Poslovni – Najnovije vijesti

Poslovni – Najnovije vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski ”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

"Končar je najveći centar malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj"

Imamo 400-tinjak tvrtki stalnih dobavljača, educiramo ih, pa i transferiramo tehnologiju.

Končar već niz godina predstavlja jednu od najznačajnijih hrvatskih tehnoloških korporacija, koja više od polovice prihoda ostvaruje u inozemstvu. S kakvim izazovima se Grupa susreće, kakva su im očekivanja te kako generalno procjenjuju hrvatsko gospodarstvo, govori Darinko Bago, jedan od najdugovječnijih menadžera u Hrvatskoj, koji je na poziciji predsjednika Uprave Končar grupe već ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Hrvatska dobila prvu mrežu hardverskih predinkubatora

Vlastite hardverske predinkubatore, Fablabove, u idućih godinu dana razvit ĆE FER, FSB, FERIT, te gradovi Zagreb i Zadar.

Hrvatski startup ekosustav u idućih će godinu dana postati bogatiji za još jedan komad infrastrukture  - hardverske predinkubatore, a koji su na Zapadu poznati pod nazivom Fablab.

Od Fablabova se očekuje da će postati rasadnici budućih IoT, elektroničkih i drugih hardverskih startupa, a koji će potom ulaziti u postojeći startup ekosustav, kojeg već čine inkubatori, akceleratori ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Povratak premija na 2008., očekuje se godišnji rast 3,4%

Uplaćene premije dosežu 2,4% hrvatskog BDP-a. Prosječni stanovnik Hrvatske godišnje uplati 302 eura za osiguranje, dok je regionalni prosjek 155 eura.

Nakon prošlogodišnjeg snažnog skoka bruto premije od devet posto, hrvatsko tržište osiguranja naposljetku je ponovno dosegnulo pretkrizni vrhunac uz 2008. godine.

Prema istraživanju Allianz Researcha, tome su pridonijela oba segmenta; premije životnih osiguranja porasle su za 6,6 posto, a premije osiguranja imovine i osiguranje od nezgoda (na koje otpada dvije trećine ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Umjesto betonizacije, Makarska zaslužuje održivi razvoj

Kad bi se svaki investitor držao pravila o tome koliko zelenog raslinja treba biti na građevinskoj parceli, vizure Makarske bi bile danas sasvim drugačije.

Makarska, priobalni grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, podno planine Biokovo,  od davnina je upravno, političko, gospodarsko, kulturno i prosvjetno, a od sredine 20. stoljeća i turističko središte. Danas ima više od 15 tisuća stanovnika i jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja, zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Bez offseta od barem 2 mlrd. eura teško će proći odluka o kupovini zrakoplova

Hoće li hrvatski birači prihvatiti da moramo uz postojeće i nužno zrakoplovstvo imati i preskupe mlažnjake? Moglo bi prevagnuti i saznanje da imamo NATO kišobran i srednjoročno nam nitko ne prijeti, a niz Hrvatskoj usporedivih zemalja NATO-a dokinulo je mlaznu borbenu eskadrilu.

Nakon polugodišnjeg zatišja zbog fijaska oko nabave borbenih zrakoplova od Izraela, ovih dana su se u Hrvatskoj ponovno počele podgrijavati priča o lovačkoj eskadrili.

Očito vladajuća garnitura i dalje u obzir uzima JAS 39 Gripen i F-16.  No, ono što je sada postalo jasno je da se američka tehnologija, u ovom slučaju F-16, ne može kupovati od posrednika već isključivo od Amerikanca. Razvidno da je vojna oprema, što nije nikakva novost ni iznenađenje, prvenstveno veliki biznis u kojem je zarada primarni cilj, a ...

Dobri izvozni rezultati 'podižu' slabo razvijenu Liku

Ukupno gledajući, lani je od svih glavnih izvoznih tržišta smanjenje zabilježeno samo u prodaji BiH i Srbiji.

Od 2000. hrvatski izvoz gotovo se utrostručio, porastao je s 37 milijardi kuna na 108 milijardi, a iz službene statistike primjetno je da se u tom razdoblju iz prosjeka izdvaja nekoliko županija.

Tako se gospodarski najslabije razvijena Lička županija izvozno najviše podigla, prihodi su joj porasli čak za 8 i pol puta, izvoz Zagrebačke ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

U ludbreškoj tvrtki 170 radnika ima 'njemačke' plaće do 3000 eura uz beneficirani staž, ali ni to ne privlači dovoljno mladih

Trebalo bi napraviti da svaka veća firma ima učionicu u kojoj će majstori učiti pripravnike, a plaćalo bi ih i Ministarstvo obrazovanja.

Sigetec Ludbreški, dio Grada Ludbrega u Varaždinkoj županiji, mjesto je sa svega šestotinjak stanovnika, a svaki radni dan u njemu boravi i više od stotinu radnika u tvrtki Inoxmont-VS, koja se bavi metalskom djelatnošću, konkrento montažom industrijskih postrojenja i opreme, pretproizvodnjom i postavljanjem dijelova strojeva od nehrđajućeg i crnog čelika te drugih materijala.

Proizvode, montiraju i ugrađuju industrijske procesne opreme od mekog i nehrđajućeg čelika, provode pretproizvodnju i montažu nosača i konzola, te različitih dijelova industrijskih postrojenja... Samo navođenje zadataka aludira na ...

Na horizontu najgori ishod za tvrtke: brexit bez sporazuma

Tamošnji analitičari smatraju da će novi čelnik vlade vjerojatno tražiti 'tvrđi' sporazum što znači novu konfrontaciju s Bruxellesom.

Ostavka britanske premijerke Therese May koja stupa na snagu 7. lipnja znači nekoliko scenarija za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, a većina ih nije u interesu tamošnjim kompanijama.

Prema kladionicama, najveće šanse za selidbu u Downing Street 10 ima Boris Johnson, nekadašnji ministar vanjskih poslova i jedna od vodećih pojavnosti kampanje za brexit 2016. godine ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Menadžeri i direktori vještine 'utrenirali' na kineziologiji

Kao kineziolog možete raditi u turizmu, marketingu, školama, možete samostalno oblikovati svoj rad i nadograđivati znanja.

Kako upravljati jednim od najvećih sportskih centara u Španjolskoj, raditi na organizaciji Europskih igara ili uspješno balansirati posao nastavnice tjelesne i zdravstvene kulture, kondicijskih i osobnih treninga te voditi vlastite projekte svakodnevni su izazovi za mlade i perspektivne hrvatske profesore kineziologije. Uspješni mladi Hrvati, bivši studenti Kineziološkog fakulteta u Zagrebu - Iva ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Vlahovića 'potapšali' s 23 milijuna kuna

Adris skupinu menadžera nagradio s ukupno 26,3 milijuna kuna u dionicama.

Adris je izvijestio kako je u petak u svrhu nagrađivanja menadžmenta skupini direktora dodijelio 44.732 redovne te 7324 povlaštene dionice.

Paket je ukupno vrijedan 26,3 milijuna kuna prema tržišnoj cijeni od četvrtka. Lavovski dio dobio je predsjednik Uprave Ante Vlahović kojem je dodijeljeno 39.841 redovna dionica te 6640 povlaštenih dionica.

Tržišna vrijednost tog paketa je 23,4 milijuna kuna. Dodjela dionica dodatno će povećati Vlahovićevu imovinu koja u dionicama rovinjske kompanije iznosi 908 milijuna kuna.

Naime, prema podacima ...

Rusi pobjegli, kupci ostali bez namještaja

Uprava Spilita, ruskog proizvođača namješataja iz Vranja, preko noći je napustila tvornicu i s njima nitko ne može stupiti u kontakt, dok je 300 radnika izgubilo radno mjesto.

Ruska kompanija namještaja Spilit, koja je preko noći pobjegla iz Vranja i ostavila 300 radnika bez posla, oštetila je stotine kupaca Nefa namještaja kojima nije isporučila plaćenu robu, piše Blic.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 49% Spilita je u vlasništvu beogradskog Holodeksa, a 51% ima ruski partner OOO Korolj Divanov, dok je Holodeks 100-postotni vlasnik Nefa nameštaja. 

Iza obje tvrtke stoji i ruski poduzetnik Andrej Hodasevič, vlasnik dvije velike tvornice namještaja u Rusiji.

Nitko iz Općine Vranje ...

Najveći pad nafte ove godine

Pritisak na cijenu rezultat je rastućih zaliha, zabrinutosti za globalnu trgovinu i pada marži azijskih rafinerija.

Cijena nafte porasla je u petak više od jedan posto, no to nije promijenilo činjenicu da je ostvareno najveće tjedno pojeftinjenje barela u ovoj godini.

Nakon 14 sati barelom Brent nafte trgovalo se na međunarodnim tržištima po cijeni od 68,5 dolara što je 1,2 posto više nego dan ranije. Američka ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Slovensku igru za tri tjedna kupilo čak 950.000 korisnika

U igri Mordhau igrač preuzima ulogu srednjevjekovnog ratnika, te se opremljen raznim oružjima bori protiv neprijatelja na internetu.

Marko Grgurović, računalni stručnjak iz Kopra, na dobrom je putu da se približi svjetskom uspjehu slovenske računalne igre Talking Tom.

Njegovu igru Mordhau za samo tri tjedna kupilo je oko 950.000 korisnika, pišu Finance. Grgurović je vlastitu igru odlučio napraviti još 2012. godine, ali je tek dvije godine kasnije okupio tim, uglavnom studente ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Pojedini vjerovnici Tehnike se povlače

Pored HPB-a koji je povukao svoju tražbinu (5,3 mil. kn), i pojedini vjerovnici dali su recentne izjave da odustaju i odriču se svojih tražbina.

Ministarstvo financija - Porezna uprava, vjerovnik u predstečaju Tehnike s priznatom tražbinom od 2,58 mil. kn, što je konstatirano u zapisniku s nastavljenog ispitnog ročišta, ujedno je i založni vjerovnik.

U prvom slučaju posrijedi je dospjela tražbina - prijavljena u roku uz 5 mil. kn nedospjelog potraživanja, koja na ranijem ročištu nije bila tako ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Dugoselska tvrtka otpad s Kaštijuna spaljivat će u BiH

Zbrinjavanje 3300 bala SFR-a Kemkop će naplatiti 12,3 mil. kuna.

Država je svojedobno jedinicama lokalne samouprave nametnula obvezu izgradnje centara za gospodarenje otpadom u kojima nastaje gorivo SFR (koje se koristi u energanama), no nije uredila tržište pa se gradovi i općine snalaze kako znaju.

Najnoviji primjer dolazi iz Pule gdje je upravo završio natječaj kojim se tražilo zbrinjavanje 3300 bala SFR-a koje ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Trump: Huawei je opasan, ali može u sporazum

Američki predsjednik otvorio mogućnost rješenju spora s kineskom kompanijom.

Investitori na globalnim burzama u petak su pozdravili mogućnost da se američki spor sa Huaweijem riješi kroz trgovinski sporazum sa Kinom, kako je sugerirao američki predsjednik Donald Trump.

Iako je vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme ocijenio "vrlo opasnim sa sigurnosne točke gledišta", Trump je krajem prošlog tjedna kazao kako "može zamisliti da ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Energetski crowdfunding Greenpeacea rade Hrvati

Greenpeace zbog ovog ugovora osniva zakladu za podršku financiranju, izgradnji i menadžiranju energetskih zadruga.

Greenpeace, najutjecajnija nevladina organizacija na svijetu i globalni simbol za ekologiju, održivi razvoj i aktivizam za očuvanje planete potpisala je ekskluzivan ugovor o energetskom crowdfundingu (grupnom financiranju) na području Europe s hrvatskim startupom AMPnetom. Naš predstavnik objavio je to na finalu najvećeg startup natjecanja u srednjoj i istočnoj Europi InnoEnergy PowerUpa 2019., a koje je upravo završilo u Krakowu u Poljskoj.

Mislav Javor, osnivač i direktor AMPneta, kaže da taj posao simbolizira sve ono što sa svojom platformom za grupno financiranje projekata obnovljive energije ...

Šest mjeseci traje program poduke koji je privlačan i poduzetnicima

U goričkom Centru za poduku Helena jedina škola za brzo čitanje i mudro učenje u RH.

Mnoge danas globalno poznate poduzetničke ideje nastale su kao pokušaj da se napravi nešto za vlastitu obitelj, najčešće za djecu. Na tom tragu je i znanstveno-poduzetnički pothvat Helene i Hrvoja Tkalčića iz Velike Gorice koji su u potrazi za programima prikladnim za vlastitu djecu ušli u poduzetničke vode otvaranjem Centra za poduku Helena. 

Odnos s klasičnom edukacijom
Kako ističu supružnici, ideja Centra jest nuditi specifične i u našoj državi jedinstvene obrazovne programe. 

"Tragajući za dodatnim programima za našu djecu ...

Američki modni brand za svoj proboj na europsko tržište odabrao hrvatski grad

Za sve one koji žele biti dio ove svjetske priče otvoren je i natječaj. Sve do 16. lipnja mogu poslati svoju originalnu fotografiju Arene, a najljepša će biti odabrana za printanje na novim Del Sol majicama, uz isticanje imena autora. Bitno je da su fotografije pune vedrih i veselih boja.

Američki modni brand Del Sol svoju prvu službenu trgovinu u Europi otvorit će kroz mjesec dana upravo u hrvatskom gradu - u Puli. Od Sare Rukavine, distributorice branda, koja je zaslužna za njihov dolazak, Glas Istre doznaje da se trenutno pregovara oko nekoliko poslovnih prostora, a da se trgovina neće nalaziti u nekom od trgovačkih centara, već u samom centru grada, vjerojatno oko Arene. U igri su poslovni prostori od oko stotinjak kvadrata. Iako se brand prije nekoga vremena okušao u Francuskoj, ta avantura, doznajemo ...

Privatna hrvatska kompanija s uredima u pet država nastavlja tržišnu ekspanziju

Tvrtka s uredima u 5 država i 170 stručnjaka prošla je rebranding i ide u ekspanziju u ponudi ICT usluga, rade u 31 zemlji.

Tvrtke Mrežna tehnologija Verso d.o.o. i Altima d.o.o. nakon rebranding procesa u posljednje dvije godine, restrukturiranja odjela te konsolidacije svih ureda, nastavljaju tržišnu ekspanziju pod zajedničkim nazivnikom Verso Altima grupa, priopćili su iz tvrtke.

Riječ je o privatnoj hrvatskoj kompaniji koja slovi kao lider u primjeni ioT I Smart City rješenja i partner je vodećih svjetskih ponuđača ICT rješenja. U 2018. godini ostvarili su godišnji promet od 20 milijuna eura, što ih je pozicioniralo kao jedanaestog najvećeg ...

Povezane vesti