Poslovni dnevnik – vijesti

Poslovni dnevnik – vijesti

– vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski dnevni list”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Poslovni.hr - VIJESTI

Imamo 400-tinjak tvrtki stalnih dobavljača, educiramo ih, pa i transferiramo tehnologiju.

Končar već niz godina predstavlja jednu od najznačajnijih hrvatskih tehnoloških korporacija, koja više od polovice prihoda ostvaruje u inozemstvu. S kakvim izazovima se Grupa susreće, kakva su im očekivanja te kako generalno procjenjuju hrvatsko gospodarstvo, govori Darinko Bago, jedan od najdugovječnijih menadžera u Hrvatskoj, koji je na poziciji predsjednika Uprave Končar grupe već ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Darko Bičak
Posted: May 26, 2019, 8:01 pm

Kao kineziolog možete raditi u turizmu, marketingu, školama, možete samostalno oblikovati svoj rad i nadograđivati znanja.

Kako upravljati jednim od najvećih sportskih centara u Španjolskoj, raditi na organizaciji Europskih igara ili uspješno balansirati posao nastavnice tjelesne i zdravstvene kulture, kondicijskih i osobnih treninga te voditi vlastite projekte svakodnevni su izazovi za mlade i perspektivne hrvatske profesore kineziologije. Uspješni mladi Hrvati, bivši studenti Kineziološkog fakulteta u Zagrebu - Iva ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Marta Duić
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

Ukupno gledajući, lani je od svih glavnih izvoznih tržišta smanjenje zabilježeno samo u prodaji BiH i Srbiji.

Od 2000. hrvatski izvoz gotovo se utrostručio, porastao je s 37 milijardi kuna na 108 milijardi, a iz službene statistike primjetno je da se u tom razdoblju iz prosjeka izdvaja nekoliko županija.

Tako se gospodarski najslabije razvijena Lička županija izvozno najviše podigla, prihodi su joj porasli čak za 8 i pol puta, izvoz Zagrebačke ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Marija Brnić
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

Tamošnji analitičari smatraju da će novi čelnik vlade vjerojatno tražiti 'tvrđi' sporazum što znači novu konfrontaciju s Bruxellesom.

Ostavka britanske premijerke Therese May koja stupa na snagu 7. lipnja znači nekoliko scenarija za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, a većina ih nije u interesu tamošnjim kompanijama.

Prema kladionicama, najveće šanse za selidbu u Downing Street 10 ima Boris Johnson, nekadašnji ministar vanjskih poslova i jedna od vodećih pojavnosti kampanje za brexit 2016. godine ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Tomislav Pili
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

Adris skupinu menadžera nagradio s ukupno 26,3 milijuna kuna u dionicama.

Adris je izvijestio kako je u petak u svrhu nagrađivanja menadžmenta skupini direktora dodijelio 44.732 redovne te 7324 povlaštene dionice.

Paket je ukupno vrijedan 26,3 milijuna kuna prema tržišnoj cijeni od četvrtka. Lavovski dio dobio je predsjednik Uprave Ante Vlahović kojem je dodijeljeno 39.841 redovna dionica te 6640 povlaštenih dionica.

Tržišna vrijednost tog paketa je 23,4 milijuna kuna. Dodjela dionica dodatno će povećati Vlahovićevu imovinu koja u dionicama rovinjske kompanije iznosi 908 milijuna kuna.

Naime, prema podacima ...

Author: Tomislav Pili
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

Uprava Spilita, ruskog proizvođača namješataja iz Vranja, preko noći je napustila tvornicu i s njima nitko ne može stupiti u kontakt, dok je 300 radnika izgubilo radno mjesto.

Ruska kompanija namještaja Spilit, koja je preko noći pobjegla iz Vranja i ostavila 300 radnika bez posla, oštetila je stotine kupaca Nefa namještaja kojima nije isporučila plaćenu robu, piše Blic.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 49% Spilita je u vlasništvu beogradskog Holodeksa, a 51% ima ruski partner OOO Korolj Divanov, dok je Holodeks 100-postotni vlasnik Nefa nameštaja. 

Iza obje tvrtke stoji i ruski poduzetnik Andrej Hodasevič, vlasnik dvije velike tvornice namještaja u Rusiji.

Nitko iz Općine Vranje ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

U igri Mordhau igrač preuzima ulogu srednjevjekovnog ratnika, te se opremljen raznim oružjima bori protiv neprijatelja na internetu.

Marko Grgurović, računalni stručnjak iz Kopra, na dobrom je putu da se približi svjetskom uspjehu slovenske računalne igre Talking Tom.

Njegovu igru Mordhau za samo tri tjedna kupilo je oko 950.000 korisnika, pišu Finance. Grgurović je vlastitu igru odlučio napraviti još 2012. godine, ali je tek dvije godine kasnije okupio tim, uglavnom studente ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Poslovni dnevnik
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

Kad bi se svaki investitor držao pravila o tome koliko zelenog raslinja treba biti na građevinskoj parceli, vizure Makarske bi bile danas sasvim drugačije.

Makarska, priobalni grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, podno planine Biokovo,  od davnina je upravno, političko, gospodarsko, kulturno i prosvjetno, a od sredine 20. stoljeća i turističko središte. Danas ima više od 15 tisuća stanovnika i jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja, zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: PD i VL native tim
Posted: May 26, 2019, 8:00 pm

Zbrinjavanje 3300 bala SFR-a Kemkop će naplatiti 12,3 mil. kuna.

Država je svojedobno jedinicama lokalne samouprave nametnula obvezu izgradnje centara za gospodarenje otpadom u kojima nastaje gorivo SFR (koje se koristi u energanama), no nije uredila tržište pa se gradovi i općine snalaze kako znaju.

Najnoviji primjer dolazi iz Pule gdje je upravo završio natječaj kojim se tražilo zbrinjavanje 3300 bala SFR-a koje ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Darko Bičak
Posted: May 26, 2019, 7:59 pm

Američki predsjednik otvorio mogućnost rješenju spora s kineskom kompanijom.

Investitori na globalnim burzama u petak su pozdravili mogućnost da se američki spor sa Huaweijem riješi kroz trgovinski sporazum sa Kinom, kako je sugerirao američki predsjednik Donald Trump.

Iako je vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme ocijenio "vrlo opasnim sa sigurnosne točke gledišta", Trump je krajem prošlog tjedna kazao kako "može zamisliti da ...

Cijeli tekst je dostupan pretplatnicima Poslovnog dnevnika

Author: Tomislav Pili
Posted: May 26, 2019, 7:59 pm

Greenpeace zbog ovog ugovora osniva zakladu za podršku financiranju, izgradnji i menadžiranju energetskih zadruga.

Greenpeace, najutjecajnija nevladina organizacija na svijetu i globalni simbol za ekologiju, održivi razvoj i aktivizam za očuvanje planete potpisala je ekskluzivan ugovor o energetskom crowdfundingu (grupnom financiranju) na području Europe s hrvatskim startupom AMPnetom. Naš predstavnik objavio je to na finalu najvećeg startup natjecanja u srednjoj i istočnoj Europi InnoEnergy PowerUpa 2019., a koje je upravo završilo u Krakowu u Poljskoj.

Mislav Javor, osnivač i direktor AMPneta, kaže da taj posao simbolizira sve ono što sa svojom platformom za grupno financiranje projekata obnovljive energije ...

Author: Bernard Ivezić
Posted: May 26, 2019, 2:45 pm

Za sve one koji žele biti dio ove svjetske priče otvoren je i natječaj. Sve do 16. lipnja mogu poslati svoju originalnu fotografiju Arene, a najljepša će biti odabrana za printanje na novim Del Sol majicama, uz isticanje imena autora. Bitno je da su fotografije pune vedrih i veselih boja.

Američki modni brand Del Sol svoju prvu službenu trgovinu u Europi otvorit će kroz mjesec dana upravo u hrvatskom gradu - u Puli. Od Sare Rukavine, distributorice branda, koja je zaslužna za njihov dolazak, Glas Istre doznaje da se trenutno pregovara oko nekoliko poslovnih prostora, a da se trgovina neće nalaziti u nekom od trgovačkih centara, već u samom centru grada, vjerojatno oko Arene. U igri su poslovni prostori od oko stotinjak kvadrata. Iako se brand prije nekoga vremena okušao u Francuskoj, ta avantura, doznajemo ...

Author: Poslovni.hr
Posted: May 26, 2019, 11:16 am

Nastavlja se intenzivna borba protiv prebrze vožnje u Hrvatskoj. Ne nekoliko lokacija postavljena je nova 'superkamera' kojoj jednostavno nije moguće pobjeći ili je prevariti.

Nove kamere izgledaju potpuno drugačije od onih koje su postavljane prije nekoliko godina i mnogo su moćnije, piše 24 sata.

Kamera Cordon-M4 proizvela je ruska tvrtka Simicon koja je u nju ugradila brojne tehnologije razvijene za potrebe ruske vojske i trenutno je jedna od najnaprednijih kamera za nadzor prometa u svijetu. Kamera može kontrolirati sve automobile u četiri trake bez obzira u kojem se oni smjeru kreću.

Koristi naprednu radarsku tehnologiju i individualno mjeri brzinu svih vozila koja prolaze. Pomoću kamere visoke rezolucije može ...

Author: Poslovni.hr
Posted: May 26, 2019, 7:44 am

Borba za mjesto Therese May u subotu se usijala s pet kandidata koji se sad natječu za funkciju premijera Velike Britanije čiji će glavni zadatak biti vođenje procesa istupanja te podijeljene države iz Europske unije.

May je u petak najavila svoju ostavku zbog neuspjeha provedbe brexita. Očekuje se da će doći do novih parlamentarnih izbora ili da će premijerku zamijeniti novi čelnik koji će tražiti oštriji razlaz s EU-om koji bi mogao dovesti do sukoba s tim savezom. 

Posljednji kandidat koji se pridružio utrci je ministar zdravlja Matt Hancock. Prije njega tu su ambiciju izrazili bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, trenutni ministar istog resora Jeremy Hunt, tajnik za međunarodni razvoj Rory Stewart i bivša ministrica rada ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: May 25, 2019, 11:47 am

Iran može potopiti američke vojne brodove poslane u Perzijski zaljev projektilima i "tajnim oružjem", poručio je to viši iranski vojni dužnosnik za polu-službenu agenciju Mizan u subotu.

Sjedinjene Države u petak su najavile slanje 1500 vojnika na Bliski istok, opisavši taj potez kao napore ojačavanja obrambenih mogućnosti protiv Irana uslijed optužbi da iza napada na saudijske tankere ovog mjeseca stoji iranska Revolucionarna garda.

"Amerika ... šalje dva vojna broda u regiju. Ako počine i najmanju glupost, poslat ćemo te brodove na dno mora zajedno s posadama i zrakoplovima upotrebom dva projektila ili dva tajna oružja", rekao je za Mizan savjetnik za iransko vojno zapovjedništvo, general Morteza Qorbani.

Američko pojačavanje vojne prisutnosti ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: May 25, 2019, 8:52 am

Broj zaposlenika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u prošloj godini veći je za 314 ljudi, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio u Ministarstvu uprave pa je tako ukupan broj službenika i namještenika u svim županijama, gradovima i općinama potkraj prošle godine iznosio 14.058.

Broj rukovodećih službenika, a to su oni koji imaju i veće plaće i većinom se radi o pročelnicima upravnih odjela i rukovoditeljima, veći je za čak 127 pa ih tako ukupno ima 1695, dok je brojka običnih službenika veća za 206 i ima ih 10.764. S druge strane, broj namještenika, a to su tehničke službe koje primaju niže plaće, manji je za 19 i ima ih ukupno 1599, piše Jutarnji list u broju od subote.

Prihodi svih jedinica lokalne i regionalne samouprave ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: May 25, 2019, 7:51 am

Pravo građenja s najboljim ponuditeljem ugovorit će se na 50 godina, a gradnja mora biti odrađena za najviše pet godina.

Nakon Uljanika i naoko zategnutih odnosa, slijedi tijesna suradnja Vlade i Grada Pule na projektu Hidrobaza.

Pola godine nakon što su ministar državne imovine Goran Marić i pulski gradonačelnik Boris Miletić sklopili sporazume o utvrđivanju međusobnih uvjeta, prava i obveza za realizaciju ugostiteljsko-turističkih projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, na temelju prethodne odluke Vlade, jučer su konačno definirani svi kriteriji za javni natječaj za obvezujuće ponude za pravo građenja turističke zone na lokaciji Hidrobaza. Natječaj će u narednih 30 dana objaviti Ministarstvo državne imovine, a pravo ...

Author: Marija Brnić
Posted: May 25, 2019, 7:15 am

Prvi put u povijesti Hrvatske, u međusobnim bankarskim pozajmicama kamatna stopa se spustila u negativnu zonu te je na posudbu koja je evidentirana u travnju mjeseci iznosila minus 0,24 posto, objavila je Hrvatska narodna banka u svojim redovitim analizama.

Prije toga osam mjeseci nitko u bankarskom sustavu nije ni trebao prekonoćne pozajmice.

Bankarski sustav pliva u novcu, te trenutno raspolaže s oko 32,5 milijarde kuna slobodnog kapitala. U travnju je održana i aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija, na kojoj su plasirani jednogodišnji kunski trezorski zapisi uz dosad najnižu kamatnu stopu od svega 0,08%. Pad kamatnih stopa u Hrvatskoj prelio se iz eurozone, gdje šestomjesečni euribor iznosi minus 0,23 posto, piše Večernji list.

Premija rizika za Hrvatsku kreće se oko ...

Author: Poslovni.hr
Posted: May 25, 2019, 6:59 am

Održan je panel o plasiranju prehrambenih proizvoda u turizmu na R&B Weekendu.

Hrvatska poljoprivredna proizvodnja pala je za četvrtinu u posljednjih sedam godina unatoč subvencijama od 3,5 milijardi kuna godišnje.

Pokrivenost uvoza izvozom je 60 posto, godišnje stvaramo milijardu eura deficita. No, kako nam godišnje dolazi 19 milijuna turista moramo pronaći načine kako da te brojke poboljšamo.

Kako osigurati plasman domaćih prehrambenih proizvoda u najznačajnijoj gospodarskoj grani bila je tema panela Hrvatski proizvod za hrvatski turizam, održanoga u sklopu prvoga R&B Weekend festivala u Zagrebu i uz pokroviteljstvo HGK.

Tomislava Ravlić ...

Author: Poslovni.hr
Posted: May 24, 2019, 2:19 pm

Za Gospodarski centar trebao bi biti izrađen natječajni elaborat u skladu sa spomenutim Pravilnikom prema kojem se u elaborat mora ugraditi i odredba o neposrednom ugovaranju glavnog i izvedbenog projekta, jer u suprotnom neće dobiti suglasnost HKA-a.

Dva velika projekta, vrijedna više od dvije milijarde kuna, čija je gradnja planirana u Osijeku - Gospodarskog centra u sastavu kojega će biti sajamski prostor koji bi zajedno trebali graditi Grad i Osječko-baranjska županija te Kliničkog bolničkog centra Osijek - mogao bi zaustaviti jedan pravilnik, piše Glas Slavonije.

Točnije Pravilnik o natječajima s područja arhitekture urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza Hrvatske komore arhitekata, čije se odredbe primjenjuju na zgrade površine veće od pet tisuća kvadrata javne i društvene namjene, što je ugrađeno ...

Author: Poslovni.hr
Posted: May 24, 2019, 1:59 pm

Povezane vesti