Poslovni dnevnik – vijesti

Poslovni dnevnik – vijesti

dnevnik – vijesti

su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski poslovni dnevni list”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Poslovni.hr - VIJESTI

Kompanija LGNEA otkupila je 9,5 milijuna eura dugova posrnulog srpskog proizvođača autobusa.

Otplatom dugova zemunskog Ikarbusa, srpskog proizvođača autobusa, kineska kompanija Lanzhou Guangdong New Energy Automobile (LGNEA) postaje njegov većinski vlasnik.

Kinezi su otkupili 9,5 milijuna eura dugova  Ikarbusa i tako stekli pravo da preuzmu 51% kompanije, pišu Večernje novosti.  U pogonima Ikarbusa namjeravaju zadržati postojeće modele, ali i početi proizvodnju električnih autobusa i kombija. Srbija i kineska kompanija prošle su godine potpisale memorandum o razumijevanju.

"Privrednom sudu u Beogradu uskoro će biti predan Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije koji predviđa da kineska kompanija postane ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: March 25, 2019, 1:00 pm

Traženi su u gotovo svim sektorima i pozicijama - kao liječnici, vozači, menadžeri, trgovci, kuhari, inženjeri....

Do sredine ožujka gotovo se udvostručio broj umirovljenika zaposlenih na četiri sata dnevno, i to s 5138, koliko ih je bilo krajem prosinca 2018., na 8964, koliko ih je evidentirano 17. ožujka.

Hrvatska je prvi put legalizirala rad umirovljenika 1. siječnja 2014., ali samo za osobe koje su otišle u starosnu mirovinu. U početku, rad nakon 65. godine bio je zanimljiv tek rijetkim profesijama, poput liječnika, odvjetnika, profesora i menadžera pa je trebalo punih pet godina, počevši od 2014., da broj zaposlenih umirovljenika ...

Author: Ljubica Gatarić/VL
Posted: March 25, 2019, 12:20 pm

U tri tjedna ožujka promet dionicom HT-a dosegnuo je nepunih 40 milijuna kuna ili više od četvrtine ukupnog.

Mjesec dana prije očekivane godišnje skupštine Hrvatskog telekoma probudio se i aktivizam u redovima malih dioničara, navješćujući da godišnji skup dioničara neće biti baš rutinski, kao i da će za Grka Konstantinosa Nepisa skori početak mandata na čelu Uprave HT-a biti uzbudljiv. 

Buru je prije dva tjedna otvorenim pismom digao Krupa Global Investments, aktivistički fond češkog milijardera Pavola Krúpe koji tvrdi da je u "top 10" dioničara HT-a. U pismu je iznio oštre kritike (sadašnje) Uprave zbog ...

Author: Jadranka Dozan, Bernard Ivezić
Posted: March 25, 2019, 11:57 am

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unaprijed.

U nedjelju, 31. ožujka, započet će ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, sa 2 sata ujutro na 3 sata.

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je da će ljetno računanje vremena trajati do nedjelje, 27. listopada.

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unaprijed, tako da se 2 sata i 0 minuta računa kao 3 sata i 0 minuta, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: March 25, 2019, 11:14 am

Krajem siječnja ove godine ukupni krediti stanovništvu iznosili su 124,9 milijardi kuna, čime je ostvaren blagi rast nominalnog stanja kredita na mjesečnoj razini, za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini rast iznosio 5,7 posto, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

"Uz blagi mjesečni rast od 426 milijuna kuna (0,3 posto), godišnje stope rasta nominalnih stanja kredita nastavile su se intenzivirati sedamnaesti mjesec za redom ukazujući na oporavak kreditne aktivnosti. Godišnji rast nominalnog stanja plasmana, koji je u siječnju iznosio 5,7 posto, bio je zamjetno manji od rasta na osnovi transakcija, što je uglavnom posljedica prodaja nenaplativih plasmana", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke HNB-a. 

Tako podatci na osnovu transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: March 25, 2019, 11:03 am

Riječ je o dvije značajke koje se odnose na Boeingov sustav za povećavanje manevarskih sposobnosti (MCAS), koji automatski ispravlja zrakoplovu smjer u odnosu na nadolazeći vjetar.

Analitičar zrakoplovstva tvrtke Leeham rekao je The New York Timesu kako su zrakoplovi, od kojih je jedan pao u listopadu, a drugi ovoga mjeseca, letjeli bez sustava sigurnosnih značajki, koje je njihov proizvođač Boeing - dodatno naplaćivao.

“Te značajke su presudne i koštaju jako malo zrakoplovne tvrtke da ih ugrade u zrakoplove. Boeing ih naplaćuje samo zato što može. Ali one su vrlo važne za sigurnost”, naveo je.   

Još nema službene potvrde

Podsjetimo, Lion Air Flight 610 srušio se u listopadu 2018., prilikom čega ...

Author: Poslovni.hr
Posted: March 25, 2019, 9:57 am

Do sredine ožujka gotovo se udvostručio broj umirovljenika zaposlenih na četiri sata dnevno, i to s 5138, koliko ih je bilo krajem prosinca 2018. godine, na 8964, koliko ih je evidentirano 17. ožujka.

Hrvatska je prvi put legalizirala rad umirovljenika 1. siječnja 2014. godine, ali samo za osobe koje su otišle u starosnu mirovinu. U početku, rad nakon 65. godine bio je zanimljiv tek rijetkim profesijama, poput liječnika, odvjetnika, profesora i menadžera pa je trebalo punih pet godina, počevši od 2014. godine, da broj zaposlenih umirovljenika dostigne pet tisuća s kraja 2018. godine, piše Večernji list.

Od siječnja ove godine, ističu, broj zaposlenih umirovljenika eksplodirao je te se u dva i pol mjeseca gotovo udvostručio ...

Author: Poslovni.hr
Posted: March 25, 2019, 8:25 am

Nova istraga vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine.

Državno odvjetništvo pokrenulo je početkom godine još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su prema neslužbenim informacijama, obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev, objavio je  Jutarnji list.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: March 25, 2019, 7:56 am

Uslijed napadaja, ističe policija, došlo do eksplozije.

Nepoznati počinitelj napao je u ponedjeljak ujutro bankomat Erste banke u Starom Čiću kod Velike Gorice, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Uslijed napadaja, ističe policija, došlo do eksplozije.

Očevid je u tijeku.

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: March 25, 2019, 7:51 am

Koliko će se povišene cijene nafte na svjetskim tržištima odraziti na Hrvatsku, doznat ćemo sutra kada se mijenjaju cijene goriva.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, no veći rast cijena spriječile su naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,2 posto, na 67,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 59,05 dolara.

Polovicom tjedna cijene su nafte dosegnule najviše razine u posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: March 25, 2019, 7:43 am

Oni koji rade, mogu očekivati nešto veće iznose.

Grad Sisak i ove će godine svojim umirovljenicima i nezaposlenima isplatiti uskrsnice. Za to je iz proračuna osigurano 2,4 milijuna kuna. I državne tvrtke obradovat će svoje zaposlenike i to iznosima u prosjeku od 500 kuna, otkriva RTL Danas.

Nezaposleni i umirovljenici dobit će od 150 do 300 kuna uskrsnice u Sisku.

I Zagrepčani čija mirovina ne prelazi 1500 kuna, uz to što svaki mjesec od Grada primaju naknadu, za Uskrs će dobiti dodatnih stotinu kuna.

Za uskrsnice u Splitu u proračunu nije osiguran ...

Author: Poslovni.hr
Posted: March 25, 2019, 7:21 am

Kompanija Tomas sport 2 ima 20 trgovina u Sloveniji i Hrvatskoj, te tri online trgovine u Sloveniji i jednu u Hrvatskoj.

Kompanija Sport Vision, osnovana 1996. godine u Bijeljini, a čije sjedište je u Beogradu, novi je vlasnik slovenskog lanca trgovina sportskom opremom Tomas Sport 2.  Osnivač Tomas Sporta Tomaž Završnik zajedno sa suradnicima prodao je svoje udjele BDS Sport Grupi sa sjedištem na Cipru, iza koje stoje Dragan i Borislav Stanojlović, vlasnici Sport Visiona, izvijestio je portal Siol.net. 

Tomas sport 2 je na tržištu sportske opreme, kojeg u Sloveniji čine Intersport, Hervis i Sportsdirect, a u posljednjih nekoliko godina i ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: March 25, 2019, 7:14 am

Svi su radnici iz okruženja, radišni Zagorci. Nadam se da ćemo rasti i zapošljavati još više naših ljudi kako posao ne bi morali tražiti vani.

U turizmu je čovjek sve, a dobra usluga i nasmijani radnik znači više od velike sobe i najljepše plaže", kaže Elvis Pavleković, direktor Termi Jezerčica.

Na čelo zagorskog resorta došao je 2015. godine i danas se može pohvaliti odličnim poslovnim rezultatima. U razgovoru za Poslovni dnevnik otkrio nam je koliko se ulagalo u resort u Donjoj Stubici s ljekovitom vodom, jesu li naišli na podršku države i kako su ostali složna zajednica koja nema problema s radnom snagom, unatoč brojnim ...

Author: Lucija Špiljak
Posted: March 25, 2019, 6:11 am

Ove godine ciljaju na 437.000 noćenja, 6,6% više nego lani.

Hotelska kuća Jadran iz Crikvenice pod novom upravom i vlasnicima ubrzano nastavlja širenje te nakon preuzimanja Cluba Adriatic i uključivanja novih kapaciteta u Baškom Polju, sad se širi i po Kvarneru.

Temeljem ugovora o desetgodišnjem zakupu hotela Delfin u Omišlju, pokreće biznis i na otoku Krku. Ponuda je bila povoljna, neslužbeno se doznaje.  Ugovorili su i dugotrajni zakup za tri paviljona u Crikvenici koje će pripojiti TN-u Ad Turres. Tako kroz zakupe Jadranu rastu smještajni kapaciteti za 139 smještajnih jedinica ...

Author: Suzana Varošanec
Posted: March 25, 2019, 5:55 am

Udio hrvatskog izvoza roba u Italiju posljednjih godina se smanjivao, dok je udio izvoza usluga oscilirao oko deset posto.

Italija je najvažnije tržište za izvoz roba iz Hrvatske i drugo tržište prema vrijednosti izvoza usluga, što je smješta na 2. mjesto prema vrijednosti ukupnog izvoza roba i usluga, nakon Njemačke.

Naime, prema analizi HGK, unatoč nepovoljnim trendovima u kretanju gospodarstva Italije, vrijednosti robnog izvoza i izvoza usluga posljednjih godina imaju trend rasta, što se dijelom može pripisati pristupanju Hrvatske EU i time olakšane vanjskotrgovinske razmjene. 

Za Cromaris ključno tržište
Međutim, dugoročnije promatrano, udio robnog izvoza u Italiju u ukupnom ...

Author: Darko Bičak
Posted: March 24, 2019, 9:00 pm

Posebno impresivan rast bilježe internetske platforme, poput Amazon Primea i Netflixa koji su nadmašili kablovsku TV.

Prošla je godina bila rekordna za filmsku industriju, koja je ukupno zaradila 96,8 milijardi dolara, uključujući više od 40 milijardi prihoda od kino ulaznica, pokazuju podaci Američkog udruženja za film (MPAA). Međutim, internetske video-platforme pokazale se se kao glavni kanal konzumacije filmskog sadržaja, pokazuju podaci. 

Skok digitalne potrošnje
Lani je globalno filmsko tržište - uključujući kina i kućne reprodukcije - poraslo devet posto zahvaljujući Disneyevim hitovima poput "Crne pantere" i "Avengers: Infinity War", pokazuju podaci MPAA-e. Samo je potrošnja na kućnu ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: March 24, 2019, 9:00 pm

Projekt Gastroposao.eu sufinanciran je u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja Europskog socijalnog fonda.

Portal Gastroposao.eu u suradnji s hrvatskim gradovima nastavlja lani započet projekt rješavanja problema kvalitetne sezonske radne snage u ugostiteljstvu.

Nakon dobrih rezultata prošlogodišnje pilot suradnje portala i Grada Pule, ove su se godine u projekt uključili Rovinj, Medulin te Novalja. Lani je Boris Miletić, gradonačelnik Pule, prvi prepoznao potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu te je donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 ...

Author: Saša Paparella
Posted: March 24, 2019, 9:00 pm

Španjolski odlazni turizam je u usponu. Vrijednost će mu s ovogodišnjih 47,9 milijardi dolara buknuti na 64 milijarde u 2021. godini.

Rast gospodarstva i potrošnje te pad nezaposlenosti, u kombinaciji sa smjenom generacija putnika i sve boljom ponudom povoljnih letova u inozemstvo, razlozi su značajnom rastu španjolskog odlaznog tržišta koje se predviđa u narednim godinama, što su neki od razloga zbog kojih Hrvatska turistička zajednica ne isključuje ponovno otvaranje predstavništva u toj zemlji, doznaje Poslovni dnevnik.

Kako je poznato, predstavništvo u Madridu zatvoreno je krajem 2015. bez puno pojašnjenja osim što se to predstavljalo kao mjera uštede. Odluka o otvaranju ...

Author: Marija Crnjak
Posted: March 24, 2019, 9:00 pm

Inicijativa je motivirana postupcima nekretninske tvrtke Deutsche Wohnen, na zlu glasu zbog lošeg održavanja zgrada.

Pripreme za kontroverzni referendum o oduzimanju stotinjak tisuća stanova u vlasništvu najomraženije berlinske tvrtke za tamošnju je poslovnu zajednicu povratak mračnih komunističkih vremena koji bi njemačku prijestolnicu mogao stajati desetke milijardi eura.

Na krilima bijesa građana zbog skoka najamnina, skupina aktivista priprema idućeg mjeseca prikupljanje potpisa za referendum o eksproprijaciji oko 200.000 stanova od čega je više od polovice u vlasništvu nekretninske tvrtke Deutsche Wohnen (DW). 

Kao za zlatne groznice
DW je najveći privatni vlasnik stambenog prostora u Berlinu, a ...

Author: Tomislav Pili
Posted: March 24, 2019, 9:00 pm

Država je digla ruke od tekstila. A nema razloga odustati od grane koja je bila prvi izvoznik, pogotovo u novim globalnim kretanjima.

Tranzicija hrvatske tekstilne industrije tema je knjige "Proizvedeno u Hrvatskoj", ali i višegodišnji istraživački rad autorice Ivane Biočine, magistre inženjerke tekstilne tehnologije i inženjerstva. Nakon knjiga Modus vivendi: Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modu i Tiranija mode: Ukrašavanje kao potraga za identitetom, Ivana je ovaj put kroz povijesni pregled, suvremena događanja, iskustva pojedinaca i sudbine tvornica istražila i prikazala kako se hrvatska tekstilna industrija nosi s procesima koji pogađaju najglobaliziraniju industriju na svijetu. 

Kako je riječ o jednoj složenoj ...

Author: Lucija Špiljak
Posted: March 24, 2019, 9:00 pm

Povezane vesti