Poslovni dnevnik – vijesti

Poslovni dnevnik – vijesti

– vijesti

dnevnik su prve poslovne dnevne novine i internetski portal u Hrvatskoj. List je pokrenut u ožujku 2004., i tvrde da su “prvi hrvatski dnevni list”. Novine izlaze 5 dana u tjednu.

Bave se novostima vezanim uz burzu, dionice, gospodarstvo, tržišta kapitala u Hrvatskoj i zemljama u regiji te još mnogim stvarima vezanim uz poslovanje.

Poslovni.hr - VIJESTI

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je upozorila na pokušaje prevara lažnih bankara koji od građana uzimaju novčanice u njihovim domovima uz pojašnjenje da će ih zamijeniti jer su lažne ili krivotvorene.

HNB je priopćila da je zaprimila informacije od građana o pozivima i posjetima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a, odnosno zaposlenici poslovnih banaka, a koji od građana traže da provjere svoje novčanice i potom, tvrdeći da su novčanice nevažeće ili pak krivotvorine, nude da će za njih obaviti zamjenu.

"Hrvatska narodna banka ne obavlja zamjenu nevažećih novčanica kune na način da njezini zaposlenici posjećuju građane u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Stoga upozoravamo građane na to da je riječ o prevari", priopćila je ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: September 20, 2019, 2:16 pm

Uskok je u petak donio rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika i jednog trgovačkog društva koje se sumnjiči da su naručivali robu koju nisu platiti i zatim ju prodali na crnom tržištu oštetivši osam tvrtki za 1,8 milijuna kuna.

Riječ je o članovima skupine koji su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza u kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna. Otkriveni su u ožujku u koordiniranoj akciji kodnog naziva 'Zeko' kada je uhićeno 15 osoba s područja Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca.

Proširenom istragom utvrđeno je da je prvookrivljeni 35-godišnjak od 1. siječnja prošle godine do 12. ožujka 2019. kao voditelj poslovanja tvrtke oformio osmeročlanu kriminalnu skupinu. Potom je putem elektroničke pošte dostavljao ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: September 20, 2019, 1:46 pm

Na Trgovačkom sudu u Pazinu ovih je danas po prijedlogu Financijske agencije pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranjem stečajnog postupka nad još jednim Uljanikovim društvom, a riječ je o tvrtki Uljanik Pomorstvo.

Za privremenog stečajnog upravitelja dužnika imenovan je stečajni upravitelj iz Rijeke  Boris Debelić. Kuriozitet je u ovom slučaju da tvrtka nema nijednog zaposlenika, a donedavni direktor Duško Bambić još sredinom srpnja dao je ostavku na funkciju direktora društva o čemu je obavijestio sudski registar pazinskog suda. No, kako ujedno nije bio dostavljen i prijedlog za upis ostavke kao ni za imenovanje novog člana uprave, i dalje Bambića registar vodi kao direktora.

Kako je to navedeni bivši menadžer podsjetio u svom obraćanju sudu ...

Author: Suzana Varošanec
Posted: September 20, 2019, 1:39 pm

Agencija za ugljikovodike potvrdila je u petak da se nedavno zaprimljena ponuda za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima odnosi na jedan istražni prostor - D-14, koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku.

Natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima bio je otvoren 8. veljače, a završio je 10. rujna, kada je Agencija i objavila da je zaprimljena jedna ponuda. Natječaj se odnosio na četiri istražna prostora, a ponuda je stigla za jedan istražni prostor. 

Za ostala tri ponuđena istražna prostora kopna koji se protežu do Splitsko-dalmatinske županije nije bilo ponuda te samim time na tom području neće biti nikakvih istražnih radnji, objašnjavaju iz Agencije.

Agencija ni u današnjem priopćenju u kojem iznosi neke ...

Author: Poslovni.hr/Hina
Posted: September 20, 2019, 1:05 pm

Kaprijanima ipak greškom zaračunat prijevoz vode, a šibenski Vodovod šalje nove račune.

Svim potrošačima vode s prebivalištem na otoku Kapriju, kojima je šibenski Vodovod i odvodnja greškom zaračunao i trošak prijevoza vode, računi za kolovoz bit će poništeni i dobit će nove, doznaje Šibenski portal iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Na upit portala iz Ministarstva odgovaraju kako je Uprava za otoke u stalnom kontaktu s nadležnim osobama na terenu, a ministar Marko Pavić, čim je saznao za problem, razgovarao je s Denisom Barićem, predsjednikom Otočnog sabora kako bi se ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 11:55 am

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o povlačenju s tržišta Čaša za kavu „to go“ od melamina s bambus vlaknima iz Kine, zbog utvrđene migracije formaldehida, priopćila je u petak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Kineske Čaše za kavu „to go“ od melamina s bambus vlaknima, koje se povlače su barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971.

Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište  Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom, navodi se u priopćenju. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podacima, dodaje se.

Author: Poslovni.hr/H
Posted: September 20, 2019, 11:47 am

U subotu, 21. rujna 2019. godine u organizaciji tvrtke „Run Croatia“ iz Zagreba, održat će se atletska utrka pod nazivom „#Beactive“.

Atletska utrka predviđena je u subotu, 21. rujna 2019. godine, od 12 do 13.30 sati sljedećom trasom:
 
START: Zagreb, Trg Europe – Vlaška – Palmotićeva – Vlaška – Draškovićeva – Schlosserove stube – Šalata – Medicinski fakultet – Mesićeva – E. Suhina – Medveščak – Belostenčeva – Nova Ves – Mala ulica – Medvedgradska – Mirogojska – Mlinarska – Jurjevska – Ilirski trg – Opatička–Dubravkin put – Tuškanac – Streljačka – Mesnička – tunel Grič – Radićeva – Krvavi most – Tkalčićeva – Pod zidom – Vlaška – CILJ: Trg Europe.
 
Za vrijeme održavanja utrke promet će na navedenim ulicama koja se nalaze na trasi kretanja ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 11:30 am

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano potpisao „Memorandum o razumijevanju s obzirom na suradnju u području inovacija u financijskom sektoru“*. Riječ je o uspostavi suradnje na području FinTech/financijskih inovacija.

Memorandum je sklopljen s dva izraelska regulatora koja pokrivaju jurisdikciju jednaku HANFA-inoj i to: Israel Securities Authority (ISA) i Capital Markets, Insurance and Savings Authority (CMISA). 

„Potpisivanje ovog memoranduma i uspostava suradnje s izraelskim kolegama samo je jedan korak u okviru strategije HANFA-e na području financijskih inovacija, a koja podrazumijeva izgradnju međunarodne mreže kontakata. Vjerujemo da će suradnja s Izraelom, kao tehnološki naprednom državom, biti od velikog interesa za HANFA-u, a i Hrvatsku u cjelini.“ – ocijenio je tom prigodom predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 11:17 am

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 6.420 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 2,3 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na lipanj, prosječna isplaćena neto plaća za srpanj realno je niža za 0,3 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 12.249 kuna, a najniža je isplaćena u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, 4.259 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 5.607 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: September 20, 2019, 10:16 am

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odlučio je u petak poslati pismo klubovima zastupnika sa zahtjevom da mu do 15. listopada predlože kandidate za viceguverenera Hrvatske narodne banke (HNB) s obzirom da 25. listopada istječe šestogodišnji mandat Nevenu Barbaroši.

Guvernera, zamjenika i viceguvernere HNB-a imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za izbor i imenovanje i na osnovi mišljenja saborskog Odbora za financije i državni proračun.
 Barbaroša, kojeg je Sabor viceguvernerom imenovao 25. listopada 2013., u HNB-u koordinira poslove iz područja Sektora platnog prometa. 
HNB ima šest viceguvernera, Sabor je ljetos drugi šestogodišni viceguvernerski manadat povjerio Michaelu Faulendu i Bojanu Frasu. 
 Nakon što ljetošnje rekonstrukcije Vlade, odnosno povratka nekih ministra u zastupničke klupe, te odlaska nekih zastupnika u izvršnu vlast ...

Author: Poslovni.hr/H
Posted: September 20, 2019, 8:35 am

Obavještavaju se korisnici sustava ePorezna - Jedinstvenog portala Porezne uprave da je u postojećem Korisničkom pretincu dostupna nova kategorija usluge „Porezni akti“ u koju će se od strane Porezne uprave dostavljati porezni akti.

'Dostavom poreznog akta u korisnički pretinac ePorezne smatrat će se da je dostava obavljena danom zapisa na poslužitelju kada je korisnik/ovlaštenik preuzeo porezni akt. Bilježi se podatak tko je i kada od korisnika/ovlaštenika prvi preuzeo porezni akt. Ako se porezni akt ne preuzme u roku od sedam dana, smatrat će se da je dostava obavljena istekom roka od sedam dana od dana kada je porezni akt pristigao u korisnički pretinac. O svakoj izvršenoj dostavi poreznog akta korisnik/ovlaštenik će ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 8:20 am

Preradovićeva ulica od Masarykove do ulice Petra Berislavića bit će zatvorena za sav promet u ponedjeljak 23. 09. i u utorak 24. 09. od 07,00 do 20,00 sati zbog ugradnje staklenog pročelja na objekt u Preradovićevoj ulici 11, obavijestili su iz Grada Zagreba.

Obilazni pravci: Ulica Nikole Tesle – Trg Nikole Šubića Zrinskog (zapadni dio) – A.Hebrangova ul. – Preradovićeva

Ulica Bukovac gornji kod k.br. 25 bit će zatvorena u nedjelju 22. 09. od 07,00 do 20,00 sati zbog izgradnje kanalskog priključka.

Obilazni pravci:
Bukovac gornji – Svetošimunska cesta - Av. Gojka Šuška – Maksimirska cesta – Bukovačka cesta – Bukovac gornji i obratno.

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 8:06 am

Motovun, Krk i rovinjski Ekomuzej Batana među finalistima za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma.

Objavljeni su finalisti izbora Europske putničke komisije za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma. Motovun je finalist u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, točnije francuske vinske destinacije - Pays d´Armagnac i dolinu Loire. 

U konkurenciji 55 destinacija iz 19 europskih zemalja, istarski gradić nije jedini finalist iz Hrvatske. U kategoriji nematerijalne baštine među finalsitima se našao i rovinjski Ekomuzej Batana te u kategoriji inovacije i digitalizacija otok Krk s digitalnom prezentacijom kulturnog nasljeđa otoka Krka. 

Pobjednici po kategorijama ...

Author: Marta Duić
Posted: September 20, 2019, 7:49 am

Tijekom vikenda, od 20. do 22. rujna 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

'Akcija se provodi s ciljem povećanja sigurnosti na cestama te ujedno i povodom početka nove školske godine, s posebnom ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 7:43 am

U svojoj knjizi Edward Snowden opisuje kako američke tajne službe nadziru ljude prikupljajući podatke o njima i uz pomoć europskih vlada.

Među njima su i njemačke službe, piše DW.

Edward Snowden je imao samo 25 godina kada je sredinom 2009. počeo raditi za NSA. Posao za najvažniju tajnu službu u SAD, koju on opisuje pojmom "Permanent Record" (Stalno snimanje), je za mladog kompjutorskog stručnjaka u početku bio "posao iz snova". No uskoro ulazi u najveću tajnu Američke agencije za sigurnost NSA - "Stellarwind".

Program "Stellarwind" su SAD uvele nakon terorističkih napada na New York i Washington. Snowden je shvatio da ovaj program nije okončan, kako se ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 7:21 am

Novac je letio Branimirovom ulicom u Zagrebu, a snimka vozača koji zaustavljaju automobile i užurbano skupljaju novčanice koje nisu njihove javnost je većinom osudila.

Isto kao i vlasnik koji je novčanik sa 4-5 tisuća kuna ostavio na krovu automobila. Vijesti.hr su razgovarale su Ivicom Ivecom, a on je pozvao sve koji su našli njegov novac da mu ga vrate. Samo dvoje je to učinio, iako je objavljena snimka na kojoj se vide "sakupljači novca", a jedan od vozača ispričao je zašto ga je uopće i uzeo.

"Taj dan išao sam s radnikom po materijal. Kako je bila gužva, stajali smo na crvenom. Odjednom k'o ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 6:53 am

Niskobudžetna irska zrakoplovna kompanija Ryanair planira ukinuti od 500 do 700 radnih mjesta, objavio je izvršni direktor Michael O'Leary.

 Nekim radnicima ponuđen je neplaćeni 12-mjesečni dopust dok bi ostali od sljedećeg tjedna mogli početi dobivati obavijesti o otkazu.

O'Leary istodobno u idućih pet godina računa na 100 milijuna eura bonusa. 

Dioničari su tijesnom većinom - 50,5 posto - odobrili plan prema kojem će mu u idućih pet godina biti isplaćen bonus ako profitabilnost ili cijena dionica budu udvostručene. 

O'Leary je pak u ...

Author: Saša Paparella
Posted: September 20, 2019, 6:30 am

Iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević jučer je otpušten zadnji pacijent s ospicama, nakon što se sedmero osoba s tom zaraznom bolešću u zadnja dva tjedna javilo u bolnicu, a troje ih je hospitalizirano. Nitko od njih, potvrdili su nam u Klinici, nije imao teži oblik bolesti niti komplikacije koje ospice mogu izazvati.

"Ove smo godine imali ukupno devet oboljelih. U siječnju smo imali jednog pacijenta s ospicama importiranim iz Tajlanda, a u veljači jednog koji se zarazio u Rusiji. Za većinu novih pacijenata ne zna se gdje su se zarazili, a obzirom da su se javili u prvoj fazi bolesti, docijepljeni su i pušteni kući", rekao je infektolog prof.dr. Ivan Puljiz za Novi list. Oboljeli su bili u dobi od 24 do 53 godine, a s obzirom na njihovo kretanje prije dolaska u bolnicu, moguće ...

Author: Poslovni.hr
Posted: September 20, 2019, 6:25 am

Ako kandidat kojeg predlože zaposlenici ostane ne poslu mjesec dana, nagrada je 100 eura bruto, a za dva mjeseca dobit će 200 eura.

Slovenski proizvođaj kućanskih uređaja Gorenje, ovog proljeća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, najavio je otpuštanje 270 radnika. Nije riječ o radnicima u proizvodnji, i na kraju ih je otišlo samo 60, a Gorenje se našlo pred novim problemom - kako pronaći nove radnike, piše Večer.

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno za rad u proizvodnji u kolovozu. "U drugoj polovici rujna trebat će nam još oko 80 radnika", kaže Mateja Celin iz službe za odnose s ...

Author: Poslovni dnevnik
Posted: September 20, 2019, 6:00 am

Nakon državnog jamstva za kredit od 26 mil. eura očekuje se brza deblokada tvrtke i zaključenje stečajnog postupka.

Vlada je napravila iskorak i osigurala kontinuitet poslovanja, a sad je na Upravi 3. maja i radnicima da opravdaju povjerenje. S tom je porukom premijer Andrej Plenković zaključio jučerašnji posjet riječkom škveru, i to nakon odluke Vlade kojom je Ministarstvu financija dana ovlast za izdavanje državnog jamstva na kredit u iznosu od 26 mil. eura za dovršetak novogradnje 733 za kanadsku Algomu.

Rok za taj posao je 15. rujna 2020. Za pokretanje proizvodnje - sve je spremno, a šef Uprave 3. maja Edi Kučan ...

Author: Suzana Varošanec
Posted: September 20, 2019, 6:00 am

Povezane vesti