Poslovni – Najnovije vijesti

Poslovni – Najnovije vijesti

dnevnik –

su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski poslovni ”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

FOTO: Otvoren jedinstveni 'štacun' s poljoprivrednim proizvodima razvijene hrvatske županije

Udruga Kratki Opskrbni Lanac “Najbolje ‘z Međimurja” otvorila je danas u Čakovcu na adresi Trg Eugena Kvaternika 5 svoj prvi prodajni prostor odnosno dućan nazvan „Međimurski štacun”.

Riječ je o ugodnoj i već na prvi pogled simpatičnoj domaćoj trgovini koja u svojoj ponudi ima poljoprivredno-prehrambene proizvode dvadesetak međimurskih poljoprivrednika, piše Roberta Radović, a fotka Zlatko Vrzan za Međimurske novine. Oni će kroz godinu nuditi više od 150 vrsta različitih sezonskih proizvoda dopremljenih direktno s OPG-ova.

Inicijativa se ostvarila zahvaljujući Valentini Hažić, prvoj predsjednici udruge “Najbolje ‘z Međimurja” te svima koji imaju hrabrost na ovakav način, direktno bez prekupaca prodavati svoje proizvode, pod svojim imenom i prezimenom. A to su OPG ...

Dva hrvatska vojna aviona presrela izraelski avion nad Hrvatskom

Privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

'Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova', naveli su u priopćenju.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i ...

Ina otkrila novo ležište plina

Ina je u petak objavila da je Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru Dava-02, na kojoj je ispitivanjem u dva plinom zasićena intervala izmjerena količina plina od ukupno 53.000 prostornih metara na dan.

Istražna bušotina Severovci-1 nalazi se na  istražnom prospektu Severovci, u blizini Ininih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac.

"Bušotina je izbušena u okviru prve faze istražnog razdoblja sukladno potpisanom Ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor Drava-02 koji je Ina 10. lipnja 2016. godine potpisala s Vladom Republike Hrvatske. Samo bušenje i izrada kanala bušotine trajali su četiri mjeseca pri čemu je postignuta konačna dubina bušotine od 3410 metara. Sve istražne aktivnosti Ina je provela u ...

Šoping centar na zapadu Zagreba očekuju velike promjene: Stižu novi brendovi, planira se gradnja hotela...

Kada je preuzeo vodeću poziciju trećeg najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj, Westgatea, varaždinski menadžer Denis Čupić najavio je niz radikalnih promjena. Evo kakva je situacija godinu dana kasnije.

U ožujku prošle godine vlasnički i upravljačku strukturu ovog trgovačkog centra preuzela je austrijska investicijska tvrtka i dosadašnji najveći pojedinačni suvlasnik Focus Invest GmbH. Tim je povodom novi direktor tvrtke Zagrebački centar Zagreb, koja je vlasnik Westgate Shopping Cityja, postao arhitekt Otto Barić koji je glavnu riječ u upravljanje trgovačkim centrom u travnju prepustio upravo Denisu Čupiću, direktoru i vlasniku tvrtki F.O. Development i F.O. Asset, koji je svojedobno i vodio projekt i upravljao konceptom financiranja gradnje tog velebnog zdanja.

Uz ...

Fortenova grupa: Roll-up će se refinancirati 4-godišnjom obveznicom u iznosu do 1,2 milijarde eura

Fortenova grupa refinancirat će roll-up kredit iz lipnja 2017. izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamatu od 7,3 posto plus EURIBOR uz donju granicu od 1 posto, a refinanciranje predvodi američki investicijski fond HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke, objavljeno je u petak iz Fortenove.

Kako se navodi u objavi Fortenova grupe, Upravni odbor Fortenova grupe dao je odobrenje i uputu izvršnim direktorima društva da Glavnoj skupštini, te u konačnici imateljima depozitarnih potvrda Fortenova grupe, predlože odobrenje refinanciranja Ugovora o zajmu s prednosti namirenja (SPFA) Fortenova grupe od 8. lipnja 2017. godine, a refinanciranje predvodi HPS Investment Partners, uz sudjelovanje VTB banke.

"Po dobivanju finalnih odobrenja, Fortenova grupa će izdati četverogodišnju obveznicu u iznosu do 1,2 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto, plus ...

Županija kupila automobil od 300.000 kuna, građani bijesni

Prvotno je plan nabave predviđao kupnju električnog automobila za 212.500 kuna (uključujući PDV), no iznenada se izmjenama Plana nabave taj iznos povećava na 240.000 kuna + PDV (300.000 kn), iz nepoznatih razloga.

Vlasti Sisačko-moslavačka županije izgleda uvijek imaju fetiš za skuplje automobile. Nakon što je bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel 2013. nabavila novi Audi A6 vrijedan ukupno 432.941 kunu, a što je otvorilo Pandorinu kutiju njene rastrošnosti i ubrzo dovelo do njenog pada, i aktualna HDZ-ova vlast predvođena županom Ivom Žinićem nastavlja sličnu praksu.

Iako su lani nabavili nešto jeftiniju Škodu Superb Sportline za potrebe župana Ive Žinića, vrijednu 208.000 kuna ovoga su mjeseca kupili još jedan službeni automobil - 299.540 ...

Izgradnja marine i turističkog naselja: Sardina je vlasnik projekta Smrka, ulagači obilaze uvalu

Projekt marine i turističke zone realizira se preko tvrtke Smrka projekt, čiji su osnivači vlasnici Sardine.

Među medijski snažno eksploatiranim pričama oko donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića, vezanih uz doba dok je bio načelnik općine Nerežišća, bili su projekti izgradnje marine i turističkog naselja u uvali Smrka na južnoj obali Brača, prepoznatljivoj po potkopu koji je JNA izgradila za skrivanje svojih brodova. Projekti u Smrki postali su aktualni 2015., kad je općinsko vijeće Nerežišća prihvatilo Urbanistički plan uređenja (UPU) ugostiteljsko-turističke zone Smrka.

I dok za treći veliki projekt koji su općinske vlasti potvrdile te godine, Brač Medical City ...

Za poljičkim stolom uz klapu Intrade – Dalmacija na Petričevom

Već tradicionalno, Podstransko kulturno donosi kulturne i zabavne događaje koji se u srpnju i kolovozu organiziraju u Podstrani.

Šarolikost podstranskih pozornica odlična je potpora bogatome programu o kojem se brine Turistička zajednica Općine Podstrana. Perivoj ljetnikovca Cindro, podstranskog kulturnog spomenika, mala scena ispred Čitovnice u selu Gornja Podstrana, crkva Gospe u Siti u Strožancu i prostor ispred nje već godinama ugošćuju ugledne, mahom domaće, ali i strane glazbenike, glumce i pjevače na čijim su repertoarima djela klasičnih i suvremenih autora. Prikladna dramska ostvarenja, recitali i koncerti svih su dosadašnjih godina bili iznimno dobro posjećeni. Tradicionalna mjesna natjecanja i pučke fešte ...

EOS Grupa ponovno bilježi povećanje prihoda i dobiti

Osim otkupa neosiguranih potraživanja, u planu je proširenje poslovanja na potraživanja osigurana nekretninama.

EOS bilježi sjajne financijske rezultate u istočnoj Europi, a takav pozitivan trend je prisutan i u Hrvatskoj, gdje već drugu godinu zaredom ostvaruje rekordnu dobit prije oporezivanja.EOS Grupa, sa sjedištem u Hamburgu, povećala je svoje prihode u fiskalnoj godini 2018./19. za 2,3 posto, odnosno na 813,7 milijuna eura.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) povećana je na 283,6 milijuna eura, čime je međunarodni pružatelj prilagođenih financijskih usluga, u vlasništvu Otto Grupe, zabilježio novi rekord u svome poslovanju ...

Posebna oznaka na gumama otkriva koliko brzo smijete voziti, a da ih ne uništite

Rejting brzine gume pokazuje optimalnu brzinu koju guma može održavati tijekom vremena. Ukratko, to je najveća brzina koju guma može podnijeti prije nego što se prestane ponašati onako kako je planirano.

Što je rejting brzine veći, to ćete imati bolju kontrolu nad vozilom pri većim brzinama. Rejting brzine označava se slovima od A do Z, što označava brzine od 5 km/h do preko 300 km/h, piše Index. 

Oznaku vaših guma možete pronaći na nekoliko mjesta - u uputama za korištenje, vratima pregratka za rukavice, otvoru za rezervoar i na gumi, naravno.

Evo koju brzinu dopušta svaki broj:

A1 - 5 km/h
A2 - 10 km/h
A3 - 15 km/h
A4 - 20 ...

Evo kako susjedi privlače investitore: Ulagačima daju državljanstvo ako investiraju ove iznose u navedene djelatnosti

Stranac koji uloži dva milijuna eura u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 3,5 milijuna u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda ili četiri milijuna u drvopreradu, može dobiti crnogorsko državljanstvo.

Pravilnikom koji je usvojila Vladu navedeni su uslovi koje trebaju ispunjavati razvojni projekti iz poljoprivrede i drvoprerade u postupku izbora investitora koji mogu steći crnogorsko državljanstvo prema projektu ekonomskog državljanstva, pišu Vijesti.

U dokumentu je navedeno i da investitor mora zaposliti najmanje deset radnika ako se investicija odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili 20 radnika za ulaganje u drvnu industriju.

Prednost će imati one investicije koje će omogućiti supstituciju uvoza, ulaženje u nerazvijene općine i poticati suradnju s hotelijerima.

Podsjetimo, Crna Gora je u ...

Država koja je uspjela postati veći kreditor i od MMF-a i od Svjetske banke

Kineske državne banke izdale su oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, pa sada Kina postala vodeći globalni kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći “tajni kreditor” na svijetu, prenosi Investitor.me.

Eksperti su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog diva i drugim financijskim tokovima.

Izvještaj pod nazivom „Kinesko kreditiranje u inozemstvu“, čiji su autori Sebastian Horn (Univerzitet u Munchenu, Institut u Kielu), Carmen Reinhart (Univerzitet Harvard) i Kristof Trebek (Institut u Kielu), koji su istraživali brojne javne i ne-tako-javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju preko šest desetljeća, obuhvatilo je tisuće kredita i zajmova ...

Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u proizvodnji i iznosila je 16.117 kuna

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj iznosila je 6.476 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 1,1 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na travanj prosječna isplaćena neto plaća za svibanj realno je viša za 0,1 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 16.117 kuna, dok je najniža plaća, od 4.251 kunu, isplaćena u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenjem i održavanjem krajolika.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 5.590 kuna, što znači da je polovina ...

FOTO: Evo kako teku radovi na spaljenoj katedrali Notre-Dame

Tri mjeseca nakon što je požar opustošio katedralu Notre-Dame u Parizu, pogled u razrušenu katedralu otkrio je u srijedu sablasnu prazninu i dijelove ruševine koji se još uvijek nalaze u središnjem dijelu građevine.

Novinari su u srijedu dobili jedinstvenu priliku prisustvovati obilasku unutrašnjosti znamenitosti svjetske baštine stare 850 godina.

Prije samo tri mjeseca, katedrala je bila ispunjena vjernicima i turistima u razgledavanju gotičke arhitekture i poznatih vitraja, koji su nakon požara ostali većinom neoštećeni.

U srijedu se, umjesto gomile posjetitelja, moglo vidjeti samo nekoliko desetaka stručnih radnika u bijeloj zaštitnoj opremi, kacigama i maskama koji rade na osiguravanju strukture građevine.

Velike zaštitne mreže postavljene su kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova ...

Njemačka jako smanjila uvoz ugljena zbog jedne važne stvari

Njemački uvoz ugljena mogao bi u 2019. godini pasti za 10 posto, zbog povećanja udjela obnovljive energije, predviđa njemačko udruženje uvoznika ugljena.

Ova godina bit će četvrta u nizu u kojoj uvoz ugljena u Njemačku pada, te se očekuje smanjenje uvoza za 10 posto u odnosu na 2018. godinu, objavila je grupa uvoznika VDKi.

Kao razlozi pada uvoza navode se konkurencija obnovljivih izvora energije i slaba potražnju proizvođača čelika.

VDKi predviđa uvoz između 39 milijuna i 43 milijuna tona u 2019., u usporedbi s 46,7 milijuna u 2018. godini, revidirajući siječanjske prognoze koje su se zasnivale na konačnom zatvaranju njemačkih rudnika ugljena.

Položaj Njemačke kao najvećeg ...

Podaci Porezne uprave: Promet od turizma veći za milijardu kuna

Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne, piše u petak Jutarnji list.

Potvrđuju to podaci o dosad izdanim fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu, prema kojima je u razdoblju od početka godine pa do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno veći za čak milijardu kuna.

Prema podacima Porezne uprave, u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja u Hrvatskoj je u segmentu smještaja gostiju izdano ukupno oko 15,72 milijuna fiskaliziranih računa ili oko jedan posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ističe Jutarnji list.

Ukupni iznos računa porastao je 12 posto ...

Roglić: Nemam dovoljno članova obitelji za sve menadžerske funkcije

Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbica, iako ima dva sina, Stjepana i Josipa, koji su dugo u ovoj tvrtki i vodili su i najzahtjevnije operacije, odlučio se za opciju da tvrtkom upravlja menadžer izvan obitelji.

Za glavnog menadžera postavio je Jurija Tršana. Orbico ima tvrtke u 20 država, a ostvaruje prihod od oko dvije milijarde eura. Ove godine, prema Roglićevim riječima, planiran je prihod od 2,3 milijarde eura. Orbico je, dakle, obiteljska tvrtka koja ima kontinuitet rasta i razvija se.

Branko Roglić smatra da će u Hrvatskoj sve češća biti praksa da se osnivači tvrtki povlače iz operativnog vođenja i prepuštaju njihovo vođenje menadžerima izvan obitelji.

„To je normalan put u razvoju i upravljanju kompanijom. Orbico ...

U šest mjeseci zastupnici potrošili 5 milijuna kuna, a neki na sjednicama nisu rekli ni - slova

Troškovi zastupnika odnose se na dnevnice, automobile, cestarine, hotele, stanarine, odvojeni život…

Od 16. siječnja do 12. srpnja zastupnici su zasjedali 70 dana, odnosno 490 sati, pri čemu su apsolvirali 270 točaka i 117 zakona, prenosi portal Vijesti.hr.

U ove podatke koje je objavio Sabor nije uključena i današnja Izvanredna sjednica na kojoj će se glasovati o novim ministrima.

U istom tom periodu, potrošili su gotovo pet milijuna kuna za dnevnice, automobile, cestarine, hotele, stanarine, odvojeni život…

Najviše je, prema podacima koje je objavio Sabor, potrošio SDP-ov Domagoj Hajduković – 110 tisuća kuna ...

Amerikanci paranoični zbog rasta tržišta dronova: Utrostručiti će se u idućem desetljeću

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema istraživanju objavljenom u srijedu, dok američki dužnosnici upozoravaju na sigurnosne rizike.

Procjenjuje se da će tržište ove godine dosegnuti vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama poduprijet će ga postupno otvaranje američkog zračnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u zrakoplovstvu Teal Group.

Objava izvješća vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za sigurnost, budući da bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osjetljivih podataka i snimki.

Kineski proizvođači opskrbljuju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potro ...

Plenković je i Kujundžića htio smijeniti, ali se predomislio zbog njegove jedne rečenice?

Od petero ministara za koje je oporba pripremila prijedloge za izglasavanje nepovjerenja, premijer Andrej Plenković nije smijenio jedino ministra zdravlja Milana Kujundžića.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, to je planirao napraviti, ali mu je na sastanku Kujundžić rekao da bi u sadašnjim okolnostima najpoštenije bilo ići na prijevremene izbore. Plenković je to shvatio na način da bi se Kujundžić, ako ga razriješi, u Saboru kao zastupnik zalagao za izbore, pa ga je poštedio. U saborskoj proceduri je od sredine svibnja SDP-ov prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

HDZ ga ne stavlja na glasovanje, ali bi SDP s 30 zastupničkih potpisa mogao to u ...

Povezane vesti