Poslovni dnevnik – vijesti

Poslovni dnevnik – vijesti

– vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski dnevni list”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Poslovni.hr - VIJESTI

- Očekujem da ćemo već 2023. godine od Beograda do Budimpešte moći putovati modernim željeznicama brzinom od 200 kilometara na sat – izjavio je Miroljub Jevtić, glavni direktor tvrtke Infrastrukture železnice Srbije, u razgovoru s televizijskom kućom RTS.

Rekonstrukcija dionice srbijanske željezničke pruge Beograd-Mađarska bit će završena do 2023. godine, javlja portal Ekapija. Riječ je o projektu vrijednom 230 milijuna eura, čiji je cilj modernizirati ključnu dionicu pruge, nakon koje će se vlakovi moći kretati brzinom od 200 kilometara na sat.

- Očekujem da ćemo već 2023. godine od Beograda do Budimpešte moći putovati modernim željeznicama brzinom od 200 kilometara na sat – izjavio je Miroljub Jevtić, glavni direktor tvrtke Infrastrukture železnice Srbije, u razgovoru s televizijskom kućom RTS.

Projekt su dogovorili predstavnici ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 19, 2019, 1:27 pm

"Svrha ovog vodiča nije potaknuti na odlazak iz Hrvatske. Hrvatska može biti jako lijepa za život i mnogi ne žele nikada otići iz nje. No, ako zbog bilo kojeg razloga razmišljate o odlasku, onda vam ovaj vodič može pomoći, potaknuti vas i ohrabriti.", kaže mladi Šibenčanin.

"Istina je da je mnogima puno bolje izvan Hrvatske, više je mogućnosti za pronalazak posla i uvjeti za život su bolji", riječi su Šibenčanina Josipa Kuštera (25), piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je stekao diplomu turističkog menadžmenta preselio se u Dublin.

"Da je meni netko dao ovakav vodič kad sam se selio, podigao bih mu spomenik. Zašto? Zato što bi mi uštedio sate i sate vremena koje sam proveo istražujući i čitajući forume po internetu, ne znajući uopće jesu li ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 19, 2019, 8:48 am

WBAF Hrvatska će se usredotočiti na olakšavanje pristupa financiranju za poduzetnike, startupove, MSP-ove i brzorastuće tvrtke, te će početi s međunarodnim programima obuke za investitore.

U ponedjeljak 21. siječnja u Hrvatskoj, i to u Zaboku u dvorcu Bračak, otvara se prvi ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Europskoj uniji. Nudit će edukaciju startupima i poslovnim anđelima kakva je dosad bila dostupna u Londonu. U to su još uključeni elitni turizam i podrška Krapinsko-zagorske županije. Ovakva neobična vijest svakodnevica je za Baybarsa Altuntaşa.  Ovaj probitačni turski poduzetnik, anđeo investitor i promotor poduzetništva iza sebe ima niz uspjeha na međunarodnom planu.

U Turskoj se proslavio i kao TV ...

Author: Bernard Ivezić
Posted: January 19, 2019, 7:00 am

Prema podacima HZZ-a, koji je proveo anketu među svima nezaposlenima, oko 20.000 njih iskazalo je želju za radom u idućoj turističkoj sezoni.

Gotovo 4000 građana iz cijele Slavonije slijevalo se danas u Osijek, na Dane poslova u turizmu. Svi su oni voljni raditi u sezoni, mnogi od njih takva iskustva već i imaju, a u potragu za radnicima u slavonsku se metropolu zaputilo 78 poslodavaca, javlja Večernji list.

Prema podacima HZZ-a, koji je proveo anketu među svima nezaposlenima, oko 20.000 njih iskazalo je želju za radom u idućoj turističkoj sezoni. Cilj je domaću radnu snagu zaposliti u našoj zemlji.

Najtraženiji su konobari, kuhari, sobarice, spremačice ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 2:55 pm

Najteže nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje je natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i njegovih suoptuženika za namještanje poslova oko nabave opreme za zbrinjavanje otpada.

Riječ je o optužnici podignutoj još krajem 2015. koja je u međuvremenu bila vraćena Uskoku na doradu, a u više se navrata našla i na Vrhovnom sudu jer je obrana, među ostalim, neuspješno tražila izdvajanje dokaza i tvrdila da je optužnicu potpisala neovlaštena tužiteljica.

Uz Benka, optužnicom je obuhvaćen direktor tvrtke ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: January 18, 2019, 2:13 pm

Glavna vrijednost novog projekta u Bijeloj je u ugledu i kvaliteta koje nosi ime Damen.

Konzorcij renomirane nizozemske brodograđevne kompanije Damen i Porto Montenegra, vlasnici novog remontnog brodogradilišta za super i megajahte u Bijeloj, prve usluge klijentima mogli bi početi pružati već krajem godine.

U prve tri godine poslovanja nove tvrtke, nazvane Montenegro Yacht Services (MYS), bit će uloženo više 20 milijuna eura.  "Bijela treba postati konkurentna alternativa do sada renomiranim servisnim centrima i remontnim brodogradilištima za jahte u Francuskoj, Španjolskoj i na zapadnoj obali Italije", rekao je za Vijesti David Margason, izvršni direktor Adriatic Marinas ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: January 18, 2019, 12:51 pm

Na otoku postoje dva ruševna objekta koji bi se mogi obnoviti, stoji u oglasu.

Oglas koji već duže vremena stoji na Njuškalu, i dalje, kako se čini, nije naišao na pravi interes.

Prodaje se, naime, privatan otok u Nacionalnom parku Kornati površine 640.000 kvadratnih metara.

Otok je usred Nacionalnog parka te je u potpunosti u privatnom vlasništvu.

Na otoku postoje dva ruševna objekta koji bi se mogi obnoviti, stoji u oglasu.

Cijena je nešto manja od 41 milijun kuna ili približno 5,5 milijuna eura.

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 12:19 pm

Zadovoljni smo odazivom umirovljenika koji pokazuju veliki interes, raspituju se kod naših voditelja trgovina, a realiziraju se i prva zapošljavanja“, istaknuo je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska, priopćeno je iz tog trgovačkog lanca.

Pozdravljajući odluku Vlade kojom je proširena mogućnost zapošljavanja umirovljenika uz zadržavanje postojeće mirovine, SPAR Hrvatska pokrenuo je program u kojem umirovljenicima nudi fleksibilno zapošljavanje na četiri sata.

„Uz zadržavanje postojeće mirovine umirovljenicima nudimo dodatne prihode, ugovor o radu na pola radnog vremena na radnom mjestu prodavača-blagajnika, a onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz te mogućnost izbora lokacije rada ovisno o mjestu stanovanja. Uz ove pogodnosti umirovljenicima nudimo i mogućnost izbora fleksibilnog radnog vremena.

Zadovoljni smo odazivom umirovljenika koji pokazuju veliki ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: January 18, 2019, 11:36 am

Čak 18,5 posto kupaca čuva ovaj automobil duže od 15 godina, što je 2,5 puta duže od prosjeka.

Srednji rok posjedovanja vozila u SAD-u iznosi 80 mjeseci, što je primjetno duže od 52 mjeseca koliko su izvorni vlasnici u prosjeku držali kupljeno vozilo 2006., otkriva studija koju je provela analitička kuća IHS Markit

Kako piše tportal, razlog za ovakvu diskrepanciju navodno leži u pouzdanosti novih vozila koja su sad kvalitetnija od onih proizvedenih u prošlom desetljeću.

Ipak, neki automobili pouzdaniji su od drugih, a čini se da s one strane Atlantika najbolje kotira Toyota.

Japanski proizvođači ispunili su popis 10 automobila ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 10:42 am

Svaki peti žitelj ove zemlje rođen je izvan nje.

Kanada u iduće tri godine planira primiti oko milijun imigranata, priopćeno je u godišnjem izvještaju parlamenta ove zemlje o imigraciji, u kome se ističe da imigracija pomaže u razvoju zemlje.

Kako piše CNN, Kanada je pretprošle godine primila oko 286 tisuća usljenika, za 2018. još nisu poznati konačni podatci ali procjenjuje se da je useljeno njih oko 350 tisuća.

Prema popisu stanovništva iz 2016, Kanada je imala je imala 35,152 milijuna stanovnika, pet posto više nego 2011, a ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 10:35 am

Preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača.

U dane vikenda, od 18. do 21. siječnja, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 10:04 am

Tako kunski krediti stanovništvu rastu već tri godine po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi - krajem studenoga lani porasli su za 13 posto na godišnjoj razini, na 64,6 milijardi kuna.

Krediti stanovništvu u Hrvatskoj iznosili su krajem studenoga prošle godine 124,4 milijarde kuna, 5,1 milijardu ili 4,3 posto više nego godinu ranije, čime je nastavljen njihov rast 15. mjesec zaredom, navodi se u novoj analizi Raiffesienbank Austria (RBA)..

U odnosu na listopad, pak, krediti stanovništvu porasli su za 914,2 milijuna kuna ili za 0,7 posto te su tako nastavili rast 15. mjesec zaredom, ističu analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: January 18, 2019, 10:04 am

Policija je u međuvremenu ispitala i zaštitare koji su izgleda krivi zbog nemara.

Iz blindiranog automobila slovenske zaštitarske tvrtke iz Celja prije mjesec dana ukradeno je milijun eura, a policija za počiniteljima još traga, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Kako piše mariborski list "Večer", dvojica zaštitara ostavili su vozilo bez nadzora u dvorištu zaštitarskog poduzeća bez kontrole, ne čekajući dolazak svojih kolega iz iduće smjene koji su trebali preuzeti pošiljku.

Postoji velika vjerojatnost da su lopovi imali unutarnje informacije koje su im pomogle u krađi tako velikog iznosa gotovine, prenose mediji ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 8:36 am

Sredstva se dodjeljuju na osnovu broja mandata prilikom konstituiranja Sabora, pa će tako primjerice SDP dobiti novce i za one zastupnike koji su ih u međuvremenu napustili.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna.

Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna 'uprihodio' 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica. Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: January 18, 2019, 8:33 am

U restoranu je zaposleno četvero ljudi.

21-godišnja poduzetnica Dora Vukšić otvorila je fast food u Novoj Gradiški. I to prvi u Hrvatskoj koji poklanja hranu onima koji za nju novca nemaju. "Osoba nam se javi na Facebooku. Kaže da želi palačinku, mi ju pripremimo, napišemo da je to za tu i tu osobu. Prije nego što osoba dode, mi palačinku platimo, račun ostane kod nas. A oni samo preuzmu", objašnjava Dora za RTL vijesti.

Tko god je gladan je dobrodošao. A zaposlenici ovog restorana jamče ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 8:22 am

Sve nekretnine prodane su na 3. e-dražbi za 25% procijenjene vrijednosti, a većinu je kupila Erste banka, potvrđuje stečajni upravitelj.

Šoping' Erste banke glavni je razlog efikasnosti stečaja propalog garešničkog proizvođača opeka Finaga. Stečajni vjerovnici (bez razlučnih) potražuju oko 38 mil. kn, no sve su nekretnine pod razlučnim pravima banaka.

Prva u redoslijedu upisa je Erste, a odlučila se u vlasništvo preuzeti glavne objekte. Zanimljivo, ovdje nije riječ o formi tzv. izjave o prijeboju po Stečajnom zakonu, nego uplati kupovnine, što je navodno povoljnije jer će tako steći nekretnine, te nakon njezine uplate i podmirenja troškova - i novac.   Uz Erste novi vlasnik ...

Author: Suzana Varošanec
Posted: January 18, 2019, 8:16 am

Iako se ZET s kartom od 15 kuna koja se može kupiti u vozilima nije "proslavio", ona od četiri kune još uvijek je hit.

U ZET-ovim autobusima i tramvajima od prvog dana sljedećeg mjeseca ponovno će se moći kupiti vozne karte po nižim cijenama. Trenutno je dostupna samo ona od 15 kuna.

Kod vozača će se od veljače moći kupiti karte po cijeni od šest i deset kuna, a one najjeftinije, od četiri kune, i dalje će biti moguće kupiti samo na kioscima.

"Karte se trenutačno izrađuju jer će biti drukčije od ovih koje se mogu kupiti izvan vozila i na njima će pisati “kupljena kod vozača”, kaže predsjednik ...

Author: Poslovni.hr
Posted: January 18, 2019, 7:21 am

Ministar Ćorić najavljuje da će se još razgovarati s dvije mađarske tvrtke, no i bez dodatnih zakupa Vlada ustraje na LNG-u.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči jučerašnje sjednice Vlade ponovno je podcrtao da će Vlada svakako ustrajati na realizaciji projekta LNG terminala na otoku Krku.

Zasad nije iskazano dovoljno komercijalnog interesa za zakup njegovih kapaciteta, ali to je strateški državni projekt koji, kako kaže Ćorić, zaslužuje biti financiran. On, doduše, i dalje tvrdi kako interesa za LNG ima, ali "bude li potrebno, toškove će snositi država". Hrvatskoj je LNG potreban jer omogućava divezifikaciju plinskih pravaca i daje ...

Author: Jadranka Dozan
Posted: January 18, 2019, 7:13 am

Uz sindikalca Šoljića, prvi put se pobunio i Riječanin Goran Kutnjak, usprotivili se imenovanju uprave.

Uljanikov pokušaj formiranja nove uprave u riječkom 3. maju, što je trebalo biti formalnost, ipak je zaustavljen, a čini se prerasta i u pobunu Riječana protiv Puljana.

Jučerašnja sjednica Nadzornog odbora, koji je dosadašnjeg direktora Maksimilijana Percana trebao imenovati predsjednikom Uprave, a ekonomisticu iz 3. maja Nikolinu Abramović njezinom članicom, prekinuta je nakon burne rasprave.

Percan simbolična 'meta'
Prvi put je osim sindikalca Juraja Šoljića još jedan član NO-a, Riječanin Goran Kutnjak, iskazao žestoko protivljenje odlukama koje zagovara većinski vlasnik Uljanik. Njih ...

Author: Marija Brnić
Posted: January 18, 2019, 7:02 am

Hrvatska i Rumunjska zemlje s izazovima u gospodarenju privatnim šumama.

Tri odbora Europskog parlamenta, poljoprivreda, okoliš i gospodarstvo, ovog su tjedna u Strasbourgu raspravljali oko EU strategije za šume prilikom koje se u fokusu našla u Hrvatska, i to u negativnom svjetlu.

Tijekom rasprave, u kojoj je sudjelovalo 26 zastupnika, zastupnici Zelenih iz Austrije skrenuli su pozornost na ilegalne sječe šuma pri čemu su Hrvatska i Rumunjska apostrofirane su kao zemlje s velikim izazovima u gospodarenju privatnim šumama u kojima se bilježi pojava necertificiranog drveta i sektorska korupcija.  Na dnevnom redu bilo je i ...

Author: Ana Blašković
Posted: January 17, 2019, 9:00 pm

Povezane vesti