Poslovni – Najnovije vijesti

Poslovni – Najnovije vijesti

dnevnik –

su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski poslovni ”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Jedna europska država pomoći će građanima u plaćanju većih računa za gorivo

Država će također obiteljima s niskim primanjima udvostručiti naknadu za zamjenu i uništenje starih vozila koja zagađuju okoliš i proširiti je na ukupno milijun vozača takvih vozila kroz razdoblje od pet godina.

Francuska vlada najavila je u srijedu niz mjera pomoći obiteljima slabijeg imovinskog statusa kako bi otklonila najavljene prosvjede zbog poskupljenja goriva.

U proteklih godinu dana trošarine na dizel porasle su oko 23 posto a one na standardna goriva 15 posto.

Litra dizela trenutno stoji 1,51 euro, najviše od početka 2000-ih.

Povećanje cijena dizela izazvalo je buru nezadovoljstva u ruralnim područjima i manjim gradovima, koja se očitovala u prijetnji udruga blokadom lokalnih prometnica i autocesta ove subote.

Za subotu je najavljeno nekih 600 ...

Odbrojavanje, do kraja godine je počelo

Jednodnevni poslovni seminari u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista u Zagrebu

U tijeku su prijave na 10 poslijednjih seminara u sezoni jesen/zima 2018. 

RASPORED ODRŽAVANJA 

 15.11.2018. Leadership: delegiranje, motiviranje i konflikti 
Od leadera se puno očekuje, međutim pred njima ima puno izazova, što mladi leaderi trebaju znati? Pročitaj više...OVDJE

20.11.2018. Pregovaranje 
-praktične vježbe i primjeri iz prakse unaprijediti će vaše pregovaračke vještine! Tips&tricks Manipulacije Neverbalne poruke Moć uvjeravanja Pročitaj više...OVDJE

27.11 ...

Amazon izabrao gdje će sagraditi svoje novo sjedište

Razdioba HQ2, kako novo sjedište naziva Amazon, trebala bi smanjiti zagušenost i troškove života zaposlenika.

Utrka za drugo sjedište Amazona posljednjih je godina punila novinske tabloide, a sada će ih zasigurno puniti vijest kako se Amazon odlučio za New York i Virginiju. Uz samu objavu, tvrtka je najavila i značajnu investiciju u još jedan grad, donosi Reuters pozivajući se na upućene izvore. Navodi o izboru ta dva grada do zaključenja broja nisu potvrđeni.

Stotine prijava

Podsjetimo, na Amazonov natječaj prijavilo se 238 gradova iz SAD-a, Kanade i Meksika. Ugostiti Amazon u svom gradu značilo bi staviti pet milijardi dolara ...

Ove godine proizveli smo 35% više vina, u EU od nas bolja samo jedna zemlja

Stručnjaci EK ističu da je ove godine vraćena vjera u vinski sektor nakon lanjskih kriza s klimom. Vina će biti 22% više nego 2017. i 5% više od prosjeka za pet godina.

Hrvatska će ove godine imati proizvodnju vina od 777.000 hektolitara što je za 35 posto više nego u prošloj godini, ali i 23 posto manje od petogodišnjeg prosjeka. Procjena je to Europske komisije koja je objavila najnovije izvješće prema kojem će ove godine proizvodnja vina u EU biti izuzetno dobra u odnosu na 2017. kad je u većini zemalja podbacila.

Prognoze EK govore da će EU imati proizvodnju od 175,6 milijuna hektolitara, 22,1% više nego u 2017 ...

Neugodno iznenađenje u centru grada: Parkiranje u garaži još više poskupjelo

Cijena sata povećala se za dvije kune, dok su cijene tjedne, mjesečne i godišnje karte ostale nepromijenjene.

Brojni građani ostali su neugodno iznenađeni kad su ovih dana vidjeli da cijena parkinga u Centru Cvjetni više nije 12 kuna po satu, već je skočila na 14 kuna. Izgleda kako i privatne garaže slijede trend poskupljenja pa je cijena sata garaže u centru grada još više narasla s ionako visokih 12 kuna, piše Večernji list
Cijene tjedne, mjesečne i godišnje parkirne karte nisu se promijenile. Tjedna karta iznosi 800 kuna, cijena mjesečne je 2700 kn, odnosno noćna 290 kn, dok ...

Dobra vijest za građane: Od svibnja iduće godine značajno niže cijene međunarodnih poziva

Ovom Uredbom, koja će stupiti na snagu već u svibnju iduće godine, povećat će prava korisnika koji će moći lakše mijenjati operatere i zatražiti naknadu.

„Veliko je zadovoljstvo kada nešto na čemu si dugo radio bude konačno izglasano. U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača smo se trudili da međunarodni pozivi budu izjednačeni s domaćima, ali na kraju je kompromis da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi.  To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna“, kaže Biljana Borzan.

Nakon sniženja cijena roaminga od ...

Tvrtka b.t.c. d. o. o. otvorila ICT razvojno-istraživački centar u Prelogu – poduzetničkom centru Međimurske županije

Ujedinjavanjem intelektualnog kapitala i raspoloživih financijskih sredstava tvrtka b.t.c. postigla je značajan uspjeh na tržištu u ICT sektoru.

U novom razvojno-istraživačkom centru u Prelogu, naš tim ICT stručnjaka uspješno nastavlja svoj rad na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Integriran je tim ICT stručnjaka koji poslovanju tvrtke b.t.c. daju sasvim novu razvojnu dimenziju s dugoročnim ciljem korištenja punog potencijala informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Cilj nam je sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija pretvoriti u centar za inovacije, s obzirom na to da sve veću važnost pridajemo inovacijama, digitalnim tehnologijama i novim poslovnim zahtjevima“

Ujedinjavanjem intelektualnog kapitala i raspoloživih financijskih sredstava tvrtka b.t ...

Dijele dio profita, stimulacije, stipendiraju...: Doznali smo što sve IKEA, dm, Metro i ostali rade da bi zadržali radnike

Kompanije njeguju kulturu stalnog davanja i traženja povratne informacije pa provode istraživanja angažiranosti zaposlenika.

Velike kompanije sve su svjesnije da su zaposlenici njihova najveća vrijednost i ključ uspjeha jer omogućavaju da vizija kompanije postane stvarnost, što je razlog stalnog ulaganja u poboljšanje radnih uvjeta.

“U sklopu programa One IKEA Bonus sa zaposlenicima nekog odjela dijelimo dio profita ako je njihov odjel ostvario zajedničke ciljeve. Uplaćujemo dodatna sredstva za mirovine svih zaposlenika koji su barem pet godina proveli u tvrtki u sklopu programa Tack! Prošle je poslovne godine IKEA u Hrvatskoj dodijelila dodatnih 4.176 kuna po osobi ...

Marić: Nema garancije da će plaće rasti

Govoreći o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg, konstatirao je da je rebalans trebao biti “čisto tehnički” s viškom prihoda i bez povećanja rashoda.

Nema garancije da će doći do povećanja plaća, moramo biti otvoreni. No tu su tržišni principi, radi konkurencija, a i poduzetnici su dobili blagodati koje bi trebali prenijeti na stimuliranje zaposlenika, poručio je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja studenata kojima je na Effectusu, studiju financija i prava, održao predavanje o poreznoj reformi, piše Večernji list.

– Ipak će ove mjere donekle osjetiti svi, pa i oni s najnižim plaćama, a njih je najviše – uvjeren je ministar koji sinergijski efekt očekuje od ...

Nova pravila za ulaganja mirovinskih fondova: Ludost ili genijalna ideja?

Reakcije na ideju ministra Pavića da se mirovinskim fondovima omoguće ulaganja u startupove vrlo su podijeljene, ali se stručnjaci slažu barem u jednom - riječ je vrlo rizičnom poslu

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić priprema zakonsku odredbu koja bi obveznim mirovinskim fondovima trebala omogućiti ulaganja u startupove. Plan je da se mirovincima omogući ulaganje oko 100 milijuna kuna, odnosno do 0,2 posto vrijednosti imovine fondova A kategorije koji veći dio portfelja ulažu u dionice, pa su i najrizičnija kategorija mirovinskih fondova, i do 0,1 posto imovine iz B fondova u kojima štedi najveći broj osiguranika.

“To je ludost”, prvi je komentar Vedrana Antoljaka za portal Prvi plan, vlasnika naše ...

Native studio 24sata u svjetskom vrhu: U Berlinu osvojili čak 12 nagrada

S 12 novih nagrada 24sata je daleko najnagrađivaniji native advertising studio na svijetu. Kampanja Let's talk about sex osvojila je sedam odličja, a posebnu nagradu dobio je i LELO, klijent 24sata.

Žiri Native Advertising Instituta prošlog je tjedna u Berlinu dodijelio čak 12 nagrada za 24sata te nagradu za brand godine klijentu LELO, čime je native studio 24sata nadmašio svjetske gigante poput CNN-a, New York Timesa, Washington Posta i Boston Globea.

Berba medalja na prestižnom svjetskom natjecanju nova je potvrda da 24sata ima najbolji studio za native oglašavanje na svijetu. Uz hrvatske projekte, ovdje su se za nagrade borili i natjecatelji iz SAD-a, Njemačke, Perua, Švedske, Australije, Rusije te niza drugih zemalja.

- Ponosan ...

Konzum daleko profitabilniji, Velpro najviše podbacio

Velpro Centar je prihodovao 885 mil. kuna nasuprot lanjskih 1,35 mlrd, koliki je bio i plan za 9 mjeseci 2018.

Operativna dobit 16 kompanija iz triju glavnih divizija Agrokora, čije je poslovanje obuhvaćeno mjesečnim izvješćima izvanredne uprave, u prvih je devet mjeseci zbrojeno dosegnula 1,61 milijardu kuna. Time je ostvarena EBITDA za 18,5 milijuna kuna premašila plan.

Posve očekivano, najveći doprinos ostvarenoj operativnoj dobiti dolazi iz poslovne grupe Prehrana, koja je zabilježila više od milijardu kuna EBITDA-e (prije upravljačkih naknada).

U grupi Maloprodaje i veleprodaje, također predvidivo, rezultatski najviše vuče Konzum. S nepunih 400 milijuna kuna operativne dobiti i ...

Tražite posao? Ovaj tjedan zapošljavaju Pliva, Sberbank, Pepco, Falkensteiner, FINA...

Najbolja radna mjesta koja su trenutno u ponudi po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova.

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne vijesti s tržišta rada. U nastavku pogledajte ponuđene poslove iz različitih područja, na različitim lokacijama diljem Hrvatske, na koje se možete javiti putem brze prijave. Sretno!

Financijska agencija (Fina), vodeća hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih usluga, zapošljava Višeg specijalista za pravnu podršku (m/ž) u Zagrebu. Da biste bili idealan kandidat za ovu poziciju, od vas se očekuje VSS - pravni smjer, 5 godina radnog iskustva, pasivno znanje engleskog jezika, poznavanje ...

Pravo je vrijeme za planiranje blagdanskih proslava

Završetak poslovne godine idealno je vrijeme za okupljanje suradnika i poslovnih partnera, stoga je kultni zagrebački hotel Esplanade i ove godine kreirao raskošnu ponudu za božićne proslave, gala druženja i catering.

Završetak poslovne godine idealno je vrijeme za okupljanje suradnika i poslovnih partnera, stoga je kultni zagrebački hotel Esplanade i ove godine kreirao raskošnu ponudu za božićne proslave, gala druženja i catering. Osim što nudi vrhunsku uslugu i neodoljivu selekciju jelovnika, hotel obiluje čarobnim prostorima savršenima za nadolazeća blagdanska slavlja.

Esplanade nudi brojne opcije za organizaciju proslava, od malih do velikih prostora, a svaki oduševljava svojom raskoši i mogućnostima prilagodbe i transformacije. Veličanstvena ovalna Smaragdna dvorana s kupolastim krovom impresivan je ...

BDP treće ekonomske sile svijeta oštro pao

Osobna potrošnja, koja čini gotovo 60 posto BDP-a, oslabila je u proteklom tromjesečju 0,1 posto.

Japansko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica prirodnih katastrofa koje su poremetile izvoz i izazvale pad potrošnje.

Prema u srijedu objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je tromjesečju pao više u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto, a to predstavlja oštri zaokret, s obzirom da je u prethodnom kvartalu gospodarstvo poraslo 3 posto na godišnjoj razini.

U odnosu ...

Rješenje za najčešće probleme industrije

Kombinacija rješenja i sistem integrator partnera omogućuje tvrtkama da budu konkurentnije.

Korporacija s preko 16 000 zaposlenih i više od 25 milijuna korisnika, tvrtka Dassault Systemes, objedinila je stečeno iskustvo i najbolje prakse u obliku jedinstvenih 3DS industrijskih rješenja prilagođenih potrebama pojedinih industrijskih grana. Rješenja rade na način da obuhvaćaju sve procese i to kroz PLM (eng. Product Lifecycle Management) rješenje i 3D aplikacije koje se koriste u raznim granama industrije. Na taj način, pokriveni su svi procesi; od ideje, dizajna, simulacije i dokumentacije, preko proizvodnje, do iskustva krajnjeg korisnika i održavanja ...

Najavili smanjenje državne uprave, a zaposlili još 2700 ljudi

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi.

Iako poslodavci i Europska komisija traže smanjenje državnog aparata, Vlada radi suprotno - najviše novozaposlenih je u pravosudnim tijelima i agencijama.

Ministar uprave Lovro Kuščević uvjerava da ova Vlada ne gomila državne službenike te da poštuje zabranu zapošljavanja, po principu dvoje u mirovinu jedan u službu, ali brojke mu ne idu u prilog, piše Dnevnik.hr.

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi. U godinu dana broj zaposlenih narastao je na 70.781 zaposlenog ...

Puno čišći energent će istisnuti ugljen s pozicije drugog izvora energije

Ne bude li se energija efikasnije koristila, skok će biti dvostruko veći, procjenjuju u agenciji.

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni plin istisnuti ugljen s pozicije drugog izvora energije u svijetu, nakon nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji onečišćenje zraka i većoj potrošnji ukapljenog prirodnog plina (LNG), objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ta agencija sa sjedištem u Parizu u godišnjim procjenama za energetski sektor "World Energy Outlook 2018" navodi da će potražnja za energijom porasti više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, uz pretpostavku o efikasnijoj upotrebi energije.

Ne bude ...

Poznata kompanija se trese, kreće u hitno razduživanje

Sumorni poslovni rezultati odražavaju se na burzi, već duže vrijeme. Naime, vrijednost dionica u posljednje dvije godine srušila se gotovo 74 posto.

Temelji General Electrica (GE), nekad najvrednije američke kompanije i ponosa gospodarstva, ozbiljno se tresu.

Vrijednost dionica na Njujorškoj burzi u ponedjeljak se srušila sedam posto na 7,99 dolara, a cijena osiguranja duga tog industrijskog konglomerata dosegla je najvišu razinu u šest godina. Da je investitorska zabrinutost za financijsko zdravlje kompanije opravdana govori i vijest da je prvi čovjek GE-a najavio hitnu prodaju imovine radi razduživanja.

Nema većeg prioriteta

“Trenutno nemamo većeg prioriteta od smanjivanja razine zaduženosti. Imamo cijeli niz mogućnosti za ...

Pile u aromatičnom umaku

Za pripremu ovakve vrste jela u finom umaku mesu obvezno skinite kožicu.

(za 6 osoba)

2 žlice maslinova ulja
2 žlice maslaca
100 g luka
1 kg piletine (batak, zabatak, krila, prsa)
1 vrećica Vegete Natur za piletinu
100 g zelene svježe paprike
100 g svježe rajčice
1 žličica Vegeta Maestro slatka paprika 
100 ml slatkog vrhnja
1 žličica Oštrog brašna Podravka

1. Na mješavini maslinova ulja i maslaca popržite sitno nasjeckani luk do svijetložute boje.
2. Komade piletine natrljajte Vegetom Natur za piletinu i zapecite s obiju strana.
3. Dodajte papriku narezanu na ...

Povezane vesti