Poslovni dnevnik – vijesti

Poslovni dnevnik – vijesti

dnevnik – vijesti

su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski poslovni dnevni list”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Poslovni.hr - VIJESTI

Država će također obiteljima s niskim primanjima udvostručiti naknadu za zamjenu i uništenje starih vozila koja zagađuju okoliš i proširiti je na ukupno milijun vozača takvih vozila kroz razdoblje od pet godina.

Francuska vlada najavila je u srijedu niz mjera pomoći obiteljima slabijeg imovinskog statusa kako bi otklonila najavljene prosvjede zbog poskupljenja goriva.

U proteklih godinu dana trošarine na dizel porasle su oko 23 posto a one na standardna goriva 15 posto.

Litra dizela trenutno stoji 1,51 euro, najviše od početka 2000-ih.

Povećanje cijena dizela izazvalo je buru nezadovoljstva u ruralnim područjima i manjim gradovima, koja se očitovala u prijetnji udruga blokadom lokalnih prometnica i autocesta ove subote.

Za subotu je najavljeno nekih 600 ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: November 14, 2018, 2:18 pm

Razdioba HQ2, kako novo sjedište naziva Amazon, trebala bi smanjiti zagušenost i troškove života zaposlenika.

Utrka za drugo sjedište Amazona posljednjih je godina punila novinske tabloide, a sada će ih zasigurno puniti vijest kako se Amazon odlučio za New York i Virginiju. Uz samu objavu, tvrtka je najavila i značajnu investiciju u još jedan grad, donosi Reuters pozivajući se na upućene izvore. Navodi o izboru ta dva grada do zaključenja broja nisu potvrđeni.

Stotine prijava

Podsjetimo, na Amazonov natječaj prijavilo se 238 gradova iz SAD-a, Kanade i Meksika. Ugostiti Amazon u svom gradu značilo bi staviti pet milijardi dolara ...

Author: Barbara Grgić
Posted: November 14, 2018, 1:18 pm

Stručnjaci EK ističu da je ove godine vraćena vjera u vinski sektor nakon lanjskih kriza s klimom. Vina će biti 22% više nego 2017. i 5% više od prosjeka za pet godina.

Hrvatska će ove godine imati proizvodnju vina od 777.000 hektolitara što je za 35 posto više nego u prošloj godini, ali i 23 posto manje od petogodišnjeg prosjeka. Procjena je to Europske komisije koja je objavila najnovije izvješće prema kojem će ove godine proizvodnja vina u EU biti izuzetno dobra u odnosu na 2017. kad je u većini zemalja podbacila.

Prognoze EK govore da će EU imati proizvodnju od 175,6 milijuna hektolitara, 22,1% više nego u 2017 ...

Author: Miroslav Kuskunović/Agrobiz
Posted: November 14, 2018, 1:03 pm

Cijena sata povećala se za dvije kune, dok su cijene tjedne, mjesečne i godišnje karte ostale nepromijenjene.

Brojni građani ostali su neugodno iznenađeni kad su ovih dana vidjeli da cijena parkinga u Centru Cvjetni više nije 12 kuna po satu, već je skočila na 14 kuna. Izgleda kako i privatne garaže slijede trend poskupljenja pa je cijena sata garaže u centru grada još više narasla s ionako visokih 12 kuna, piše Večernji list
Cijene tjedne, mjesečne i godišnje parkirne karte nisu se promijenile. Tjedna karta iznosi 800 kuna, cijena mjesečne je 2700 kn, odnosno noćna 290 kn, dok ...

Author: Poslovni.hr
Posted: November 14, 2018, 12:20 pm

Ovom Uredbom, koja će stupiti na snagu već u svibnju iduće godine, povećat će prava korisnika koji će moći lakše mijenjati operatere i zatražiti naknadu.

„Veliko je zadovoljstvo kada nešto na čemu si dugo radio bude konačno izglasano. U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača smo se trudili da međunarodni pozivi budu izjednačeni s domaćima, ali na kraju je kompromis da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi.  To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna“, kaže Biljana Borzan.

Nakon sniženja cijena roaminga od ...

Author: Poslovni.hr
Posted: November 14, 2018, 12:04 pm

Kompanije njeguju kulturu stalnog davanja i traženja povratne informacije pa provode istraživanja angažiranosti zaposlenika.

Velike kompanije sve su svjesnije da su zaposlenici njihova najveća vrijednost i ključ uspjeha jer omogućavaju da vizija kompanije postane stvarnost, što je razlog stalnog ulaganja u poboljšanje radnih uvjeta.

“U sklopu programa One IKEA Bonus sa zaposlenicima nekog odjela dijelimo dio profita ako je njihov odjel ostvario zajedničke ciljeve. Uplaćujemo dodatna sredstva za mirovine svih zaposlenika koji su barem pet godina proveli u tvrtki u sklopu programa Tack! Prošle je poslovne godine IKEA u Hrvatskoj dodijelila dodatnih 4.176 kuna po osobi ...

Author: Marta Duić
Posted: November 14, 2018, 11:15 am

Govoreći o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg, konstatirao je da je rebalans trebao biti “čisto tehnički” s viškom prihoda i bez povećanja rashoda.

Nema garancije da će doći do povećanja plaća, moramo biti otvoreni. No tu su tržišni principi, radi konkurencija, a i poduzetnici su dobili blagodati koje bi trebali prenijeti na stimuliranje zaposlenika, poručio je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja studenata kojima je na Effectusu, studiju financija i prava, održao predavanje o poreznoj reformi, piše Večernji list.

– Ipak će ove mjere donekle osjetiti svi, pa i oni s najnižim plaćama, a njih je najviše – uvjeren je ministar koji sinergijski efekt očekuje od ...

Author: Poslovni.hr
Posted: November 14, 2018, 10:17 am

Reakcije na ideju ministra Pavića da se mirovinskim fondovima omoguće ulaganja u startupove vrlo su podijeljene, ali se stručnjaci slažu barem u jednom - riječ je vrlo rizičnom poslu

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić priprema zakonsku odredbu koja bi obveznim mirovinskim fondovima trebala omogućiti ulaganja u startupove. Plan je da se mirovincima omogući ulaganje oko 100 milijuna kuna, odnosno do 0,2 posto vrijednosti imovine fondova A kategorije koji veći dio portfelja ulažu u dionice, pa su i najrizičnija kategorija mirovinskih fondova, i do 0,1 posto imovine iz B fondova u kojima štedi najveći broj osiguranika.

“To je ludost”, prvi je komentar Vedrana Antoljaka za portal Prvi plan, vlasnika naše ...

Author: Poslovni.hr
Posted: November 14, 2018, 10:12 am

Velpro Centar je prihodovao 885 mil. kuna nasuprot lanjskih 1,35 mlrd, koliki je bio i plan za 9 mjeseci 2018.

Operativna dobit 16 kompanija iz triju glavnih divizija Agrokora, čije je poslovanje obuhvaćeno mjesečnim izvješćima izvanredne uprave, u prvih je devet mjeseci zbrojeno dosegnula 1,61 milijardu kuna. Time je ostvarena EBITDA za 18,5 milijuna kuna premašila plan.

Posve očekivano, najveći doprinos ostvarenoj operativnoj dobiti dolazi iz poslovne grupe Prehrana, koja je zabilježila više od milijardu kuna EBITDA-e (prije upravljačkih naknada).

U grupi Maloprodaje i veleprodaje, također predvidivo, rezultatski najviše vuče Konzum. S nepunih 400 milijuna kuna operativne dobiti i ...

Author: Jadranka Dozan
Posted: November 14, 2018, 9:03 am

Najbolja radna mjesta koja su trenutno u ponudi po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova.

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne vijesti s tržišta rada. U nastavku pogledajte ponuđene poslove iz različitih područja, na različitim lokacijama diljem Hrvatske, na koje se možete javiti putem brze prijave. Sretno!

Financijska agencija (Fina), vodeća hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih usluga, zapošljava Višeg specijalista za pravnu podršku (m/ž) u Zagrebu. Da biste bili idealan kandidat za ovu poziciju, od vas se očekuje VSS - pravni smjer, 5 godina radnog iskustva, pasivno znanje engleskog jezika, poznavanje ...

Author: Poslovni.hr
Posted: November 14, 2018, 9:02 am

Osobna potrošnja, koja čini gotovo 60 posto BDP-a, oslabila je u proteklom tromjesečju 0,1 posto.

Japansko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica prirodnih katastrofa koje su poremetile izvoz i izazvale pad potrošnje.

Prema u srijedu objavljenom izvješću japanske vlade, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je tromjesečju pao više u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto, a to predstavlja oštri zaokret, s obzirom da je u prethodnom kvartalu gospodarstvo poraslo 3 posto na godišnjoj razini.

U odnosu ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: November 14, 2018, 8:19 am

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi.

Iako poslodavci i Europska komisija traže smanjenje državnog aparata, Vlada radi suprotno - najviše novozaposlenih je u pravosudnim tijelima i agencijama.

Ministar uprave Lovro Kuščević uvjerava da ova Vlada ne gomila državne službenike te da poštuje zabranu zapošljavanja, po principu dvoje u mirovinu jedan u službu, ali brojke mu ne idu u prilog, piše Dnevnik.hr.

Krajem rujna prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68 tisuća ljudi. U godinu dana broj zaposlenih narastao je na 70.781 zaposlenog ...

Author: Poslovni.hr
Posted: November 14, 2018, 7:48 am

Ne bude li se energija efikasnije koristila, skok će biti dvostruko veći, procjenjuju u agenciji.

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni plin istisnuti ugljen s pozicije drugog izvora energije u svijetu, nakon nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji onečišćenje zraka i većoj potrošnji ukapljenog prirodnog plina (LNG), objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ta agencija sa sjedištem u Parizu u godišnjim procjenama za energetski sektor "World Energy Outlook 2018" navodi da će potražnja za energijom porasti više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, uz pretpostavku o efikasnijoj upotrebi energije.

Ne bude ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: November 14, 2018, 7:21 am

Sumorni poslovni rezultati odražavaju se na burzi, već duže vrijeme. Naime, vrijednost dionica u posljednje dvije godine srušila se gotovo 74 posto.

Temelji General Electrica (GE), nekad najvrednije američke kompanije i ponosa gospodarstva, ozbiljno se tresu.

Vrijednost dionica na Njujorškoj burzi u ponedjeljak se srušila sedam posto na 7,99 dolara, a cijena osiguranja duga tog industrijskog konglomerata dosegla je najvišu razinu u šest godina. Da je investitorska zabrinutost za financijsko zdravlje kompanije opravdana govori i vijest da je prvi čovjek GE-a najavio hitnu prodaju imovine radi razduživanja.

Nema većeg prioriteta

“Trenutno nemamo većeg prioriteta od smanjivanja razine zaduženosti. Imamo cijeli niz mogućnosti za ...

Author: Tomislav Pili
Posted: November 14, 2018, 7:09 am

Govoreći o digitalnom novcu, posebno u kontekstu rasprave treba li Hrvatska kriptokunu ili ne, istaknuo je primjer Švedske koja je zbog visoke razine digitalnih plaćanja te razvijanja prakse gdje trgovci i banke počinju klijentima odbijati primitak papirnatih kruna odlučila uvesti i digitalnu krunu.

Hrvatska neće ići putem Švedske i uvoditi digitalnu valutu, ali će od prosinca imati sustav instant paymenta ne samo u eurima već i u kunama. Najavio je to na konferenciji BUG F2 Future of Fintech u Zagrebu izvršni direktor sektora za platni promet HNB-a Ivan Biluš.

Novi će sustav najviše pomoći bankama da se nose s navalom fintech igrača, posebno Appleom, Amazonom, Facebookom, Googleom i Microsoftom. No, utjecat će i na odnos snaga s kartičarima kojima je brzo plaćanje i to bilo gdje ...

Author: Bernard Ivezić
Posted: November 14, 2018, 6:52 am

Inflacija u Venezueli rezultat je golemog proračunskog deficita i stalnog tiskanja novca u središnjoj banci.

Mjere za suzbijanje inflacije predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, poput brisanja pet nula sa novčanica bolivara i uvođenje “suverenog bolivara” u potpunosti su zakazale.

Prema Bloombergovom indeksu kave s mlijekom, od uvođenja mjera u kolovozu do današnjih dana cijena šalice kave skočila je za tri puta, pa indeks pokazuje da stopa inflacije u toj južnoameričkoj državi iznosi 149.900 posto. Dio razloga zašto su cijene u Venezueli i dalje izvan kontrole leži i u vladinim naporima da bolivar stabilizira na deviznom tržištu.

Prema ...

Author: Tomislav Pili
Posted: November 14, 2018, 6:42 am

Do 2024. će sve članice EU-a morati propisati obvezu proizvođačima da u potpunosti i zbrinu vlastitu ambalažu, kaže Dragica Bagarić iz Eko-Ozre.

Iako možda ne tempom kojim bismo željeli, razvrstavanje otpada u Hrvatskoj je uglavnom zaživjelo, rečeno je na panelu “Jesu li hrvatski gradovi spremni za učinkovito gospodarenje otpadom.”

Mirka Jozić, zagrebačka pročelnica za gospodarstvo i energetiku upozorila je da novi modeli skupljanja i odvajanja otpada ne mogu značiti manju cijenu komunalnih računa. “Odvajanje je skupo – postaviti 4 kontejnera pred svaka vrata i po 4 puta doći po svaki. To sve odvesti i sanirati. To ima cijenu. Razdvajanje je zakonska obveza”, ističe.

Iskustva Koprivnice predstavila je Ksenija ...

Author: Saša Paparella, Darko Bičak
Posted: November 13, 2018, 9:01 pm

Godine 2023., će se podvući crtu i sav neiskorišten kapital vratiti u proračun Europske unije.

Zna li se da se s ovom godinom počinju vidjeti efekti ranijih ugovaranja iz aktualnog financijskog razdoblja 2014.-2020. jasna je i nervoza vidljiva nakon rebalansa državnog proračuna zbog dinamike korištenja raspoloživih sredstava iz europskih fondova.

Propitkuje se već hoće li se uspjeti potrošiti ukupne alokacije, za što je krajnji rok 2023., kada će se podvući crtu i neiskorišten kapital vratiti u proračun EU. Te 2023. ujedno će biti jasno i koliko su se hrvatski korisnici uspjeli uklopiti u pravila koja postavlja ...

Author: Marija Brnić
Posted: November 13, 2018, 9:01 pm

U organizaciji Sektora za ljudske potencijale interni treneri provode edukacije ciljanih skupina radnika, a u tijeku je je osnivanje HEP Akademije – internog trening centra.

S Marinom Lekom, direktorom Sektora za ljudske potencijale HEP-a d.d., razgovarali smo o motivacijskim faktorima među zaposlenicima, važnosti ulaganju u dodatnu edukaciju i etičnom upravljanju.

Hrvatska elektroprivreda na tržištu postoji više od jednog stoljeća te ju kao takvu uvažavaju. Kakva je situacija s vašim zaposlenicima? Možete li reći da je motivacija vaših zaposlenika i ključ vašeg održivog rasta?
Naši zaposlenici su zaista ono što održava rast i razvoj cijele organizacije. Da bi ovakva kompanija dobro funkcionirala, potrebni su ...

Author: Ivan Tominac
Posted: November 13, 2018, 9:00 pm

Banjalučki aerodrom cilja postati regionalni jer planira ‘oteti’ putnike susjednima, od Tuzle do Beograda, Sarajeva pa i Zagreba.

Aerodrom u Tuzli, nakon sarajevskoga drugi po prometu od četiriju komercijalnih zračnih luka u BiH, doživio je pad broja putnika, prema rezultatima za listopad bilo ih je 2,8% manje nego lani u isto doba.

Razlog je očit - mađarski Wizzair, niskobudžetna kompanija koja jedina leti iz i u Tuzlu, ukinuo je, piše Indikator.ba, četiri linije koje su bile sezonskoga, ljetnog karaktera pa zimi nema letova za Baden Baden u Njemačkoj i Billund, Stockholm i Vaxjo u Švedskoj.

Smanenje prometa zbog toga će se ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: November 13, 2018, 9:00 pm

Povezane vesti