Poslovni – Najnovije vijesti

Poslovni – Najnovije vijesti

dnevnik –

su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski poslovni ”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Moderniziraju ključnu dionicu: Vlakovi će voziti brzinom od 200 km/h

- Očekujem da ćemo već 2023. godine od Beograda do Budimpešte moći putovati modernim željeznicama brzinom od 200 kilometara na sat – izjavio je Miroljub Jevtić, glavni direktor tvrtke Infrastrukture železnice Srbije, u razgovoru s televizijskom kućom RTS.

Rekonstrukcija dionice srbijanske željezničke pruge Beograd-Mađarska bit će završena do 2023. godine, javlja portal Ekapija. Riječ je o projektu vrijednom 230 milijuna eura, čiji je cilj modernizirati ključnu dionicu pruge, nakon koje će se vlakovi moći kretati brzinom od 200 kilometara na sat.

- Očekujem da ćemo već 2023. godine od Beograda do Budimpešte moći putovati modernim željeznicama brzinom od 200 kilometara na sat – izjavio je Miroljub Jevtić, glavni direktor tvrtke Infrastrukture železnice Srbije, u razgovoru s televizijskom kućom RTS.

Projekt su dogovorili predstavnici ...

Zapovjedni brod američke Šeste flote na redovnom održavanju u Lencu, a stiže ih još

Zapovjedni brod američke Šeste flote "USS Mount Whitney", na kojem je tristotinjak članova posade, jučer je doplovio pred Rijeku. Brodogradilište Viktor Lenac gotovo da je postalo njihova uobičajena remontna baza, a ovog puta Amerikanci će se zadržati oko mjesec i pol dana, koliko je predviđeno da će trajati radovi na ovom ratnom brodu.

Kako doznaje Novi list iz Lenca, u pitanju je klasično održavanje, s fokusom na pogonske grupe i propulziju, kao i električne sustave broda. Zanimljivo je da brod ovog puta neće u dok, već će se svi zahvati obaviti dok je USS Mount Whitney na vezu.

U ovom remontnom brodogradilištu očekuju da bi do ljeta mogli dobiti poslove na još jedan do dva broda Šeste flote, za koja imaju najave da bi trebali biti objavljeni natječaji, a svakako će u 'niskom startu' čekati natječaj za ...

Pemo prodao svoj udio u NTL-u za nešto manje od 14 milijuna kuna

Prema informacijam objavljenim u Sudskom registru, dubrovački trgovački lanac Pemo od 1. siječnja 2019. izbrisan je iz vlasničke strukture Narodnoga trgovačkog lanca, koji sad okuplja pet hrvatskih trgovačkih kuća (Bakmaz, Boso, Gavranović, Metss, Studenac).

Direktor NTL-a Martin Evačić Lideru je rekao da je to poslovna odluka vlasnika na koju on ima pravo. Pemo je u NTL-u imao šestinu vlasničkog udjela koji je prodao ostalim NTL-ovim ačlanicama. Budući da je temeljni NTL-ov kapital veći od 83 milijuna kuna, Milošević je za svoj dio dobio 13,8 milijuna kuna. 

Na jednak su način svoje udjele u NTL-u do sada ostalim suvlasnicima prodali Kerum i Tommy, s time da je, bez obzira promjenu vlasništva, Studenac ostao u sustavu NTL-a.

Posljednjih ...

Šibenčanin s dvije godine 'staža' u Dublinu objavio detaljan i koristan vodič za život u Irskoj

"Svrha ovog vodiča nije potaknuti na odlazak iz Hrvatske. Hrvatska može biti jako lijepa za život i mnogi ne žele nikada otići iz nje. No, ako zbog bilo kojeg razloga razmišljate o odlasku, onda vam ovaj vodič može pomoći, potaknuti vas i ohrabriti.", kaže mladi Šibenčanin.

"Istina je da je mnogima puno bolje izvan Hrvatske, više je mogućnosti za pronalazak posla i uvjeti za život su bolji", riječi su Šibenčanina Josipa Kuštera (25), piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je stekao diplomu turističkog menadžmenta preselio se u Dublin.

"Da je meni netko dao ovakav vodič kad sam se selio, podigao bih mu spomenik. Zašto? Zato što bi mi uštedio sate i sate vremena koje sam proveo istražujući i čitajući forume po internetu, ne znajući uopće jesu li ...

Objavljeni milijuni lozinki i e-mail adresa: Je li i vaša među njima?

Uz sve više sigurnosnih propusta i "curenja" korisničkih podataka, ne bi nas trebalo iznenaditi kad se pojavi informacija o novom slučaju ugrožavanja osobnih podataka. No, ovaj su put hakeri objavili više od 87 GB podataka, među kojima je 773 milijuna jedinstvenih e-mail adresa i gotovo 22 milijuna lozinki.

Stručnjak za računalnu sigurnost Troy Hunt, u svom je blogu istaknuo kako se zapravo radi o kolekciji korisničkih podataka iz nekoliko hakerskih upada u različite sustave. No, dodaje, ovo je prvi put da je tolika količina podataka objavljena na jednom mjestu.

Podaci su prikupljeni u različitim hakerskim upadima između 2008. i 2015. godine, ali nije isključeno ni da među gomilom podataka ima i novijih.

Hunt je potvrdio kako se radi o pravim e-mail adresama i lozinkama kad je pretragom pronašao svoju adresu i nekoliko ...

Probitačni turski poduzetnik i investitor iza sebe ima niz uspjeha, a sada počinje prvi projekt u Hrvatskoj

WBAF Hrvatska će se usredotočiti na olakšavanje pristupa financiranju za poduzetnike, startupove, MSP-ove i brzorastuće tvrtke, te će početi s međunarodnim programima obuke za investitore.

U ponedjeljak 21. siječnja u Hrvatskoj, i to u Zaboku u dvorcu Bračak, otvara se prvi ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Europskoj uniji. Nudit će edukaciju startupima i poslovnim anđelima kakva je dosad bila dostupna u Londonu. U to su još uključeni elitni turizam i podrška Krapinsko-zagorske županije. Ovakva neobična vijest svakodnevica je za Baybarsa Altuntaşa.  Ovaj probitačni turski poduzetnik, anđeo investitor i promotor poduzetništva iza sebe ima niz uspjeha na međunarodnom planu.

U Turskoj se proslavio i kao TV ...

FOTO: Već se traže radnici za sezonu, ovo su plaće koje se nude

Prema podacima HZZ-a, koji je proveo anketu među svima nezaposlenima, oko 20.000 njih iskazalo je želju za radom u idućoj turističkoj sezoni.

Gotovo 4000 građana iz cijele Slavonije slijevalo se danas u Osijek, na Dane poslova u turizmu. Svi su oni voljni raditi u sezoni, mnogi od njih takva iskustva već i imaju, a u potragu za radnicima u slavonsku se metropolu zaputilo 78 poslodavaca, javlja Večernji list.

Prema podacima HZZ-a, koji je proveo anketu među svima nezaposlenima, oko 20.000 njih iskazalo je želju za radom u idućoj turističkoj sezoni. Cilj je domaću radnu snagu zaposliti u našoj zemlji.

Najtraženiji su konobari, kuhari, sobarice, spremačice ...

Osnivač Native Advertising Institutea stiže u Zagreb

Jesper Laursen, vodeći danski stručnjak za content marketing na konferenciji u Zagrebu govorit će o aktualnim globalnim trendovima u medijskoj oglašivačkoj industriji.

Jesper Laursen, osnivač globalno utjecajnog Native Advertising Institutea i vodeći danski stručnjak za content marketing dolazi u Zagreb gdje će 12. ožujka u Cinestaru Branimir Centra održati predavanje na najvećoj digitalnoj konferenciji u regiji, Digital Takeoveru u organizaciji 24sata.

Poseban fokus ovogodišnjeg Digital Takeovera stavljen je na edukaciju, inspirativne primjere i uspješna konkretna rješenja za razvoj kompanija koje se digitalnom preobrazbom mogu u punom kapacitetu tržišno pozicionirati te biti efikasni u postupku i efektivni u rezultatu pa će u skladu s ...

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora zagrebačke Čistoće

Najteže nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje je natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i njegovih suoptuženika za namještanje poslova oko nabave opreme za zbrinjavanje otpada.

Riječ je o optužnici podignutoj još krajem 2015. koja je u međuvremenu bila vraćena Uskoku na doradu, a u više se navrata našla i na Vrhovnom sudu jer je obrana, među ostalim, neuspješno tražila izdvajanje dokaza i tvrdila da je optužnicu potpisala neovlaštena tužiteljica.

Uz Benka, optužnicom je obuhvaćen direktor tvrtke ...

Ulažu više od 20 milijuna eura, zaposlit će 300 do 400 radnika

Glavna vrijednost novog projekta u Bijeloj je u ugledu i kvaliteta koje nosi ime Damen.

Konzorcij renomirane nizozemske brodograđevne kompanije Damen i Porto Montenegra, vlasnici novog remontnog brodogradilišta za super i megajahte u Bijeloj, prve usluge klijentima mogli bi početi pružati već krajem godine.

U prve tri godine poslovanja nove tvrtke, nazvane Montenegro Yacht Services (MYS), bit će uloženo više 20 milijuna eura.  "Bijela treba postati konkurentna alternativa do sada renomiranim servisnim centrima i remontnim brodogradilištima za jahte u Francuskoj, Španjolskoj i na zapadnoj obali Italije", rekao je za Vijesti David Margason, izvršni direktor Adriatic Marinas ...

I dalje se prodaje: Privatan otok usred nacionalnog parka još uvijek bez kupca

Na otoku postoje dva ruševna objekta koji bi se mogi obnoviti, stoji u oglasu.

Oglas koji već duže vremena stoji na Njuškalu, i dalje, kako se čini, nije naišao na pravi interes.

Prodaje se, naime, privatan otok u Nacionalnom parku Kornati površine 640.000 kvadratnih metara.

Otok je usred Nacionalnog parka te je u potpunosti u privatnom vlasništvu.

Na otoku postoje dva ruševna objekta koji bi se mogi obnoviti, stoji u oglasu.

Cijena je nešto manja od 41 milijun kuna ili približno 5,5 milijuna eura.

Renault lani prodao rekordnih 3,9 milijuna vozila

„Rast prodaje u Rusiji, Brazilu i Africi nadoknadio je gotovo sve gospodarske i geopolitičke oluje izvan Europe”, izjavio je Renaultov potpredsjednik za prodaju i regije Olivier Murguet.

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je izvijestio kako je njegova prodaja u 2018. godini porasla za 3,2 posto, na rekordnih 3,9 milijuna vozila, djelomice zahvaljujući preuzimanju kineskih brendova Jinbei i Huasong.

Prodaja tvrtke u svijetu porasla je, unatoč izazovnoj godini za proizvođače automobila koji su pogođeni trgovinskim sukobom između Kine i SAD-a, uvođenjem novih standarda za ispitivanje emisija štetnih plinova u Europi te rastućom popularnošću alternativnih načina prijevoza, priopćio je Renault.

„Rast prodaje u Rusiji, Brazilu i Africi nadoknadio je gotovo ...

Spar zapošljava umirovljenike: Plaćen prijevoz, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost izbora lokacije rada...

Zadovoljni smo odazivom umirovljenika koji pokazuju veliki interes, raspituju se kod naših voditelja trgovina, a realiziraju se i prva zapošljavanja“, istaknuo je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska, priopćeno je iz tog trgovačkog lanca.

Pozdravljajući odluku Vlade kojom je proširena mogućnost zapošljavanja umirovljenika uz zadržavanje postojeće mirovine, SPAR Hrvatska pokrenuo je program u kojem umirovljenicima nudi fleksibilno zapošljavanje na četiri sata.

„Uz zadržavanje postojeće mirovine umirovljenicima nudimo dodatne prihode, ugovor o radu na pola radnog vremena na radnom mjestu prodavača-blagajnika, a onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz te mogućnost izbora lokacije rada ovisno o mjestu stanovanja. Uz ove pogodnosti umirovljenicima nudimo i mogućnost izbora fleksibilnog radnog vremena.

Zadovoljni smo odazivom umirovljenika koji pokazuju veliki ...

Ovih 10 marki automobila vlasnici ne žele prodati: Je li i vaš među njima?

Čak 18,5 posto kupaca čuva ovaj automobil duže od 15 godina, što je 2,5 puta duže od prosjeka.

Srednji rok posjedovanja vozila u SAD-u iznosi 80 mjeseci, što je primjetno duže od 52 mjeseca koliko su izvorni vlasnici u prosjeku držali kupljeno vozilo 2006., otkriva studija koju je provela analitička kuća IHS Markit

Kako piše tportal, razlog za ovakvu diskrepanciju navodno leži u pouzdanosti novih vozila koja su sad kvalitetnija od onih proizvedenih u prošlom desetljeću.

Ipak, neki automobili pouzdaniji su od drugih, a čini se da s one strane Atlantika najbolje kotira Toyota.

Japanski proizvođači ispunili su popis 10 automobila ...

Želite živjeti i raditi u Kanadi? U sljedeće tri godine primit će više od milijun imigranata

Svaki peti žitelj ove zemlje rođen je izvan nje.

Kanada u iduće tri godine planira primiti oko milijun imigranata, priopćeno je u godišnjem izvještaju parlamenta ove zemlje o imigraciji, u kome se ističe da imigracija pomaže u razvoju zemlje.

Kako piše CNN, Kanada je pretprošle godine primila oko 286 tisuća usljenika, za 2018. još nisu poznati konačni podatci ali procjenjuje se da je useljeno njih oko 350 tisuća.

Prema popisu stanovništva iz 2016, Kanada je imala je imala 35,152 milijuna stanovnika, pet posto više nego 2011, a ...

Evo kakvi nas telefoni očekuju u budućnosti

Problem ekrana na pametnim telefonima je što su ograničeni veličinom samog uređaja.

Iako se trenutačno čini da tržište pametnih telefona stagnira te da dugo vremena nismo vidjeli neke prave novitete koji će promijeniti način na koji koristimo ove uređaje, stariji podpredsjednik Samsunga Hark-sang Kimtvrdi kako uskoro možemo očekivati sljedeći val velikih tehnoloških inovacija zahvaljujući kojima će pametni telefoni zauzeti još važniju ulogu u našim životima. 

Kako piše Zimo, na krilima tehnologija poput 5G mreža, umjetne inteligencije i proširene stvarnosti, mogućnosti telefona bit će još veće i još bolje, no da bi uživali ...

Prihodi i dobit American Expressa porasli, cijena dionice pala

Nakon objave rezultata, cijena dionice te kartičarske kompanije pala je na Wall Streetu više od 2 posto jer su rezultati slabiji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, s obzirom na snažan rast blagdanske potrošnje u SAD-u.

American Express ostvario je u četvrtom lanjskom tromjesečju prihode od 10,47 milijardi dolara, 7,9 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije, a premda je ta najveća svjetska kartičarska kuća zabilježila i dobit, cijena njezine dionice osjetno je pala. 

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, čista dobit AmExa iznosila je u proteklom kvartalu 2,01 milijardu dolara, dok je godinu dana prije tvrtka zabilježila gubitak od 1,21 milijardu dolara zbog promjena u poreznom sustavu SAD-a.

Nakon objave rezultata, cijena ...

Krediti stanovništvu porasli na 124 mlijarde kuna

Tako kunski krediti stanovništvu rastu već tri godine po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi - krajem studenoga lani porasli su za 13 posto na godišnjoj razini, na 64,6 milijardi kuna.

Krediti stanovništvu u Hrvatskoj iznosili su krajem studenoga prošle godine 124,4 milijarde kuna, 5,1 milijardu ili 4,3 posto više nego godinu ranije, čime je nastavljen njihov rast 15. mjesec zaredom, navodi se u novoj analizi Raiffesienbank Austria (RBA)..

U odnosu na listopad, pak, krediti stanovništvu porasli su za 914,2 milijuna kuna ili za 0,7 posto te su tako nastavili rast 15. mjesec zaredom, ističu analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB ...

Vozači, oprez: Policija ovoga vikenda posebno nadzire 4 najteža prometna prekršaja

Preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača.

U dane vikenda, od 18. do 21. siječnja, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Iz blindiranog automobila zaštitarske tvrtke nestalo milijun eura

Policija je u međuvremenu ispitala i zaštitare koji su izgleda krivi zbog nemara.

Iz blindiranog automobila slovenske zaštitarske tvrtke iz Celja prije mjesec dana ukradeno je milijun eura, a policija za počiniteljima još traga, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Kako piše mariborski list "Večer", dvojica zaštitara ostavili su vozilo bez nadzora u dvorištu zaštitarskog poduzeća bez kontrole, ne čekajući dolazak svojih kolega iz iduće smjene koji su trebali preuzeti pošiljku.

Postoji velika vjerojatnost da su lopovi imali unutarnje informacije koje su im pomogle u krađi tako velikog iznosa gotovine, prenose mediji ...

Povezane vesti