Poslovni dnevnik – vijesti

Poslovni dnevnik – vijesti

– vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski dnevni list”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Poslovni.hr - VIJESTI

Privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

'Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova', naveli su u priopćenju.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i ...

Author: Poslovni.hr
Posted: July 19, 2019, 1:17 pm

Prvotno je plan nabave predviđao kupnju električnog automobila za 212.500 kuna (uključujući PDV), no iznenada se izmjenama Plana nabave taj iznos povećava na 240.000 kuna + PDV (300.000 kn), iz nepoznatih razloga.

Vlasti Sisačko-moslavačka županije izgleda uvijek imaju fetiš za skuplje automobile. Nakon što je bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel 2013. nabavila novi Audi A6 vrijedan ukupno 432.941 kunu, a što je otvorilo Pandorinu kutiju njene rastrošnosti i ubrzo dovelo do njenog pada, i aktualna HDZ-ova vlast predvođena županom Ivom Žinićem nastavlja sličnu praksu.

Iako su lani nabavili nešto jeftiniju Škodu Superb Sportline za potrebe župana Ive Žinića, vrijednu 208.000 kuna ovoga su mjeseca kupili još jedan službeni automobil - 299.540 ...

Author: VLM
Posted: July 19, 2019, 11:47 am

Projekt marine i turističke zone realizira se preko tvrtke Smrka projekt, čiji su osnivači vlasnici Sardine.

Među medijski snažno eksploatiranim pričama oko donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića, vezanih uz doba dok je bio načelnik općine Nerežišća, bili su projekti izgradnje marine i turističkog naselja u uvali Smrka na južnoj obali Brača, prepoznatljivoj po potkopu koji je JNA izgradila za skrivanje svojih brodova. Projekti u Smrki postali su aktualni 2015., kad je općinsko vijeće Nerežišća prihvatilo Urbanistički plan uređenja (UPU) ugostiteljsko-turističke zone Smrka.

I dok za treći veliki projekt koji su općinske vlasti potvrdile te godine, Brač Medical City ...

Author: Saša Paparella
Posted: July 19, 2019, 11:30 am

Stranac koji uloži dva milijuna eura u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 3,5 milijuna u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda ili četiri milijuna u drvopreradu, može dobiti crnogorsko državljanstvo.

Pravilnikom koji je usvojila Vladu navedeni su uslovi koje trebaju ispunjavati razvojni projekti iz poljoprivrede i drvoprerade u postupku izbora investitora koji mogu steći crnogorsko državljanstvo prema projektu ekonomskog državljanstva, pišu Vijesti.

U dokumentu je navedeno i da investitor mora zaposliti najmanje deset radnika ako se investicija odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili 20 radnika za ulaganje u drvnu industriju.

Prednost će imati one investicije koje će omogućiti supstituciju uvoza, ulaženje u nerazvijene općine i poticati suradnju s hotelijerima.

Podsjetimo, Crna Gora je u ...

Author: Poslovni.hr
Posted: July 19, 2019, 10:37 am

Kineske državne banke izdale su oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, pa sada Kina postala vodeći globalni kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svjetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći “tajni kreditor” na svijetu, prenosi Investitor.me.

Eksperti su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog diva i drugim financijskim tokovima.

Izvještaj pod nazivom „Kinesko kreditiranje u inozemstvu“, čiji su autori Sebastian Horn (Univerzitet u Munchenu, Institut u Kielu), Carmen Reinhart (Univerzitet Harvard) i Kristof Trebek (Institut u Kielu), koji su istraživali brojne javne i ne-tako-javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju preko šest desetljeća, obuhvatilo je tisuće kredita i zajmova ...

Author: Poslovni.hr
Posted: July 19, 2019, 10:10 am

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj iznosila je 6.476 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 1,1 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na travanj prosječna isplaćena neto plaća za svibanj realno je viša za 0,1 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 16.117 kuna, dok je najniža plaća, od 4.251 kunu, isplaćena u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenjem i održavanjem krajolika.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 5.590 kuna, što znači da je polovina ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: July 19, 2019, 10:04 am

Njemački uvoz ugljena mogao bi u 2019. godini pasti za 10 posto, zbog povećanja udjela obnovljive energije, predviđa njemačko udruženje uvoznika ugljena.

Ova godina bit će četvrta u nizu u kojoj uvoz ugljena u Njemačku pada, te se očekuje smanjenje uvoza za 10 posto u odnosu na 2018. godinu, objavila je grupa uvoznika VDKi.

Kao razlozi pada uvoza navode se konkurencija obnovljivih izvora energije i slaba potražnju proizvođača čelika.

VDKi predviđa uvoz između 39 milijuna i 43 milijuna tona u 2019., u usporedbi s 46,7 milijuna u 2018. godini, revidirajući siječanjske prognoze koje su se zasnivale na konačnom zatvaranju njemačkih rudnika ugljena.

Položaj Njemačke kao najvećeg ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: July 19, 2019, 8:35 am

Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne, piše u petak Jutarnji list.

Potvrđuju to podaci o dosad izdanim fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu, prema kojima je u razdoblju od početka godine pa do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno veći za čak milijardu kuna.

Prema podacima Porezne uprave, u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja u Hrvatskoj je u segmentu smještaja gostiju izdano ukupno oko 15,72 milijuna fiskaliziranih računa ili oko jedan posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ističe Jutarnji list.

Ukupni iznos računa porastao je 12 posto ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: July 19, 2019, 7:59 am

Troškovi zastupnika odnose se na dnevnice, automobile, cestarine, hotele, stanarine, odvojeni život…

Od 16. siječnja do 12. srpnja zastupnici su zasjedali 70 dana, odnosno 490 sati, pri čemu su apsolvirali 270 točaka i 117 zakona, prenosi portal Vijesti.hr.

U ove podatke koje je objavio Sabor nije uključena i današnja Izvanredna sjednica na kojoj će se glasovati o novim ministrima.

U istom tom periodu, potrošili su gotovo pet milijuna kuna za dnevnice, automobile, cestarine, hotele, stanarine, odvojeni život…

Najviše je, prema podacima koje je objavio Sabor, potrošio SDP-ov Domagoj Hajduković – 110 tisuća kuna ...

Author: Poslovni.hr
Posted: July 19, 2019, 7:47 am

Od petero ministara za koje je oporba pripremila prijedloge za izglasavanje nepovjerenja, premijer Andrej Plenković nije smijenio jedino ministra zdravlja Milana Kujundžića.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, to je planirao napraviti, ali mu je na sastanku Kujundžić rekao da bi u sadašnjim okolnostima najpoštenije bilo ići na prijevremene izbore. Plenković je to shvatio na način da bi se Kujundžić, ako ga razriješi, u Saboru kao zastupnik zalagao za izbore, pa ga je poštedio. U saborskoj proceduri je od sredine svibnja SDP-ov prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

HDZ ga ne stavlja na glasovanje, ali bi SDP s 30 zastupničkih potpisa mogao to u ...

Author: Poslovni.hr
Posted: July 19, 2019, 7:14 am

Na gotovo svim većim hrvatskim otocima krajem lipnja bilo je više registriranih turističkih kreveta nego u isto vrijeme 2018., a zajedničko im je i da su na svima zabilježeni porasti broja kreveta u domaćinstvima i još veći u nekomercijalnom smještaju.

Vidljivo je to iz podataka eVisitora za otoke dostavljenih na upit Hine iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), a koji, kada se detaljnije analiziraju, pokazuju da je na sve veće otoke u lipnju  došlo više turista nego u istom lanjskom mjesecu, osim na Vis gdje ih je bilo manje, kao i noćenja.

Noćenja je u lipnju manje imao još samo Brač, kao i u prvih šest mjeseci, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali uz blagi porast dolazaka turista, a takve rezultate ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: July 19, 2019, 7:03 am

Za neke ona je "Vječita prva dama" no širom svijeta Michelle Obama je "najcjenjenija".

Prema nedavnoj anketi YouGov.com, kojom je obuhvaćeno 42.000 ljudi u 41 zemlji bivša prva dama na čelu je popisa "najcjenjenije žene u svijetu".

Obama je na tom popisu nadmašila i svoju prijateljicu Oprah Winfrey koja je na drugom mjestu.

Glumica i aktivistica za ljudska prava Angelina Jolie treća je a britanska kraljica Elizabeth II četvrta je.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton, također bivša prva dama, na osmom je mjestu a pop diva Madonna jedanaesta.

Sadašnja prva dama ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: July 19, 2019, 6:32 am

Ne očekuju se iznenađenja pa je sklopljen escrow ugovor između kupca i Zabe, a radi provođenja transakcije otvoren je escrow račun.

Očekuje se da će novi većinski vlasnik LRH brzo ulagati u razvoj liburnijskih hotela - spominje se ukupno i 200 mil. eura, dok će dio prodavatelja koji se vezuje uz Darka Ostoju preko SNH Game i SN Pectinatusa nastaviti svoja ulaganja u hotelski biznis u Cavtatu i Portorožu. 

Napokon finale
Naime, prodaja većinskog udjela u LRH od 53,94%, proces koji traje već nekoliko godina, kako sad stvari stoje, trebao bi biti realiziran u rujnu.  Navodno glavni i jedini uvjet za to je odobrenje Agencije za ...

Author: Suzana Varošanec
Posted: July 19, 2019, 5:45 am

Analizom percepcije glavnih konkurenata dobivamo informaciju o specifičnim atributima destinacije odnosno o tome što je čini autentičnom.

Poduzetnicu i znanstvenicu Katarinu Miličević dugo je mučilo pitanje kako premostiti put od brendiranja do imidža destinacije, kako shvatiti funkcionira li brend dovoljno dobro da ga prati imidž.

Prije godinu dana pokrenula je startup thinktourism koji je nedavno u partnerstvu s konzultantskom kućom Horwath HTL na globalno tržište pustio jedinstven alat eDEST. Alat koji u realnom vremenu bez barijera, i uz znatno niže troškove od svih drugih alata na tržištu, daje odgovor na pitanje slaže li se imidž destinacije s marketinškim ...

Author: Marija Crnjak
Posted: July 19, 2019, 5:30 am

Johann Trummer je više od 35 godina bio na čelu Katoličkog medijskog udruženja, vlasnika Styria Media Group AG, najveće medijske grupacije u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Johann Trummer (1940. - 2019.), dugogodišnji pročelnik Odsjeka za sakralnu glazbu Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost u Grazu i glavni predstavnik vlasnika medijskog koncerna Styria Media Group AG preminuo je u četvrtak nakon teške bolesti, objavio je Večernji list.

Johann Trummer je više od 35 godina bio na čelu Katoličkog medijskog udruženja, vlasnika Styria Media Group AG, najveće medijske grupacije u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji. Uz to što je bio glavni predstavnik vlasnika u koncernu Styria Media Group AG, Trummer je ...

Author: Poslovni.hr
Posted: July 18, 2019, 8:22 pm

Postavljanje ministra financija za potpredsjednika za gospodarstvo dugoročno, nije najbolje rješenje, kaže Lovrić.

Rekonstrukcijom Vlade, nakon što ju Sabor potvrdi, Plenkovićev "brod" plovit će vjerojatno do kraja mandata i izbjeći će se nezgodna situacija da država preuzima predsjedavanje EU u uvjetima političke nestabilnosti, no s pozicije gospodarstva ona sama ne donosi mu promjene.

Plenkovićevi novi "ljudi" - Marija Vučković, Vesna Bedeković, Ivan Malenica, Gordan Grlić Radman, Josip Aladrović i Mario Banožić, u svojim prvim izjavama zaokrete nisu niti najavili. Pozitivno će za poslovanje, sudeći po prvim ocjenama, biti već stišavanje negativne klime i loše percepcije sustava upravljanja ...

Author: Marija Brnić
Posted: July 18, 2019, 8:00 pm

Mogućnost da Njemačka postane neto uvoznik može imati značajne reperkusije na europsko tržište gdje je sada glavni opskrbljivač.

Zbog napuštanja nuklearne energije i gašenja dijela termoelektrani Njemačka će se za tri godine suočiti s nedovoljnom vlastitom proizvodnjom električne energije.

To pak može imati značajne reperkusije na zajedničko europsko tržište električne energije na kojem je glavni opskrbljivač upravo Njemačka. 

Ministar umiruje javnost
Najveće tržište električnom energijom u Europi u potpunosti će ugasiti nuklearke 2022. godine temeljem vladine odluke motivirane katastrofom u Fukushimi 2011. godine. K tome, predanost Berlina borbi protiv klimatskih promjena ugasit će u idućih 19 godina sve termoelektrane ...

Author: Tomislav Pili
Posted: July 18, 2019, 8:00 pm

Više je traktora iz tvornica koje su prestale proizvoditi, kao npr. rumunjski Univerzal (39 komada), poljski Ursus (86 kom).

U prvom polugodištu ove godine ukupno je, pri stanicama za tehnički pregled u RH novoregistrirano 939 traktora što je za 380 komada ili čak 68% više nego lani kada je također zabilježen veliki porast u odnosu na isto razdoblje nekoliko prethodnih godina.

"Može se zaključiti da se tržište traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo te se i dalje očekuje rast prodaje novih traktora", kaže dopredsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Franjo Dominković. Dodaje kako je zabrinjavajuće što je u ...

Author: Miroslav Kuskunović/Agrobiz
Posted: July 18, 2019, 8:00 pm

Novi plinovod preko Zagvozda treba osigurati pristup tržištu EU kao i LNG terminalu na Krku.

Tvrtka BH-Gas, koja dobavlja prirodni plin za Bosnu i Hercegovinu, objavila je u četvrtak kako je od tijela Europske unije dobila suglasnost za početak provedbe projekta koji bi plinsku mrežu u BiH trebao povezati s onom u Hrvatskoj na pravcu od Zagvozda preka Posušju te dalje prema središnjoj Bosni i Mostaru.

"Glavno ravnateljstvo EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) u srijedu je odobrilo početak izrade idejnog projekta za plinovod Južna interkonekcija BiH-Hrvatska", priopćili su iz te tvrtke u ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: July 18, 2019, 8:00 pm

Analiza Hrvatske gospodarske komore pokazala da je u deficitarna strukovna zanimanja upisano 650 učenika više.

Problem nedostatka radne snage u pojedinim je dijelovima poslovnog sektora sveprisutna tema, a pritom je sve veći naglasak na deficitarnim strukovnim zanimanjima.

Ako je suditi prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a njihove brojke sugeriraju da je u srednje škole ove godine ukupno upisano više učenika nego lani, potražnja za takvim kadrovima ipak rezultira i povećanim upisom učenika u strukovna zanimanja.

Prema izračunu HGK-ova Odjela za obrazovanje baziranom na najnovijim podacima Ministarstva, u srednje je škole u ovoj godini upisano 39.342 učenika, što ...

Author: Jadranka Dozan
Posted: July 18, 2019, 8:00 pm

Povezane vesti