Poslovni – Najnovije vijesti

Poslovni – Najnovije vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski ”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

HNB upozorava na lažne bankare: 'Građani oprez'

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je upozorila na pokušaje prevara lažnih bankara koji od građana uzimaju novčanice u njihovim domovima uz pojašnjenje da će ih zamijeniti jer su lažne ili krivotvorene.

HNB je priopćila da je zaprimila informacije od građana o pozivima i posjetima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a, odnosno zaposlenici poslovnih banaka, a koji od građana traže da provjere svoje novčanice i potom, tvrdeći da su novčanice nevažeće ili pak krivotvorine, nude da će za njih obaviti zamjenu.

"Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu nevažećih novčanica kune na način da njezini zaposlenici posjećuju građane u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Stoga upozoravamo građane na to da je riječ o prevari", priopćila je ...

Uskok proširio istragu protiv utajivača poreza zbog prijevara' teških' 1,8 milijuna kuna

Uskok je u petak donio rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika i jednog trgovačkog društva koje se sumnjiči da su naručivali robu koju nisu platiti i zatim ju prodali na crnom tržištu oštetivši osam tvrtki za 1,8 milijuna kuna.

Riječ je o članovima skupine koji su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza u kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna. Otkriveni su u ožujku u koordiniranoj akciji kodnog naziva 'Zeko' kada je uhićeno 15 osoba s područja Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca.

Proširenom istragom utvrđeno je da je prvookrivljeni 35-godišnjak od 1. siječnja prošle godine do 12. ožujka 2019. kao voditelj poslovanja tvrtke oformio osmeročlanu kriminalnu skupinu. Potom je putem elektroničke pošte dostavljao ...

Utvrđuju se pretpostavke za otvaranjem stečajnog postupka nad Uljanik Pomorstvom, uz jedan kuriozitet

Na Trgovačkom sudu u Pazinu ovih je danas po prijedlogu Financijske agencije pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranjem stečajnog postupka nad još jednim Uljanikovim društvom, a riječ je o tvrtki Uljanik Pomorstvo.

Za privremenog stečajnog upravitelja dužnika imenovan je stečajni upravitelj iz Rijeke  Boris Debelić. Kuriozitet je u ovom slučaju da tvrtka nema nijednog zaposlenika, a donedavni direktor Duško Bambić još sredinom srpnja dao je ostavku na funkciju direktora društva o čemu je obavijestio sudski registar pazinskog suda. No, kako ujedno nije bio dostavljen i prijedlog za upis ostavke kao ni za imenovanje novog člana uprave, i dalje Bambića registar vodi kao direktora.

Kako je to navedeni bivši menadžer podsjetio u svom obraćanju sudu ...

Izvrsna ponuda stigla za Ličane, a uz jedan uvjet mogla bi biti i 10-tak puta bolja

Agencija za ugljikovodike potvrdila je u petak da se nedavno zaprimljena ponuda za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima odnosi na jedan istražni prostor - D-14, koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku.

Natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima bio je otvoren 8. veljače, a završio je 10. rujna, kada je Agencija i objavila da je zaprimljena jedna ponuda. Natječaj se odnosio na četiri istražna prostora, a ponuda je stigla za jedan istražni prostor. 

Za ostala tri ponuđena istražna prostora kopna koji se protežu do Splitsko-dalmatinske županije nije bilo ponuda te samim time na tom području neće biti nikakvih istražnih radnji, objašnjavaju iz Agencije.

Agencija ni u današnjem priopćenju u kojem iznosi neke ...

Apple uređaji iPhone 11, iPhone 11 Pro i Apple Watch Series 5 od danas su dostupni hrvatskim korisnicima

Po prvi je puta Appleov iPhone hrvatskim korisnicima dostupan u isto vrijeme kao u SAD-u te više od 30 drugih zemalja i regija.

Danas se hrvatsko tržište pridružuje američkom te tržištima više od 30 drugih zemalja i regija u kojima je od prvog dana puštanja u prodaju dostupan najnoviji iPhone model.

Uređaji iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max te Apple Watch Series 5 u Hrvatskoj se mogu kupiti od danas, 20. rujna, u trgovinama iSTYLE Apple Premium Reseller u Zagrebu i Splitu.

Uređaj iPhone 11 odlikuje se inovacijama koje ovaj najpopularniji pametni telefon na svijetu čine još moćnijim, i pobolj ...

Dugoročno iznajmljivanje automobila – učinkovit način za povećanje voznog parka tvrtke i njegovo upravljanje

Za tvrtke koje žele optimizirati svoje poslovanje i pritom ne trošiti dragocjeno vrijeme na administrativne zadatke i papirologiju, dugoročni najam automobila mogao bi biti pravo rješenje. Hertz Car Rental & Fleet management omogućuje još i više: osobni savjetnik odradit će cijeli proces umjesto vas, od odabira odgovarajućeg vozila i administracije pa sve do sve do isporuke vozila.

Posjedovanje reprezentativnog voznog parka može ne samo ostaviti bolji dojam na potencijalne partnere i klijente, već može pomoći u optimizaciji poslovanja, a druge zadatke učiniti manje zahtjevnima. S druge strane, povećavanje postojećeg voznog parka kupnjom novog vozila može se pokazati iznimno dugotrajnim, skupim i čak posve neisplativim procesom. Nadalje, ne smije se zaboraviti administrativni dio i papirologija koja prati ovaj pothvat. Stoga dugoročno iznajmljivanje automobila predstavlja izvrsnu opciju, a Hertz Car Rental and Fleet management pristupačno i fleksibilno rješenje.

Što je zapravo dugoročno iznajmljivanje ...

Situacija postaje kritična: U pitanje dolazi 21.000 radnih mjesta i uplaćena putovanja 600.000 ljudi

Thomas Cook naišao na ozbiljnu prepreku u dokapitalizaciji, mora pribaviti 200 milijuna funti.

Britanska putnička tvrtka Thomas Cook mora hitno pronaći dodatnih 200 milijuna funti kako bi sa zajmodavcima postigla dogovor o dokapitalizaciji koja bi joj trebala pomoći smanjiti dugove i prebroditi zimski period slabe potražnje za putovanjima.

Kompanija je u kolovozu postigla dogovor s kineskim dioničarem Fosun Tourismom i skupinom banaka i vlasnika obveznica o financijskoj injekciji 'teškoj' 900 milijuna funti. Zauzvrat bi kineska tvrtka trebala postati vlasnik najmanje 75 posto udjela u Thomas Cookovom turističkom poslovanju i 25 posto udjela u zrakoplovnoj tvrtki.

Preostali udjeli ...

Poslali ogromne račune za vodu i do 18.000 kuna pa priznali grešku

Kaprijanima ipak greškom zaračunat prijevoz vode, a šibenski Vodovod šalje nove račune.

Svim potrošačima vode s prebivalištem na otoku Kapriju, kojima je šibenski Vodovod i odvodnja greškom zaračunao i trošak prijevoza vode, računi za kolovoz bit će poništeni i dobit će nove, doznaje Šibenski portal iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Na upit portala iz Ministarstva odgovaraju kako je Uprava za otoke u stalnom kontaktu s nadležnim osobama na terenu, a ministar Marko Pavić, čim je saznao za problem, razgovarao je s Denisom Barićem, predsjednikom Otočnog sabora kako bi se ...

Uzimate li kavu za van provjerite u kojoj je čaši: Ove su opasne i povlače se s tržišta

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o povlačenju s tržišta Čaša za kavu „to go“ od melamina s bambus vlaknima iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida, priopćila je u petak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Kineske Čaše za kavu „to go“ od melamina s bambus vlaknima, koje se povlače su barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište  Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom, navodi se u priopćenju. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podacima, dodaje se.

U Zagrebu za vikend najavljena višesatna obustava prometa u samom centru i dijelu okolnih kvartova

U subotu, 21. rujna 2019. godine u organizaciji tvrtke „Run Croatia“ iz Zagreba, održat će se atletska utrka pod nazivom „#Beactive“.

Atletska utrka predviđena je u subotu, 21. rujna 2019. godine, od 12 do 13.30 sati sljedećom trasom:
 
START: Zagreb, Trg Europe – Vlaška – Palmotićeva – Vlaška – Draškovićeva – Schlosserove stube – Šalata – Medicinski fakultet – Mesićeva – E. Suhina – Medveščak – Belostenčeva – Nova Ves – Mala ulica – Medvedgradska – Mirogojska – Mlinarska – Jurjevska – Ilirski trg – Opatička–Dubravkin put – Tuškanac – Streljačka – Mesnička – tunel Grič – Radićeva – Krvavi most – Tkalčićeva – Pod zidom – Vlaška – CILJ: Trg Europe.
 
Za vrijeme održavanja utrke promet će na navedenim ulicama koja se nalaze na trasi kretanja ...

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano potpisao „Memorandum o razumijevanju s obzirom na suradnju u području inovacija u financijskom sektoru“*. Riječ je o uspostavi suradnje na području FinTech/financijskih inovacija.

Memorandum je sklopljen s dva izraelska regulatora koja pokrivaju jurisdikciju jednaku HANFA-inoj i to: Israel Securities Authority (ISA) i Capital Markets, Insurance and Savings Authority (CMISA). 

„Potpisivanje ovog memoranduma i uspostava suradnje s izraelskim kolegama samo je jedan korak u okviru strategije HANFA-e na području financijskih inovacija, a koja podrazumijeva izgradnju međunarodne mreže kontakata. Vjerujemo da će suradnja s Izraelom, kao tehnološki naprednom državom, biti od velikog interesa za HANFA-u, a i Hrvatsku u cjelini.“ – ocijenio je tom prigodom predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante ...

Karta kamera: Radari nove generacije vide sve, njima je opremljen još jedan grad

Policajac dobije sliku na kojoj se vidi vozilo i registracija, koje je prekoračenje brzine, gdje i kad je snimljeno, te temeljem registracije prvo šalje obavijest vlasniku i traži podatke o vozaču...

Novitet stranice Hrvatskog autokluba su snimke s austrijskih i državnih cesta i autocesta. Nakon informiranja o stanju u prometu na cestama kojima prolazi, vozač može izabrati najbolju i najbržu rutu koja će ga dovesti do svog cilja, navode iz HAK-a, prenose 24 sata.

U sustavu video nadzora nalazi se veliki broj kamera koje preuzimaju iz video nadzora upravitelja cesta kao što su Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb te Autocesta Zagreb-Macelj. Od prošle godine u njihovom sustavu video nadzora nalaze se i kamere u vlasništvu ...

Ljetos je ovo bila najunosnija djelatnost: Prosječna neto plaća u srpnju iznosila je više od 12.000 kuna

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 6.420 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 2,3 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na lipanj, prosječna isplaćena neto plaća za srpanj realno je niža za 0,3 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 12.249 kuna, a najniža je isplaćena u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, 4.259 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 5.607 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto ...

Izazvao je teški skandal susretom s Bandićem, a sada otvara javni WC nasred polja

Vjerojatno se i sami sjećate da je krajem prošle godine Milan Bandić pompozno ugostio srpskog političara Dragana Markovića Palmu.

Njih dvoje, čini se, gaje posebnu ljubav prema toaletima, pišu 24 sata

Bandić je možda u Dubravi i sagradio 'zlatni WC' koji je koštao, pazite sad, 11.000 eura po kvadratu, ali je li ikad sagradio WC usred polja? Nije, toga se sjetio njegov dobri poznanik Dragan Marković Palma, čovjek kojeg je zagrebački gradonačelnik srdačno primio krajem prošle godine, iako je Palma nekad surađivao s Arkanom, a Oluju nazvao - genocidom. 

Uglavnom, da ne duljimo, Palma je prije nekoliko dana pompozno i uz ...

Traže se kandidati za prestižan položaj, bivši ministar Tolušić dobio dvije nove funkcije, ali najbolje je gdje su smjestili Kuščevića

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je u petak poslati pismo klubovima zastupnika sa zahtjevom da mu do 15. listopada predlože kandidate za viceguverenera Hrvatske narodne banke (HNB) s obzirom da 25. listopada istječe šestogodišnji mandat Nevenu Barbaroši.

Guvernera, zamjenika i viceguvernere HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje i na osnovi mišljenja saborskog Odbora za financije i državni proračun.
 Barbaroša, kojeg je Sabor viceguvernerom imenovao 25. listopada 2013., u HNB-u koordinira poslove iz područja Sektora platnog prometa. 
HNB ima šest viceguvernera, Sabor je ljetos drugi šestogodišni viceguvernerski manadat povjerio Michaelu Faulendu i Bojanu Frasu. 
 Nakon što ljetošnje rekonstrukcije Vlade, odnosno povratka nekih ministra u zastupničke klupe, te odlaska nekih zastupnika u izvršnu vlast ...

Porezna uprava ima novu uslugu, poslala i poziv poreznim obveznicima

Obavještavaju se korisnici sustava ePorezna - Jedinstvenog portala Porezne uprave da je u postojećem Korisničkom pretincu dostupna nova kategorija usluge „Porezni akti“ u koju će se od strane Porezne uprave dostavljati porezni akti.

'Dostavom poreznog akta u korisnički pretinac ePorezne smatrat će se da je dostava obavljena danom zapisa na poslužitelju kada je korisnik/ovlaštenik preuzeo porezni akt. Bilježi se podatak tko je i kada od korisnika/ovlaštenika prvi preuzeo porezni akt. Ako se porezni akt ne preuzme u roku od sedam dana, smatrat će se da je dostava obavljena istekom roka od sedam dana od dana kada je porezni akt pristigao u korisnički pretinac. O svakoj izvršenoj dostavi poreznog akta korisnik/ovlaštenik će ...

Idući tjedan zatvara se ulica u centru Zagreba, predviđen je obilazni pravac

Preradovićeva ulica od Masarykove do ulice Petra Berislavića bit će zatvorena za sav promet u ponedjeljak 23. 09. i u utorak 24. 09. od 07,00 do 20,00 sati zbog ugradnje staklenog pročelja na objekt u Preradovićevoj ulici 11, obavijestili su iz Grada Zagreba.

Obilazni pravci: Ulica Nikole Tesle – Trg Nikole Šubića Zrinskog (zapadni dio) – A.Hebrangova ul. – Preradovićeva

Ulica Bukovac gornji kod k.br. 25 bit će zatvorena u nedjelju 22. 09. od 07,00 do 20,00 sati zbog izgradnje kanalskog priključka.

Obilazni pravci:
Bukovac gornji – Svetošimunska cesta - Av. Gojka Šuška – Maksimirska cesta – Bukovačka cesta – Bukovac gornji i obratno.

Google najavio najveći set ugovora o nabavci struje iz obnovljivih izvora dosad

Uplovljavanje švedske klimatske aktivistice u SAD, nakon Amazona, potaknuo i Google na velike ekološke strateške odluke

Dolazak švedske klimatske aktivistice Grete Thunberg u SAD, koja je umjesto osam sati avionom tamo iz Europe stigla ploveći 15 dana brodom, potaknuo je najveće tehnološke kompanije na velike najave u energetici. Google je tako objavio dosad najveći paket ugovora o nabavci električne energije dobivene iz obnovljivih izvora, i to na globalnoj razini. Riječ je o ukupno 18 ugovora za nabavku 1600 MW energije u SAD-u, Čileu i Europi.

Googleva najava dolazi paralelno s onom Amazona, koji se obvezao do 2030. godine u cijelosti ...

Istarski gradić među finalistima europskog natjecanja i nije jedini iz Hrvatske

Motovun, Krk i rovinjski Ekomuzej Batana među finalistima za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma.

Objavljeni su finalisti izbora Europske putničke komisije za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma. Motovun je finalist u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, točnije francuske vinske destinacije - Pays d´Armagnac i dolinu Loire. 

U konkurenciji 55 destinacija iz 19 europskih zemalja, istarski gradić nije jedini finalist iz Hrvatske. U kategoriji nematerijalne baštine među finalsitima se našao i rovinjski Ekomuzej Batana te u kategoriji inovacije i digitalizacija otok Krk s digitalnom prezentacijom kulturnog nasljeđa otoka Krka. 

Pobjednici po kategorijama ...

Policija od danas kreće u pojačanu vikend akciju: Posebno će nadzirati tri stvari

Tijekom vikenda, od 20. do 22. rujna 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

'Akcija se provodi s ciljem povećanja sigurnosti na cestama te ujedno i povodom početka nove školske godine, s posebnom ...

Povezane vesti