Poslovni – Najnovije vijesti

Poslovni – Najnovije vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski ”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Povjerenstvo pokreće postupak protiv Gabrijele Žalac i Zdravka Marića

U predmetu protiv Žalac razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja .

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je odlučilo pokrenuti postupak protiv ministara Gabrijele Žalac i Zdravka Marića vezano za slučajeve luksuznog mercedesa, kredita HBOR-a i ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, izjavila je nakon sastanka predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

"U predmetu protiv Žalac razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a  trgovačkom društvu u vlasništvu tog poduzetnika, u odnosu ...

PBZ volonteri educiraju učenike o financijskoj pismenosti i sigurnosti na internetu

Brojne aktivnosti PBZ-a u sklopu obilježavanja Europskog tjedna novca.

Inicijativa Intese Sanpaolo Umjetnost štednje (The Art of Saving) koja je osmišljena u torinskom Muzeju štednje (Museo del Risparmio) od listopada 2017. godine provodi se u svim međunarodnim bankama supsidijarima Intesa Sanpaolo Grupe, pa tako i u Privrednoj banci Zagreb (PBZ). S ciljem uvođenja strateškoga volontiranja u svrhu provođenja financijske edukacije, organiziraju se raznovrsne aktivnosti kojima je cilj obuhvatiti što veći broj mladih i odraslih te im učiniti dostupnu financijsku edukaciju.

PBZ je osnovao tim od 50 zaposlenika - EduVolontera  koji su dosada u ...

Evo što su susjedi potpisali s Kinom i to jedini u Europi: Morati će objasniti EU

Još od Marka Pola susjedna mediteranska zemlja bila je povezana s Azijom i njezinim trgovačkim putevima, ali sada se radi o 21. stoljeću i najsuvremenijoj tehnologiji.

Telekomunikacije, luke, energija uključeni su u objavljeni tekst sporazuma.

Memorandum je potpisan kako bi se Italiji dala uloga u planu “Jedan pojas, jedan put”.

Neki političko-ekonomski analitičari su ga već nazvali kineskim Maršalovim planom, kojim Kina želi preuzeti svjetski gospodarski utjecaj i liderstvo financiranjem i sufinanciranjem ogromnih infrastrukturnih projekata te implementiranjem vrhunske kineske inovativne tehnologije, kakva je potrebna za suvremenu opskrbu energijom i telekomunikacije.

Sporazum, zbog kojeg je zabrinuto pola svijeta, Italija je potpisala usprkos nelagodnosti SAD-a i europskih saveznika zbog takvog dosega azijske ...

WhatsApp se sprema uvesti novu značajku vezanu uz poruke

Nova značajka je (barem zasad) ograničena na poruke koje šaljete i ne obuhvaća one koje primate.

U WhatsAppu eksperimentiraju s još alata koji bi trebali poslužiti za suzbijanje širenja pošasti lažnih vijesti.

Novo beta izdanje popularne aplikacije za Android označava poruke kao 'često proslijeđene' (frequently forwarded) ako su bile podijeljenje pet ili više puta. Moguće je čak vidjeti i koliko je točno puta poruka podijeljenja ako malo pročeprkate po kategoriji Message Info.

Kako prenosi tportal, nova značajka je (barem zasad) ograničena na poruke koje šaljete i ne obuhvaća one koje primate. Čini se kako je cilj potaknuti vas na ...

Kinezi postali vlasnici 51 posto Ikarbusa

Kompanija LGNEA otkupila je 9,5 milijuna eura dugova posrnulog srpskog proizvođača autobusa.

Otplatom dugova zemunskog Ikarbusa, srpskog proizvođača autobusa, kineska kompanija Lanzhou Guangdong New Energy Automobile (LGNEA) postaje njegov većinski vlasnik.

Kinezi su otkupili 9,5 milijuna eura dugova  Ikarbusa i tako stekli pravo da preuzmu 51% kompanije, pišu Večernje novosti.  U pogonima Ikarbusa namjeravaju zadržati postojeće modele, ali i početi proizvodnju električnih autobusa i kombija. Srbija i kineska kompanija prošle su godine potpisale memorandum o razumijevanju.

"Privrednom sudu u Beogradu uskoro će biti predan Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije koji predviđa da kineska kompanija postane ...

10 pravila koja su učinila Warrena Buffetta milijarderom

Warren Buffett možda vrijedi desetke milijardi dolara, no on i dalje živi jednostavno, a njegove strategije za ulaganje i nagomilavanje bogatstva također nisu previše komplicirane.

No ako su tako jednostavne, zašto više ljudi nije toliko bogato kao Buffett? Zato što njegov pristup podrazumijeva kombinaciju discipline, strpljenja i instinkta. To pak mnogi nemaju ili ne žele razvijati.

Yahoo finance prenio je 10 najvažnijih pravila koja su pomogla Proroku iz Omahe da ostvari, ali i zadrži uspjeh.

1. Vježbajte dobru komunikaciju

Buffetov prvi ključ za prosperitet ima malo veze s kupovinom dionica. On smatra da morate postati jak komunikator: Koristite riječi kao vaše najvažnije oruđe.

"Bez dobrih komunikacijskih vje ...

U 2,5 mjeseca radni angažman 'sijedih glava' kao u 5 godina

Traženi su u gotovo svim sektorima i pozicijama - kao liječnici, vozači, menadžeri, trgovci, kuhari, inženjeri....

Do sredine ožujka gotovo se udvostručio broj umirovljenika zaposlenih na četiri sata dnevno, i to s 5138, koliko ih je bilo krajem prosinca 2018., na 8964, koliko ih je evidentirano 17. ožujka.

Hrvatska je prvi put legalizirala rad umirovljenika 1. siječnja 2014., ali samo za osobe koje su otišle u starosnu mirovinu. U početku, rad nakon 65. godine bio je zanimljiv tek rijetkim profesijama, poput liječnika, odvjetnika, profesora i menadžera pa je trebalo punih pet godina, počevši od 2014., da broj zaposlenih umirovljenika ...

Češki milijarder s 11 milijuna eura otvara frontu HT-u

U tri tjedna ožujka promet dionicom HT-a dosegnuo je nepunih 40 milijuna kuna ili više od četvrtine ukupnog.

Mjesec dana prije očekivane godišnje skupštine Hrvatskog telekoma probudio se i aktivizam u redovima malih dioničara, navješćujući da godišnji skup dioničara neće biti baš rutinski, kao i da će za Grka Konstantinosa Nepisa skori početak mandata na čelu Uprave HT-a biti uzbudljiv. 

Buru je prije dva tjedna otvorenim pismom digao Krupa Global Investments, aktivistički fond češkog milijardera Pavola Krúpe koji tvrdi da je u "top 10" dioničara HT-a. U pismu je iznio oštre kritike (sadašnje) Uprave zbog ...

Iduće nedjelje počinje ljetno računanje vremena

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unaprijed.

U nedjelju, 31. ožujka, započet će ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, sa 2 sata ujutro na 3 sata.

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je da će ljetno računanje vremena trajati do nedjelje, 27. listopada.

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unaprijed, tako da se 2 sata i 0 minuta računa kao 3 sata i 0 minuta, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Dižemo sve više kredita, HNB preporučio strože gotovinsko kreditiranje i oprez

Krajem siječnja ove godine ukupni krediti stanovništvu iznosili su 124,9 milijardi kuna, čime je ostvaren blagi rast nominalnog stanja kredita na mjesečnoj razini, za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini rast iznosio 5,7 posto, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

"Uz blagi mjesečni rast od 426 milijuna kuna (0,3 posto), godišnje stope rasta nominalnih stanja kredita nastavile su se intenzivirati sedamnaesti mjesec za redom ukazujući na oporavak kreditne aktivnosti. Godišnji rast nominalnog stanja plasmana, koji je u siječnju iznosio 5,7 posto, bio je zamjetno manji od rasta na osnovi transakcija, što je uglavnom posljedica prodaja nenaplativih plasmana", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke HNB-a. 

Tako podatci na osnovu transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija ...

Konzum neće raditi u nedjelju 31. ožujka 2019.

Zbog složenosti postupka prenošenja poslovnih procesa u novo poduzeće Konzum plus d.o.o. koje počinje s radom 1. travnja, sve će Konzumove prodavaonice biti zatvorene dan ranije

Prvog dana travnja 2019. godine s poslovanjem će započeti Konzum plus d.o.o., zrcalna kompanija trenutnog Konzuma d.d. koja će nastati u okviru nagodbe vjerovnika Agrokor Grupe.

Konzum d.o.o djelovat će kao dio Fortenova grupe, krovne kompanije koja će s operativnim radom također započeti 1. travnja 2019. godine.

Na čelu Konzum plusa d.o.o. ostat će Slavko Ledić kao predsjednik Uprave, uz članove Uprave Zorana Mitreskog i Uroša Kalinića. Zbog promjene pravnog subjekta svi će zaposlenici potpisati Obavijest o ...

Srušeni Boeingovi zrakoplovi 737 nisu imali sigurnosne značajke koje dodatno koštaju

Riječ je o dvije značajke koje se odnose na Boeingov sustav za povećavanje manevarskih sposobnosti (MCAS), koji automatski ispravlja zrakoplovu smjer u odnosu na nadolazeći vjetar.

Analitičar zrakoplovstva tvrtke Leeham rekao je The New York Timesu kako su zrakoplovi, od kojih je jedan pao u listopadu, a drugi ovoga mjeseca, letjeli bez sustava sigurnosnih značajki, koje je njihov proizvođač Boeing - dodatno naplaćivao.

“Te značajke su presudne i koštaju jako malo zrakoplovne tvrtke da ih ugrade u zrakoplove. Boeing ih naplaćuje samo zato što može. Ali one su vrlo važne za sigurnost”, naveo je.   

Još nema službene potvrde

Podsjetimo, Lion Air Flight 610 srušio se u listopadu 2018., prilikom čega ...

69 njemačkih tvrtki traži dobavljače iz Hrvatske i regije! Prijavite se!

69 renomiranih njemačkih tvrtki iz metaloprerađivačke industrije, strojogradnje i proizvodnje opreme, ...

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora poziva domaće kompanije da se prijave za sudjelovanje u B2B projektu s ciljem pronalaska novih kupaca i ostvarivanja suradnje s njemačkim partnerima.

69 renomiranih njemačkih tvrtki iz metaloprerađivačke industrije, strojogradnje i proizvodnje opreme, proizvodnje dijelova za automobilsku industriju, industrije plastičnih dijelova, elektrotehnike, elektronike i drugih industrijskih grana u potrazi su za novim dobavljačima iz Hrvatske i jugoistočne Europe. 

Više informacija o inicijativi, uvjetima sudjelovanja, kao i prijavni obrazac dostupno je na: https://kroatien.ahk.de/hr/dogadanja/event-details/5-supplier-forum-i-b2b-razgovori-u-dortmundu ...

Strah pokrenuo rasprodaju: Potonula još jedna burza, ulagači zabrinuti

Azijske burze su oštro pale početkom tjedna, dok je japanski jen ojačao.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer su ulagače pokolebali slabi makroekonomski pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,4 posto, skliznuvši na najnižu razinu u tjedan dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i ...

Pevec ulaže u Slavoniju, novi prodajni centar prostirat će se na 5.000 kvadrata

U drugoj fazi izgradnje planiraju se dodatni poslovni prostori te proširenje prodajnog centra Pevec u retail park s drugim trgovcima i brendovima.

Tvrtka Pevec potpisala je ugovor  o izgradnji prodajnog centra u Vukovaru s tvrtkom iz Slavonskog broda, Projektgradnjom, članicom Fortenova grupacije. Novi prodajni centar prostirat će se na površini od gotovo 5.000 m2. Na prvom katu dodatno će se urediti uredski prostor koji će koristiti tvrtka Pevec, Pevec logistika i potencijalni drugi najmoprimci.

“ Potpisali smo ugovor s hrvatskom tvrtkom Projektgradnjom s kojim dobivamo još jedan suvremeno opremljen i uređen prodajni centar, zaposlenici kvalitetne uvjete rada, a naši kupci mjesto ugodne i uvijek povoljne ...

Novi posao za 4.826 umirovljenika, traženi su u gotovo svim djelatnostima

Do sredine ožujka gotovo se udvostručio broj umirovljenika zaposlenih na četiri sata dnevno, i to s 5138, koliko ih je bilo krajem prosinca 2018. godine, na 8964, koliko ih je evidentirano 17. ožujka.

Hrvatska je prvi put legalizirala rad umirovljenika 1. siječnja 2014. godine, ali samo za osobe koje su otišle u starosnu mirovinu. U početku, rad nakon 65. godine bio je zanimljiv tek rijetkim profesijama, poput liječnika, odvjetnika, profesora i menadžera pa je trebalo punih pet godina, počevši od 2014. godine, da broj zaposlenih umirovljenika dostigne pet tisuća s kraja 2018. godine, piše Večernji list.

Od siječnja ove godine, ističu, broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u dva i pol mjeseca gotovo udvostručio ...

Nova istraga protiv Todorića: U off shore tvrtku u Švicarskoj prebačeno 1,25 milijuna eura

Nova istraga vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine.

Državno odvjetništvo pokrenulo je početkom godine još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su prema neslužbenim informacijama, obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev, objavio je  Jutarnji list.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u ...

FOTO: Napao bankomat Erste banke, došlo do eksplozije

Uslijed napadaja, ističe policija, došlo do eksplozije.

Nepoznati počinitelj napao je u ponedjeljak ujutro bankomat Erste banke u Starom Čiću kod Velike Gorice, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Uslijed napadaja, ističe policija, došlo do eksplozije.

Očevid je u tijeku.

Imaš li liderske karakteristike?

Otkrivamo 5 karakteristika koje mora imati autentičan lider Koji je tvoj stil vođenja? Iskustva menadžera su pokazala da značajnu ulogu u uspjehu poduzeća ima menadžer i njegov stil vođenja.

Bill George, izvršni direktor vodeće svjetske kompanije za razvoj medicinske opreme i autor knjige Authentic Leadership u svojoj knjizi navodi, kako iz vlastitih iskustava stečenih višegodišnjim vođenjem ljudi, autentičan lider mora posjedovati ovih 5 karakteristika:

  1. Razumijevanje svoje liderske uloge
  2. Djelovanje na temelju čvrstih vrijednosti
  3. Vođenje srcem
  4. Uspostavljanje kvalitetnih međuljudskih odnosa
  5. Održavanje samodiscipline

Iz toga proizlazi da je za uspješno poduzeće i uspješan tim od neizmjerne važnosti usavršiti vlastiti stil vođenja. Poslovni dnevnik organizira jednodnevni seminar na temu Vođenja zaposlenika ...

Opet poskupljuje benzin? Cijene nafte nedaleko najviših razina u četiri mjeseca

Koliko će se povišene cijene nafte na svjetskim tržištima odraziti na Hrvatsku, doznat ćemo sutra kada se mijenjaju cijene goriva.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, no veći rast cijena spriječile su naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,2 posto, na 67,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 59,05 dolara.

Polovicom tjedna cijene su nafte dosegnule najviše razine u posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte ...

Povezane vesti