaće komunalnih djelatnika koji je sada 1,35.

- Čim prema Općini platite svoja dugovanja mi ćemo odmah povećati  plaću, odgovorio je Gulan.

O maltretiranju učenika u školi

Miroslav Bučić je na posljednjoj točki dnevnog reda, pitanjima i odgovorima, upitao općinsku vlast jesu li znali kako je jedna majka zbog maltretiranja svog djeteta u školi ispisala dijete iz OŠ Galovac.

- Nažalost, za događaj smo saznali kad je sve bilo gotovo, rekao je Vujević.

- U Školskom odboru Općina ima četiri člana, što ste učinili po tom pitanju, pitao je Šare.

- Gdje je tu bio pedagog, zanimalo je Antu Raspovića.

Diskutanti su se složili u zaključku kako bi i pedagog i ravnatelj trebali  voditi brigu o učenicima.

- U suradnji s drugim školama tražili smo da se zaposli i psiholog, obznanio je Gulan.

- Već znam tko će se biti zaposlen za psihologa, uzvratio je Marinko  Šare i demonstrativno napustio sjednicu.

Prethodno je donesena jednoglasna odluka o odabiru nositelja projekta i davanju suglasnosti za provedbu postupka odabira privatnog partnera i kandidature projekta razvoja i izgradnje širokopojasne infrastrukture na području "Sukošan" za dobivanje EU sredstava. U zajedničkom  projektu su općine Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac.

- Pošto je riječ o super brzom internetu glasovat ću za jer sam o potrebi interneta govorio još prije 10 godina, naglasio je Marinko Šare Loza.

I točka o sufinanciranju programa Pomoć u kući Doma za odrasle osobe Zemunik u iznosu od 10.000 kuna godišnje prihvaćena je jednoglasno. Na sjednici je nazočio i Ivan Sarić, pročelnik JUO-a, kao zapisničar.

Galovački proračun po stavkama

U općinskom proračunu za 2019. godinu u iznosu od 6.639.000 kuna prihodi od  poreza iznose 1.939.000 kuna, komunalnog doprinosa 350.000 kuna, posebnih  propisa 100.000 kuna, prodaje imovine 100.000 kuna, a od EU fondova i ministarstava 4.100.000 kuna.

Rashodi za zaposlene za poslovanje iznose 2.719.000 kuna i za 110.000 kuna  manji su od prošlogodišnjih. U navedenom iznosu su i rashodi za zaposlene u iznosu  od 967.000 kuna.

Za jačanje komunalne infrastrukture predviđeno je 885.000 kuna, a za gradnju  objekta i uređaja 3.515.000 kuna, dječjeg vrtića 2.000.000 kuna, za dječja igrališta, sustav odvodnje, autobusna stajališta i reciklažno dvorište predviđeno je po  100.000 kuna, za asfaltiranje cesta 250.000 kuna, groblje 200.000 kuna, javnu  rasvjetu 50.000 kuna, za Galovac bunar, Crkvine i Mlinac po 100.000 kuna, za  športska igrališta 100.000 kuna, za općinsku zgradu i kućne brojeve po 50.000 kuna, za održavanje javne rasvjete 110.000 kuna, za šport 120.000 kuna, za socijalnu skrb i kulturu predviđeno po 50.000 kuna itd.

Sljedeće godine više od 150 sudionika na Zadar Outdoor Festivalu

Najpoznatiji predsezonski događaj predstavljen u TICU
Iva Bencun potvrdila je da se ODF idealno uklopio u novu stategiju brandiranja turizma Zadarske županije što je potvrdio na jučerašnjoj presici i šef marketinga TZ Grada Zadra Ante Galić. Bencunova je dodala kako se očekuje više od 150 sudionika, ali da s konačnim brojkama treba malo pričekati
Arif SITNICA
Spoj sporta i avanturističkog turizma, održat će se i slijedeće godine od 10. do 12. svibnja

Posljednjih godina jedan od najpoznatijih događaja u  predsezoni, Zadar Outdoor Festival imat će nastavak i sljedeće godine.  Spoj sporta i avanturističkog turizma, održat će se i slijedeće godine od  10. do 12. svibnja. Za sad, kaže prva žena ovog festivala Iva Bencun, nema nekakvih spektakularnih najava, ali se i dalje očekuje više od stotinu natjecatelja.

- Posebno dobra priča bila je Utrči u zalazak sunca kojom su strani  gosti bili oduševljeni. U suradnji s TZ Općine Vir i dalje imamo mountain bike utrku od Petrčana do Vira. TZ Općine Preko opet priprema  dvije utreke. Kraću na 8,7 i duža na 20,6 km. Nastavlja se i dobra suradnja s Jeriličarskim klubom Uskok te Klubom daljinskog plivanja Donat, rekla je u uvodu Iva Bencun dodajući da je za sad jedina novost  tzv. Stand up pendling.

Iva Bencun potvrdila je da se ODF idealno uklopio u novu stategiju  brandiranja turizma Zadarske županije što je potvrdio na jučerašnjoj  presici i šef marketinga TZ Grada Zadra Ante Galić. Bencunova je dodala kako se očekuje više od 150 sudionika, ali da s konačnim brojkama  treba malo pričekati. Isti slučaj je i s najavom novih aktivnosti.

Nina Peroš iz Vir turizma je istaknula važnost predsezonske i postsezonske ponude koja u zadnje vrijeme, što dokazuje veliki broj sudionika, pozicionira Vir kao destinaciju cikloturizma.

Šef TZ Općine Preko Ivan Košta naglasio je kao je velika atrakcija  prošlogodišnjeg ZOF-a bial pobjeda proslavljenog hrvatskog skijaša Ivice Kostelića na utrci 8,7 km.

- Dio duže staze od 20,6 km kretao se južnom obalom otoka Ugljana  i s jednom od kontrolnih točaka u tvrđavi Sv. Mihovil. Sam pogled na  Iški kanal, bio je posebna atrakcija kojom smo pridodali otočni sajam,  a sve u sklopu projekta Avantura otok. On je rezultirao sa 100 km  pješačkih i biciklističkih staza s tematskim odmorištima i tzv. pametnim klupama opremljenim internetom. ZOF je umnogome pomogao  brandiranju otoka Uglana kao destinacije aktivnog odmora, rekao je  Ivan Košta.ž

Ante Galić je pak naglasio da je ZOF koji je osmislio korpus privatnih  turističkih tvrtki te dio je i nacionalnog programa Hrvatska 365.

- Jedina asocijacija na ovakvu vrstu turizma, donedavno su bili NP  Paklenica i Velebit. Danas se suradnja okreće otocima  i zaleđu što se  itakeko uklapa u brandiranje turističke ponude Zadarske županije, rekao je na kraju jučerašnje tiskovne konferencije Ante Galić.

Program otvorenja ZOF-a 2019.

Petak 10.05.2019.

11:00 OTVORENJE FESTIVALA - TIC

18:30 UTRČI U ZALAZAK 5 Km (POZDRAV SUNCU-

MAREX-POZDRAV SUNCU)

18:30 UTRČI U ZALAZAK 10 Km (POZDRAV SUNCU-

PUNTAMIKA-POZDRAV SUNCU)

20:00 Proglašenje pobjednika obje discipline na Pozdravu Suncu

21:00 – 00:00 večernja zabava (Caffe Bar Lovre)

DODATNE AKTIVNOSTI

Objavljujemo uskoro

10:00-21:00 OPG Izlaganje na Forumu – izlaganje lokalnih, autohtonih proizvoda i

suvenira

Subota, 11.05.2019.

10:30 JEDRILIČARSKA REGATA (USKOK)

Regata koja će se odvijati u zadarskom kanalu

10:30 OLIVE ISLAND TRAIL 8,7 Km (OTOK UGLJAN)

Okupljanje natjecatelja na trgu u Preku odakle kreće utrka. Cilj je na  istom mjestu.

14:00 Proglašenje pobjednika discipline i ručak uz glazbenu pratnju

10:30 OLIVE ISLAND TRAIL 20,6 Km (OTOK UGLJAN)

Okupljanje natjecatelja na trgu u Preku odakle kreće utrka. Cilj je na  istom mjestu.

14:00 Proglašenje pobjednika discipline i ručak uz glazbenu pratnju

10:30 ZOF MTB CROSS COUNTRY RACE (Petrčane - Vir)

13:00 Proglašenje pobjednika discipline i ručak uz glazbenu pratnju

21:00 – 00:00 večernja zabava

10:00-21:00 OPG Izlaganje na Forumu – izlaganje lokalnih, autohtonih proizvoda i

suvenira

Nedjelja, 12.05.2019.

9:00 PLIVAČKI MARATON (ZADARSKA RIVA)

Organizacija maratona od 2222 m duž zadarske rive

10:45 proglašenje pobjednika

11:00 SUP UTRKA - otvorena klasa (ZADARSKA RIVA)

11:45 SUP UTRKA - 8 veslača (ZADARSKA RIVA)

12:15 SUP UTRKA - obiteljska (ZADARSKA RIVA)

20:00 – 00:00 Večernja zabava i zatvaranje Festivala (Caffe Bar Lovre)

9:30 SEA KAYAK (PUNTAMIKA)

Organizacija utrke s morskim kajacima na Puntamici

14:00 proglašenje pobjednika uz okrjepu i glazbu

20:00 – 00:00 večernja zabava i zatvaranje Festivala (Caffe Bar Lovre)

10:00-21:00 OPG Izlaganje na Forumu – izlaganje lokalnih, autohtonih proizvoda

Kategorija: 

Brkanove fotografije ovjekovječile zadarsko obrtništvo

Otvorena izložba u Udruženju obrtnika Zadar
Želim naglasiti da identitet nekog mjesta ne čine samo vrhunski sportaši i umjetnici, već i marljivi obrtnici koji to mjesto čine osobitim i neponovljivim, rekla je Štokić dodajući kako će Narodni muzej 100 godina od rođenja zadarskog fotografa-obrtnika obilježiti nizom tematskih izložbi sa zanimljivim motivima i detaljima iz prošlosti grada
Marin GOSPIĆ
U prostorijama Udruženja obrtnika Zadar postavljena izložba Ante Brkana

U povodu jubilarne, 50. obljetnice postojanja Udruženja  obrtnika Zadar i 100 godina od rođenja fotografa Ante Brkana u ponedjeljak je u prostorijama ovog strukovnog udruženja u suradnji s Narodnim muzejom Zadar postavljena izložba fotografija ovog priznatog zadarskog umjetničkog fotografa te tradicionalnih obrtničkih alata.

- Ova obljetnica izuzetno je važna za nas obrtnike. Odlučili smo ju obilježiti nizom događanja, a jedno od njih je i ova izložba našeg Ante Brkana. On je djelovao kao obrtnik, a svojim je objektivom ovjekovječio obrtništvo u tom periodu. Na fotografijama možemo vidjeti neke naše sugrađane-obrtnike koji više nisu s nama kao što su frizer Joso Perić, urar  Šime Čulina i mnogi drugi, ali i one koji su večeras tu, naš svjećar Velimir  Manojlović, urar Davor Hofman, fotograf Vjeko Surać. Među izloženim  alatima tu je i njegov prvi fotoaparat iz 1904. godine s kojim je ušao u posao. Neki od ovih alata danas su mnogima nepoznanica, ali vjerujem da  će svima biti zanimljivi, uvodno je rekao Mladen Malta, predsjednik  Udruženja obrtnika.

U prostorijama Udruženja izloženo je 25 Brkanovih fotografija na temu obrtništva, a u Narodnom muzeju,  povodom 100. godišnjice njegova  rođenja, postavljena je centralna izložba.

Nevena Štokić, voditeljica Brkanove zbirke od oko 30 tisuća negativa,  uspjela je digitalizirati oko 21 tisuću.

- Želim naglasiti da identitet nekog mjesta ne čine samo vrhunski  sportaši i umjetnici, već i marljivi obrtnici koji to mjesto čine osobitim i  neponovljivim, rekla je Štokić dodajući kako će Narodni muzej 100 godina od rođenja zadarskog fotografa-obrtnika obilježiti nizom tematskih  izložbi sa zanimljivim motivima i detaljima iz prošlosti grada. Ti motivi  jako dobro su poznati vlasniku obrta Foto Vjeko, prvom tajniku  Udruženja obrtnika Zadar. Surać je osobno poznavao i prijateljevao s  Antom Brkanom te je od njega učio zanat.

- Antu sam upoznao 1945. godine, a 1951. obojica smo otvorili radnje,  on u Varoši, a ja tu gdje sam i danas. Imao sam sreću da sam uz Josu  Špralju, koji je bio dobar s obitelji Brkan, imao priliku učiti od njih, od  najboljih. U to je vrijeme i u drugim gradovima bilo obrtnika fotografa,  ali Zadar je imao umjetničke fotografe – braću Brkan koji su dobili brojna svjetska priznanja. Od njih je zapravo i krenula zadarska umjetnička  fotografija, rekao je Surać kojemu je pripala čast da službeno izložbu  proglasi otvorenom

Kategorija: 

RADOVI NA BULEVARU Prometni krkljanac u okolnim ulicama

VOZAČI SVE NERVOZNIJI
Suzana BANDIĆ
Prometni krkljanac u Murvičkoj ulici

Prema najavljenim planovima nova faza radova na državnoj cesti DC407 (Bulevar) trebala bi trajati do 3. prosinca ove godine. U skladu s tim zatvorio se sjevero-zapadni dio kolnika Ulice Ante Starčevića, od Ulice Franje Tuđmana do Ulice Eugena Kvaternika. Promet teče dvosmjerno (novoobnovljenim dijelom kolnika), od Ulice kralja Tvrtka do Ulice Franka Lisice. S obzirom na zatvorene prometnice stvara se prometni "krkljanac" na okolnim prometnicama što u vozača već stvara popriličnu nervozu.

Kategorija: 

D-Marin i Dogus grupa potpisali ugovor i poslovat će i u Dubaiju

Novi posao vlasnika Marine Dalmacija i Marine Borik
PIXSELL
D-marin upravlja s 11 marina u Turskoj, Grčkoj, Crnoj Gori I Hrvatskoj, a među njima su Marina Borik i Marina Dalmacija

D-Marin i Dogus grupa potpisali su u Barceloni ugovor o poslovnoj suradnji i partnerstvu s tvrtkama Meraas i Dubai  Holding, a s ciljem razvoja i promoviranja Dubaija kao poželjne destinacije za vlasnike luksuznih jahti i nautičare diljem svijeta. Suradnja obuhvaća upravljanje poslovanjem postojećih marina i marina u izgradnji  tvrtki Meraas i Dubai Holding, uključujući poslovanje marina u naseljima Port de La Mer, Dubai Harbour te Jumeirah Beach Hotel.

D-Marin, koji inače upravlja s ukupno 11 marina u Turskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, među kojima su Marina Dalmacija Bibinje- Sukošan i Marina Borik,  te tri vodeća remontna brodogradilišta u Španjolskoj i Francuskoj ovime, a nakon nedavnog preuzimanja poslovanja Portonovi Marinom u Crnoj Gori, potvrđuje svoju vodeću poziciju u konzaltingu i menadžmentu i izvan Europe.

Sporazum su potpisali Njegova Ekselencija Abdulla Al Habbai, predsjednik grupacije Meraas i predsjedavajući Dubai Holdinga, i Ferit F.  Sahenk, predsjednik Uprave Dogus grupe. Nakon potpisivanja sporazuma najavljeno je kako će D-Marin u Dubaiju otvoriti podružnicu tvrtke  MB92, remontnog brodogradilišta (Marina Barcelona), koja će nuditi usluge vrhunskog održavanja, servisa i popravaka plovila. Usluge koje  pruža MB92 trenutno su dostupne u Barceloni u Španjolskoj i u La Ciotatu u Francuskoj.

Njegova Ekselencija Abdulla Al Habbai, predsjednik grupacije Meraas  i predsjedavajući Dubai Holdinga, istaknuo je kako sporazum koji su  sklopili Meraas, Dubai Holding i D-Marin potvrđuje status Dubaija kao  vodećeg turističkog središta.

- Dubai se može pohvaliti bogatim pomorskim naslijeđem te smo uvjereni kako će ovaj strateški sporazum s tvrtkom D-Marin uspješno iskoristiti naše zajedničke ekspertize i razviti vrhunsku marinu s pripadajućim objektima i uslugama, te tako pozicionirati Dubai kao poželjnu  destinaciju za jahtaše diljem svijeta, kazao je Al Habbai.  

Nakon što Dubai Harbour postane dio nautičke ponude Dubaija, Meraas će se moći pohvaliti najvećom marinom na Bliskom Istoku s 1.100  vezova. Marina u sklopu Dubai Harboura moći će primiti neke od najvećih jahti na svijetu, dužine do 150 metara. Prateća infrastruktura  uključivat će razgranatu cestovnu mrežu, marinu i objekte za obavljanje  usluga zračnog prijevoza, te jednotračnu željeznicu i postaje vodenog  taksija.

Ferit F. Sahenk, predsjednik Uprave Dogus grupe, rekao je kako ovaj  sporazum svjedoči o uspješnom daljnjem širenju tvrtke D-Marin u različite regije.

Kategorija: 

Grad podiže tužbu protiv MODES-a

Nakon što su po isteku ugovora odbili vratiti stranačke prostorije
S obzirom da se stranka MODES očitovala da neće dragovoljno izići iz prostora, Grad Zadar će poduzeti pravne mjere za njegovo iseljenje, kažu u Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom
Arif SITNICA
Sporni prostor nalazi se u Ulici Madijevaca nedaleko crkve sv. Marije

Unatoč obavijesti Grada o isteku Ugovora o zakupu poslovnog prostora, zadarski MODES ne želi se iseliti iz stranačkih prostorija.  Grad stoga pokreće tužbu protiv njih jer su im na nedavni dopis odgovorili da prostorije neće napustiti.

- S obzirom da se stranka MODES očitovala da neće dragovoljno izići  iz prostora, Grad Zadar će poduzeti pravne mjere za njihovo iseljenje,  kazali su nam u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom.  Pojasnili su kako je Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključen na  određeno vrijeme od dvije godine i to od  1. listopada 2016. do 1. listopada 2018. godine.

- Politička stranka MODES  je u zakupu  poslovnog prostora  temeljem  određenih uvjeta po javnom natječaju. Jedan od uvjeta da se  sudjeluje u  javnom natječaju bio je da se radi o političkoj stranci upisanoj u registar  političkih stranaka u Republici Hrvatskoj, koja je zastupljena u Gradskom vijeću Grada Zadra i Županijskoj skupštini Zadarske  županije, a  koja djeluje putem Kluba vijećnika. Kako je ovaj  uvjet otpao, a ugovor je   zaključen na određeno vrijeme, nema uvjeta za produljenje Ugovora o  zakupu poslovnog prostora pa je ova stranka  pozvana da ga  vrati, poručili su iz Grada.

Nakon njihova dopisa predsjednik MODES-a, Rudolf Dvorski, kazao  nam je da imaju pravo zadržati ovaj prostor.

- Istina je da smo dobili obavijest o isteku ugovora o zakupu stranačkih prostorija, no mi i dalje ostajemo u ovom prostoru. Legalisti smo  i iselit ćemo se ukoliko to moramo učiniti sukladno zakonu, međutim,  smatramo da ga ne kršimo i zato smo stvar predali našem odvjetniku.  Razmatramo i mogućnost tužbe, a već smo i poslali dopis Gradu nakon  što su nas obavijestili o isteku ugovora o zakupu, izjavio je Dvorski nakon dobivanja obavijesti, no jučer nam je na naše pitanje hoće li komentirati odluku Grada o podizanju tužbe protiv njegove stranke, samo odgovorio: "neću". 

Sudski epilog stoga je očekivani rasplet ove situacije, no MODES će na  ovaj način ipak još jedno vrijeme zadržati stranačke prostore. Iz nove lokalne koalicije "Zadarski blok" saznali smo kako im je upravo MODES- ov prostor trebao biti izborni stožer za izbore za mjesne odbore,  međutim odluka Grada o iseljenju to je onemogućila.

Riječ je o vrlo atraktivnom prostoru u Ulici Madijevaca 6 na Poluotoku  kojega je MODES dobio kao koalicijski partner HDZ-a s prošlih lokalnih  izbora. Tada su participirali i u radu Gradskog vijeća, a danas imaju samo jednog vijećnika u Županijskoj skupštini, čelnika stranke Rudolfa  Dvorskog.

Kategorija: 

[ FOTOGALERIJA ] Svečano obilježeno 700 godina od osnutka ženskog benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu

Predstavljanje Zbornika i otvorenje Stalnog postava riznice
Moramo imati na umu da ženski samostani nisu seoske institucije i da njih u pravilu osniva grad. To pravilo vremena govori samo jedno: Pag se pomalo uzdiže i afirmira kao gradsko naselje i zasebna gradska općina koja u povoljnom političkom, društvenom i kulturnom ozračju već krajem toga stoljeća postiže to da bude pridružena drugim kraljevskim gradovima u Dalmaciji, naglasio je prof. dr. sc. Miroslav Granić
Vedran SITNICA/Zadarska županija
Prezentirano je umijeće izrade paške čipke

Predstavljanjem zbornika "Umjetnička baština paških benediktinki", prezentacijom umijeća izrade paške čipke te otvorenjem Stalnog postava riznice ženskog benediktinskog Samostana sv. Margarite,  jučer je u benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu obilježena  700. obljetnica od njihovog osnutka. Program obilježavanja jubilarne  obljetnice započeo je zapravo 23. rujna kada su na programu bili Dani  otvorenih vrata no centralno događanje odvijalo se, spomenuto, jučer,  kada su u Samostan pristigli brojni uzvanici kako bi svojom prisutnošću uveličali značajan datum, ne samo za grad Pag i sredinu već i  mnogo šire. Druženje je započelo misom u samostanskoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a predstavljanju zbornika predhodio je  nastup KUD-a Družina koji su izveli Tanac po Paški.

O zborniku su govorli prof. dr. sc. Miroslav Granić, koji ga je uredio,  recezentica dr. sc. Sofija Sorić te jedan od autora akad. Radoslav Tomić.

U osvit 14. stoljeća

- Prije sedam stoljeća započela je u starom Pagu svoj život redovnička zajednica Bogu posvećenih djevica po redovničkim pravilima osnivača zapadnog monaštva, muža časna života, sv. Benedikta, kojeg je  papa Pavao VI. proglasio "Zaštitnikom zapadne kulture i ocem kršćanske Europe". Osnutak ove zajednice u gradu Pagu potvrđuje 1318. godine pisano svjedočanstvo u obliku bilježničke isprave. Pokušamo li sagledati značaj ovog samostana podignutog u osvit 14. stoljeća, moramo  imati na umu da ženski samostani nisu seoske institucije i da njih u  pravilu osniva grad. To pravilo vremena govori samo jedno: Pag se pomalo uzdiže i afirmira kao gradsko naselje i zasebna gradska općina  koja u povoljnom političkom, društvenom i kulturnom ozračju već krajem toga stoljeća postiže to da bude pridružena drugim kraljevskim  gradovima u Dalmaciji, naglasio je Granić, informirajući okupljene o  osnutku zajednice, o samostanu.

U nastavku svog izlaganja, osvrnuo se konkretno na sam zbornik,  predstavivši najprije autore: prof. dr. sc. Emila Hilju, prof. dr. sc. Ivanu  Prijatelj Pavičić, dr. sc. Gordanu Sobota Matejčić, spomenutog akad.  Radoslava Tomića, dr. sc. Bojana Goju, dr. sc. Silviju Banić i Ivana Kokeza, a onda i njihove djelove zbornika zaključivši svoje izlaganje priznanjem i riječima zahvale svima koji su radili na izradi zbornika, posebice sestrama Bernardici Badurina i Benedikti Halilović, istaknuvši  njihovu strpljivost, trud, zapravo veliko zalaganje da zbornik bude tiskan.

Vrijedni eksponati

Sorić je također u svom izlaganju iscrpno prezentirala zbornik, javno  se zahvalivši prije svega Graniću na trudu, naglasivši, između ostalog,  kako je "Umjetnička baština paških benediktinki" relevantni znanstveni  i stručni izvor za proučavanje predmetne građe.

Tomić je u svom obraćanju uzvanicima izdvojio po svom sudu najvrijednije eksponate samostanske zbirke poput, kako je rekao, skupinu  drvenih skulptura iz 15. st, zatim srebrene predmete ili relikviju Trna  Kristove Krune kao svjetski raritet.

- Žao mi je što nema tekstilnih umjetnina, paške čipke iz najranijih  razdoblja, izrazio je žaljenje Tomić ne propustivši kao i ostali govornici  čestitati svima uključenim u objavljivanje zbornika, nasmijavši okupljene kako će se sada za paškim časnim sestrama povesti i druge i vjerojatno poraditi na objavljivanju svojih zbornika.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti u Pagu

U povodu 700. obljetnice osnutka samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu, u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine, u njihovu paškom samostanu jučer je svečano otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti, a izloženi su eksponati koje su one stoljećima čuvale. Otvaranju je prethodila svečanost na kojoj su bili nazočni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Mršićem, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican te mnogi drugi. (V.M.)

Kategorija: 

DRAMA ZA DRAMOM Zadrani i dalje toplo - hladno

Nakon šokantnog poraza od Mega Bemaxa, košarkaši Zadra u Splitu sačuvali "živu glavu"
Vidjeli smo da je vrag odnio šalu. Bio sam u stanju prevrnuti svlačionicu. Mislili smo da će pobjeda doći sama od sebe - rekao je Ante Nazor
Zvonko KUCELIN
Povukao na kraju - Mario Little

Da mi je netko ponudio da u ovom dvoboju odlučuje zadnji  napad i da Mateo Kedžo odlučuje o našoj sudbini, objeručke bih to prihvatio - iskren je bio trener Splita Vladimir Anzulović, nakon što je njegova  momčad poražena od Zadra, a Kedžo je promašio zadnji, doduše težak,  šut preko Domagoja Vukovića. Neki će se sjetiti da je Vuković i prije nekih godinu i pol, također promašio, tada otvorenu tricu, na Višnjiku kod  +2 za Zadar. Promašio je, na sreću, i sada.

- Umorili smo se i počeli propuštati u obrani. Da, ta treća četvrtina je  bila ključ - rekao je još Anzulović.

Treća četvrtina

Zadar je treću četvrtinu zaista odigrao odlično. I to je jedino što je  odigrao odlično u ovom dvoboju. Bilo je dovoljno.

Splićani su odlično odradili prvih 20 minuta i, realno, zaslužili više  od +7. Kvalitetno su organizirali napade, stvarali probleme Zadru u  napadačkom skoku, trčali protivniku u leđa i na vrlo kvalitetan način  zatvorili napade Zadra. Riskirali su vanji šut, pogotovo Božića i Brzoje,  stiskali se u reket i na taj način spriječili unutarnju igru Zadra, segment gdje su igrači Ante Nazora trebali biti dominantniji.

- Nismo došli na utakmicu - reče Nazor.

Pravo pojavljivanje se dogodilo tek u trećoj dionici.

- Vidjeli smo da je vrag odnio šalu. Bio sam u stanju prevrnuti svlačionicu. Mislili smo da će pobjeda doći sama od sebe.

A u trećoj četvrtini Zadar je potpuno pojačao pritisak. Odustao je  Nazor od igre s "četiri mala", jer "žuti" nisu previše pazili na tog "malog na četvorci", već su čuvali reket s dva visoka unutra i dobivali bitku  na skoku. Od tada su uvijek bila dva visoka igrača u petorci i odlučio je  trener zadarskog sastava ugurati splitske igrače u reket, što kroz centre, što kroz post igru Brzoje (više) i Božića (manje). Upalilo je. U napadu je sve konce igre dao Lovri Bašiću, koji je kroz pick&roll igru  kvalitetno stvarao višak. Znali su "žuti" tu i tamo napasti Bašića, ali s  vremenom su se umarali i to radili dosta rjeđe.

- Tako smo trebali igrati od početka utakmice.

No, nakon što su razbijali Split u dobrom dijelu treće četvrtine, Zadrani, po običaju, nisu dovršili posao. Nekoliko grešaka, nekoliko dobrih poteza domaćina, i eto opet neizvjesne završnice.

Kocka

- Na kraju je kocka odlučila.

Nazor je morao tri minute prije kraja povući ispuhanog Bašića, koji  je pogubio neke lopte. Napad je naravno postao jednoličniji tada, ali je  dao loptu u ruke Mariu Littleu. I ovaj je to vratio na najbolji mogući  način, postignuvši četiri koša u završnici. Splićani također u zadnjim  napadima nisu previše "filozofirali". Sve lopte u ruke su išli Kedži, koji  je previše problema stvarao centrima Zadra. Ali onu najvažniju loptu  je promašio.

- Nakon dosta godina ovo je bila dalmatinska košarkaška fešta - još je  rekao Nazor.

Mi bismo dodali da je utakmica bila zanimljiva, ali ne previše kvalitetna. Zadrani se i dalje traže. Igrači dosta igraju "toplo-hladno" i gotovo da  se ne može reći tko je glava ove momčadi. Ova utakmica je za Zadar bila  važna na psihološkom planu, ali one najvažnije utakmice će se dogoditi  u ABA ligi. A, nakon, nadamo se, lagane pobjede protiv Alkara, ide se na  ruku Ciboni u Zagreb, istoj onoj momčadi koja je nedavno razbila Zadar  u Zagrebu. A nakon poraza od Mega Bemaxa, u prošlom kolu, gdje su  Zadrani prosuli +9 u samo 100 sekundi, ponovo je voda došla do grla, jer  gostujuća pobjeda protiv Krke, morala se unovčiti protiv Mega Bemaxa. I  činilo se kako će se to i dogoditi. No, kako je ta utakmica, na nevjerojatno  nespretan način izgubljena, Zadrani se u krugu pet momčadi, nalaze na  omjeru 2-5 i trebalo bi se što prije maknuti s dna tablice.

Večeras s Alkarom na Višnjiku

Zadrani ponovno neće imati previše vremena za odmor. Već danas u 19 sati  dočekuju Alkar. Nakon poraza od Mega Bemaxa i pobjede u Splitu, današnji dvoboj  ipak bi trebao biti kud i kamo lakši za momčad Ante Nazora. Očekuje se da bi veću  minutažu mogli dobiti Luka Tomas i Jure Planinić, ali kroz ovakve utakmice svakako  treba vratiti u formu igrače, koji su, dolaskom Nazora, pali u drugi plan.

Autor: 
Kategorija: 

Povezane vesti